Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.01.2024 г.

Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?

Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?

Снимка: sinor.bg

Дървесната пепел е отличен калиево-фосфорен тор за растенията, защото съдържа и голямо количество калциеви соли, което го прави ефективен при кисели почви. Тези вещества обаче не винаги са достъпни за растенията, а това зависи от начина на приложение.

Как да внасяме ефективно пепелта

Известно е, че колкото по-дълго пепелта е изложена на действието на въздуха или във вид на настойка, толкова повече съединения ще преминат в трудно разтворима форма. Обгорялата дървесина съдържа голямо количество калий, калций, фосфор, както и силиций, магнезий, желязо, сяра, бор и други хранителни вещества в достъпна за растенията форма. В нея няма азот, защото той изгаря заедно с въглерода.

Съставът на пепелта зависи от растенията, които се изгарят, тяхната възраст и условията, при които са израснали. По-големи количества калий се получава при изгарянето на млади дървета и клони, лози, слънчогледови и картофени стъбла, тревисти растения. По-големи са количествата калций при изгаряне на стари дървета, особено бреза, а фосфорът и силицият преобладават в дървесната кора и сламата.

Когато използваме настойка за подхранване на растенията, тогава към нея трябва да се добавя оцет, който повишава разтворимостта на калция, магнезия, желязото и други елементи. В противен случай пепелта ще бъде безполезна.

Ако с внасянето на дървесна пепел целта е да се разкисли почвата, тогава тя се разнася в сухо състояние и непосредствено след това се вгражда, а през зимата може да се покрие със сняг. Колкото по-дълго престоява на повърхността, толкова повече вещества ще преминат в трудно разтворимо състояние и ще станат недостъпни за растенията.

Добавянето на оцет към суспензията не само повишава разтворимостта на повечето хранителни елементи, но позволява на растенията да издържат по-добре на засушаване, предпазва доматите, пипера и патладжана от върхово гниене.

Важно е да знаем това, че върховото гниене се дължи на недостиг или невъзможност за усвояване на калция от растенията. Това се дължи на факта, че калият и калцият са антагонисти, които се конкурират за свързване с почвените колоиди, а голямото количество калий блокира усвояването на калция от растенията. В резултат на това се развива върхово гниене.

Ето как да приготвим пепелна суспензия с оцет

Приготвянето на суспензия не е трудно. В 2-3 л вода се изсипва литров обем пресята дървесна пепел, смесва се и престоява един ден. След това се добавят 500 мл оцет и отново се разбърква до изчезване на мехурчетата от повърхността. В резултат на това ще настъпи реакция, която превръща калциевия карбонат в калциев ацетат, който се усвоява лесно от кореновата система на растенията. Получената инфузия се разрежда с вода в съотношение 1:5 за кореново подхранване, а за всяко растение се използва 0,5 до 1 л.

Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
6087
 

Последни материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Свързани материали
Виж
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Практика
Подхранване на краставиците с народни средства за ускорено плододаване
Не прекалявайте!
Кои растения и храсти не търпят подхранване с пепел
Практика
Ефективно подхранване на малините с дървесна кора
Полезни съвети
Дървесната пепел е най-безопасното средство срещу вредителите в градината
Практика
Разтворът от дървесна пепел ще подхрани доматите с калий
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини