Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.01.2024 г.

Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките

Ценни съвети
Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките

sinor.bg

Плодородието е способността на почвата да задоволява потребностите на конкретните растения от макро- и микроелементи, от вода, както и да осигурява на корените им въздух и топлина. Недостигът или излишъкът на само един от компонентите на плодородието ограничава добивите, а понякога може да доведе и до смърт на растенията.

Често изразходваме титаничен труд, който се превръща в сизифов. Прилагаме различни видове обработка, внасяме много и всевъзможни торове, почистваме плевелите, поливаме, мулчираме, изразходваме много сили и средства, а плодородието на почвата от година на година намалява и добивите също.

Хората се занимават със земеделие от хиляди години. Известно е, че древните шумери през 3-ти в. пр. н. е. в древна Месопотамия са събирали около 300 центнера (30 тона) пшеница от хектар. Днес е трудно да си предствим подобна реколта – изглежда фантастично.

На практика се оказва, че не климатът, а културата на земеделие винаги е водеща и определя добивите. Това означава, че всичко, от което се нуждае земята, трябва да й бъде дадено навреме и в необходимите количества.

Сухо поливане

Опитните градинари неуморно разхлабват почвата – около 15 пъти за сезон, а понякога и повече. Това осигурява на растенията въздух и влага. Не напразно тази техника се нарича сухо поливане. Излишната влага само уплътнява почвата и ограничава достъпа на въздух. Що се отнася до начина на поливане, най добре е да не се използва маркуч, а водата да се пуска покрай редовете в бразди или за малки площи с лейка. Капковото напояване е свързано с влагане на допълнителни средства, но е много ефективно.

В суха година е особено важно да съхраним максимално влагата в почвата, което се постига с често, но плитко разрохкване  след поливане. Ако поливаме във вечерните часове, тогава влагата ще се усвоява по-пълноценно, произтичащо от разликите в дневните и нощни температури.

Сидерати за есенно торене

Почвата се разрохква след всеки дъжд или поливане плитко (3-5 см), но не непосредствено, а след като влагата проникне по-дълбоко. Когато пропуснем този момент, тогава част от влагата вече се е изпарила. Честото разхлабване на почвата ще намали поливането, развитието на плевели, както ще помогне да получим добра реколта и в сухо време.

Червеите – неуморни труженици

Много внимателно трябва да се отнасяме към земните червеи, защото те са неуморни в полето на плодородието. Ако има около дузина от тях на квадратен метър, тогава аграрните специалисти казват, че е много добре за почвата. Учените по света отдавна бият тревога, че почвите са претоварени от минерални вещества. Според стандартите дебелината на плодородния слой трябва да бъде поне 25-30 см, а колкото повече, толкова по-добре за храненето на растенията и съответно за добивите.

Процесът на възстановяване на изтощената почва е много дълъг. Разбира се, можем на малки площи да добавим плодородна земя, но при неправилни практики тя ще обеднее бързо.

Червеите са най-добър индикатор за здравето на почвата, а колкото повече са те, толкова добивите ще бъдат по-добри. Плодородието на почвата зависи до 90% (възможно е и повече) от тях, защото те я обработват, а като най-добри помощници – трябва да ги защитим по всякакъв начин. Дълбока обработка на почвата се прави само тогава, когато червеите се намират на значителна дълбочина – ранна пролет или късна есен (дори при сухо лято).

Червеите са главните санитари на почвата, защото се хранят изключително с органични остатъци. Те не просто ги изяждат, а ги преработват, произвеждайки вермикомпост. Този органичен тор има от 4 до 8 пъти по-високо съдържание на хумус от оборския, а това е едно от основните му предимства. Червеите от 10 кг оборски тор произвеждат 6 кг вермикомпост. За едно денонощие всеки индивид пропуска през себе си толкова, колкото тежи, а за 24 часа могат да обработят около 2,5 кг на 100 м2. За един сезон – около 500 кг, обогатявайки почвата с хумус. Няма други средства и механизми, с помощта на които може да се постигне нещо подобно.

Да копаем или не?

Този въпрос все още е спорен. Копаенето е една от досадните и отнемащи доста време дейности. Различните агротехнически операции, прилагани при обработването на земята, могат да увеличат или намалят нейното основно качество – плодородието.

С основната обработка на почвата се отделят корените на част от бурените, разрохква се почвата и се подобрява нейната структура. Не трябва да пренебрегваме факта, че едновременно с това се създават по-благоприятни условия за семената на плевелите, а от друга страна – нарязаните им корени имат отлични способности за регенерация.

Плодородието на почвата зависи пряко от аеробните бактерии, които умират без достъп на въздух. Рохкавата почва диша, създавайки оптимален водно-въздушен режим за културните растения, но при дълбока обработка анаеробните бактерии, които също са много важни, ще бъдат „отровени“ с кислород.

При по-леките почви ерозията се увеличава

Вместо работата с лопата, може периодично да се минава по повърхността на лехите с плоскорез и плевелите ще намаляват значително.

Ако подходим мъдро към проблемите на плодородието, можем да увеличим добивите без излишно натоварване. Остава малко време да помислим кое е по-добре – да копаем или да подарим лопатата на съседа, а ние да оптимизираме своята работа в градината.

Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките
2942
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Цветовете й имат и лечебен ефект
Царицата на сухите цветя - гомфрената, не се страхува нито от жега, нито от слани
Постановление 70 за защита на родните стоки
В супермаркетите ще се допуска кисело мляко само с до 1,6 процента сухо мляко
Институт по земеделие в Карнобат
Зимен фуражен ечемик сорт Ахинора – новост от ССА
Съвети за градинари
Мерки срещу сухото гниене по картофите
Сухоустойчивите се чувстват добре между камъните
Растенията, които не чувстват жажда
Цените на сухото мляко на международните пазари се понижават
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини