Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.04.2024 г.

Отличен доматен разсад само за 22 дни

Отличен доматен разсад само за 22 дни

Отглеждането на разсад осигурява по-ранна реколта от зеленчуци, но изисква време и правилни грижи. Растенията в млада възраст се нуждаят от светлина, топлина, вода и хранителни вещества. При правилно регулиране на тези условия е възможно да се гарантира, че разсадът ще расте здрав и силен, а плододаването ще бъде добро.

Практиката за по-ранна сеитба на разсада е погрешна. Не е необходимо да бързаме, защото прерасналите и цъфтящи растения създават сериозни проблеми по-късно – при засаждането им на постоянно място.

Как да отгледаме отличен доматен разсад за кратко време?

Осигуряването на подходящи условия е важен момент за отличен разсад. Смята се, че за доматите е необходимо време от 55-60 дни до засаждането на растенията на постоянно място.

Специалистите вече твърдят, че може да се отгледа качествен (с добре развита коренова система и надземна част) доматен разсад за много кратко време – само за 22 дни.

Установено е, че ключът към отглеждане на разсад за по-къс период от време е осветлението. Светлината е източник на енергия за всички зелени фотосинтезиращи растения, включително доматите. Тайната за отглеждане на доматен разсад за 22 дни се крие в специална схема на осветление.

Като начало е добре да обогатим почвата с необходимите хранителни вещества и Фитоспорин – биофунгицид за лекуване и профилактика на гъбични и бактериални болести. Това е необходимо, защото така разсадът ще бъде надеждно защитен от почвени заболявания, особено сечене.

В почвата засяваме предварително накиснати или сухи семена и осигуряваме 22 часово осветление в продължение на пет денонощия.

С появата на кълновете на повърхността на почвата е необходимо да осигурим светлина от 20 часа поне за три денонощия (до появата на 1 или две истински листа). До този момент, а и по-нататък температурата в затворените съоръжения трябва да бъде 22-24 градуса по Целзий.

След появата на един или два истински листа намаляваме продължителността на светлата част от денонощието с два часа – до 18 часа за целия оставащ период от време (до появата на 5-6 истински листа).

Три дни преди засаждане на доматения разсад на постоянно място трябва да се уверим, че светлинната част на деня е поне 16 часа.

Интензитетът на светлината на разсада трябва да бъде много висок – около 6 000 лукса (може да се измери с помощта на приложение за мобилен телефон).

Такава схема за отглеждане на разсад за кратко време е подходяща и за отглеждане на ранни зеленчукови култури в отопляеми съоръжения.

Осветлението в съответствие с предложената схема може да се прилага на всеки етап при отглеждането на разсад. Трябва да знаем, че при рязко намаляване на количеството светлина растежът ще се забави и срокът ще се удължи над 22 дни. И да не забравяме, в допълнение към осветлението, да осигурим благоприятна хранителна среда за растенията.

Отличен доматен разсад само за 22 дни
5038
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Втора част от последната среща с бранша по Кампания 2024
Капитанов: Слоят за екологично насочените площи ще се отвори за чертане от 1 юни
Цените на рапицата гонят 500 евро за тон
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Предстоящо
На 27 май Съветът на ЕС ще обсъжда мерки срещу пазарните аномалии, предизвикани от украинския внос
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини