Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?

Синор.БГ / 05.02.2024 г.
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?

Купените семена, а и тези, които сами сме събрали, са една скрита картинка. Ако се окажат с лошо качество, може да останем и без реколта. Предварителното визуално сортиране, при което отделяме тези, имащи видимо увреждане, също е много важно.

Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?

С процедурата на накисване могат да се изпълняват и други важни функции:

1. Обеззаразяването на семената е важна процедура, защото е общоизвестно, че по-голяма част от вредоносните патогени могат да живеят продължително на повърхността или в подготвената за засяване почва. Много често кълновете и младите растения загиват на ранен етап на развитие. Посредством накисването в специални разтвори се унищожават не само носителите на различни инфекции, но и яйцата на много вредители.

2. Проверява се кълняемостта на семената.

3. Външната семенна обвивка става по-мека. При много култури семената имат плътна обвивка, препятстваща бързото покълване и поникване, а често зародишът не е в състояние да преодолее тази естествена преграда и загива. Накисването на семената осигурява по-ранна кълняемост и дружно поникване.

4. Намалява концентрацията на ефирни масла, които в различни количества влизат в състава на много култури. Често имат негативно влияние, като забавят значително процеса на покълване.

Сеитбата на покълнали семена ускорява поникването – морковите, нигелата (черният кимион) и копърът поникват по-рано с 5-7 дни, а цвеклото с 3-4 дни. Това може да се налага по различни причини – забавена сеитба, лоши метеорологични условия, проверка на кълняемостта и др. Тази агротехника се прилага и при отглеждане на разсад.

Колко продължително да накисваме семената?

Различните видове семена се накисват с различна продължителност: моркови, домати, лук, магданоз, целина, пъщърнак, цвекло – около 2 дни; краставици, тиквички, зеле, салата, репи, репички, дини – за около 8-12 часа; културите от семейство Бобови – 2 часа. Температурата на водата за накисване трябва да е стайна – 20-25 градуса и да се сменя през 4-6 часа.

Ако след накисване семената трябва да се оставят за покълване, тогава се поставят на тънък пласт върху хартия или плат, а отгоре се покриват с влажна кърпа и се държат при оптимална температура за съответния вид семена (най-често в рамките на 18-24 градуса по Целзий). Важно е да не се допуска изсъхване на семената, както и да не се преовлажняват (да не са потопени във вода).

Накиснатите и покълнали вече семена изискват специално внимание, тъй като при засяване в недостатъчно влажна почва може да не поникнат. Важно е до поникването им да се поддържа необходимата влажност, защото в противен случай, ако горният почвен слой изсъхне, семената ще загинат.

Накисването активира покълването на семената и дружното поникване на растенията, а появилите се издънки са здрави и силни. Процедурата е най- необходима за културите, които покълват бавно. Семената могат да се накисват в сок от алое или други подходящи стимулатори за растеж.

Голяма част от семената, които пазарът предлага, са обеззаразени, покрити с растежни стимулатори, а може да имат защитна обвивка срещу болести и вредители, както и да с дражирани. Те не трябва да се обработват допълнително, а само да им се осигурят необходимите условия за покълване и поникване.

Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
42254
 

Последни материали
Виж
Напоителни системи ЕАД вдига капитала
Язовир Чаталка и още три недовършени обекта ще бъдат възстановени за напояване
Заседанието е на 22 септември
Земеделските министри в ЕС обсъждат спорната ОСП 2028-2034 г.
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Първа част от справката на ДФЗ
Агросекторът получи близо 2 милиарда лева по директните плащания през 2024 г.
Земеделците ще заложат на бутикови култури
Людмил Работов: Ще намалим площите с рапица, ако въобще имаме шанс да я засеем
Свързани материали
Виж
Русия за първи път въведе правила за сертифициране на семена от горски растения
Систива® - Несравним фунгицид за третиране на семена, за устойчив добив при пшеница и ечемик
СИСТИВА® - твоята ПЪРВА ЗАЯВКА за ЗДРАВ ПОСЕВ, а сега и на по-добра цена - до 17 лева за литър
Пазители на традициите
Сирене в стомна и крутмач – възродени от семейна ферма от Хасковско
Дефицит и високи цени на слънчогледово масло в Украйна
И двете са на ръба
Две дружества към МЗХ се сливат. Задлъжнялото „Врана“ поглъща губещото „Сортови семена-Елит“
Зърнени култури с бъдеще
Новата храна амарант е добър вариант за сеитбообращение и регенеративно земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини