Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.04.2024 г.

Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им

Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им

Разсадът е нежен и лесно уязвим. Той няма напълно изграден имунитет и сравнително слаба коренова система, което ограничава достъпа до хранителни вещества. Вредителите бързо се възползват от това, а в затворените съоръжения могат да нанесат сериозни щети за много кратко време.

Отглеждането на разсад на закрито има редица предимства – можем да получим по-ранна реколта, да създадем оптимални условия за развитие на растенията, както и да ги предпазим от капризите на времето. Наред с това затворените пространства осигуряват благоприятни условия за редица вредители.

За съжаление, те често се оказват доста упорити, след като са се настанили върху растенията, намирайки храна и добра среда.

1. Паяжинообразуващи акари

Противно на общоприетото схващане, тези дребни същества не са насекоми, а паякообразни. В оранжерии и други затворени помещения, поради изобилието от храна и благоприятни температури, паяжинообразуващите акари могат да се хранят и размножават през цялата година.

Обикновено обитават долната страна на листата, където се хранят със сок. Вредителят наброява повече от 180 вида и увеличава числеността си много бързо, а по този начин може да причини значителна вреда за възможно кратко време.

Признаци за появата на акари

Тези малки паякообразни се хранят, като пробиват листната тъкан и изсмукват сока. Първите симптоми на заразяване са малки жълти или кафяви петна по листата, които са резултат на храненето. С увеличаване на щетите листата бързо пожълтяват, изсъхват и падат, а върху растенията се появяват паяжини.

Паяжинообразуващите акари се виждат много трудно с невъоръжено око, защото приличат на дребни прашинки.

2. Трипси

Трипсите са много малки насекоми и дребните им тънки тела и малки размери ги правят много трудни за забелязване. Разред Трипси включва над 6000 вида, повечето от които сериозно увреждат културите. Хранят се, като изсмукват съдържанието на растителните клетки и подобно на смучещите насекоми, разпространяват различни вируси. Условията в затворените съоръжения са много благоприятни за растежа и размножаването им. Необходими са само две седмици за достигане на зряла възраст. В резултат на това върху едно растение едновременно могат да се намерят няколко поколения и всички стадии на развитие.

Признаци за появата на трипси

Поради факта, че са много малки и трудни за забелязване, вероятно ще забележим само признаците за тяхното присъствие върху растенията. Върху листата се появяват малки жълти петна, които приличат на изгаряния. В резултат на храненето се получават деформации върху младите листа и бутоните.

С напредване на развитието може да се появи сребрист оттенък и извиване на по-старите листа. Пожълтелите участъци стават ръждиви и се изпъстрят с черни петна. Ако щетите са по-големи, листата изсъхват напълно и опадат.

3. Гъбни комари (сциариди)

Гъбните комари се привличат от влагата и разлагащата се органична материя. По тази причина те често присъстват върху преовлажнени растения. Сциаридите снасят яйцата си под горния почвен слой и в органична материя. Всяка женска може да снесе до 300 яйца, които се излюпват след три дни, а новите ларви достигат зрялост след около две седмици. Имат прост и бърз жизнен цикъл, а възрастните живеят само една седмица. Те са с крила, но са лоши летци.

Ларвите се хранят с почвени гъби и разлагащи се органични вещества, но хапват и корените на младия разсад, особено в случай на пренаселеност. Както ларвите, така и визрастните разпространяват патогенни гъбички, причиняващи кореново гниене.

Признаци за появата на гъбни комари

Ларвите могат да се видят като прозрачни червеи на повърхността на почвата, а възрастните летят хаотично в лицата на хората, върху храни и напитки. Разсадът спира да расте, а понякога умира. При хранене нагризват и младите части на листата.

4. Белокрилка

Тези насекоми се чувстват отлично в затворени пространства и особено обичат домати и краставици, но не се отказват и от други „лакомства“. Те смучат сок от растенията, отслабват ги и заразяват с болести.

Признаци за появата на белокрилка

Този вредител се настанява върху долната част на листата. Възрастните са дребни бели пеперуди, но лесно забележими. При разклащане на растенията се разлитат, но бързо се връщат обратно.

Белокрилката причинява пожълтяване и потъмняване на листата, както и деформации. Появява се медена роса и саждив налеп по листата и стъблата. Разсадът забавя развитието си, листата опадат преждевременно и отмират върховете на растенията.

За предпочитане е да предотвратим появата на вредители по разсада, като осигуряваме оптимални условия за развитието му и го поддържаме здрав.

Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
2308
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини