Начало » Пазари » Зърно
27.08.2023 г.

Над половината пшеница от новата реколта в Германия става само за фураж

Лошото време изяде печалбите на фермерите
Над половината пшеница от новата реколта в Германия става само за фураж

Германските фермери определят качеството на пшеницата от тазгодишната реколта като ужасно, коментира местният селскостопански анализатор д-р Олаф Цинке в материал в електронното издание АgrarHeute. Лошото качество води до ръст на разходите за сушене, ниско хектолитърно тегло, малко протеин, което на свой ред изяжда печалбите. В много германски региони над половината от реколтата от пшеница става само за фураж или за производството на биогаз.

Лошата реколта е следствие най-вече от неблагоприятното време. Сушата през май и юни попречи на нормалното развитие на растенията, а прекалено влажното и нестабилно време през юли и август влоши качеството на реколтата. Председателят на Селскостопанската камара в провинция Шлезвиг-Холщайн Уте Фолкардсен подчерта, че жътвата на влажната реколта е довела до значително влошаване на качеството и до високи разходи за сушене. Според нея вече е очевидно, че доста над половината от събраната реколта най-вероятно ще е фуражно зърно и съответно цените ще са много под миналогодишното ниво. В северна Германия в момента за фуражната пшеница плащат по 184 евро на тон, докато за хлебната цената е 218 евро за тон.

Официални оценки сочат, че добивите от есенната пшеница в Германия са с около 9% под средния многогодишен показател. В регионите с тежки почви и малко валежи реколтата е удовлетворителна и там жътвата продължава.

Карл-Фридрих Майер, председател на селскостопанска комисия в селска община в провинция Долна Саксония, съобщи за сериозни проблеми с качеството на пшеницата заради обилните дъждове. В зависимост от региона и количеството валежи хектолитровото тегло намалява и се колебае между 67 и 76 в зависимост от сорта. „Пшеницата губи тегло и олеква. Това означава, че макар ремаркето да е пълно, то е по-леко от обичайното, а зърното е загубило качество и не може да се използва за производство на брашно”, обяснява Майер.

Заради постоянната обилна влага зърната започват да прорастват в класовете и реколтата става негодна за производство на храни. Когато това се случва на големи площи, реколтата може да се използва само за производство на биогаз. „Отдавна не сме изпадали в такова положение”, споделя Майер.

Председателят на комисията се опасява, че в Долна Саксония до 90% от зърното, засято за получаване на пшеница с мелничарски качества, ще става само за фуражни цели, тъй като вече е невъзможно да бъдат постигнати качествата на хлебна пшеница. „Повечето фермери са щастливи, ако изобщо прибират от нивите дори фуражна пшеница и не им се налага да я превозват до установките за биогаз”, изтъкна той.

Подобно е положението и при Бени Хехт от Асоциацията на фермерите в окръг Телтов-Флеминг – той и колегите му със седмици не са могли да влязат в нивитеза да жънат реколтата, а и това, което са прибрали, не ги радва. „Имаме загуба на качество заради повече плесени. Зърното е прекалено влажно, за да може от него да се смеле брашно с хлебни качества и затова се налага да го използваме за храна на животните”, изтъква той в интервю за радиостанция rbb24.

Фермери от провинция Бранденбург също очакват значителен спад на реколтата и качеството заради лошото време. „Дъждът, градушките, бурите и ниските температури ни докараха много неприятности, особено през последните няколко седмици”, заяви Хенрик Вендорф, председател на Асоциацията на германските фермери пред rbb24.

В началото на юни фермерите все още се надяваха на средно до добро качество на реколтата. „Печалбите ще бъдат с 20-30% под онези, на които разчитахме. Освен това поскъпването на горивата, торовете и семената направиха отглеждането на пшеницата през тази година доста скъпо удоволствие”, посочва Вендорф.

Над половината пшеница от новата реколта в Германия става само за фураж
5875
 

Последни материали
Виж
През 2024 г. Русия планира да достави в чужбина до 70 милиона тона зърно
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
Местата са ограничени
Безвъзмездно професионално обучение за фермери по регенеративно земеделие
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Свързани материали
Виж
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Политиците трябва да си върнат доверието на селското стопанство
Германските фермерите продължават с протестите от утре
Транспортни стачки сковаха Германия и Италия
Запазва се тенденцията за окрупняване на свинефермите
Поголовието от свине в Германия нарасна за пръв път от 3 години
Над 300 000 посетители от над 60 страни се очакват на изложението
Агроелитът на Германия разгледа българския щанд на Зелена седмица 2024
11 производители ще представят България на „Зелена седмица“ в Берлин
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини