Начало » Пазари » Животинска продукция
22.08.2023 г.

Великобритания сви износа на свинско за ЕС

Вносът на шестмесечието също е намалял заради спада в потребителското търсене
Великобритания сви износа на свинско за ЕС

Свиването на производството, повишаването на цените и спадът в потребителското търсене увеличиха напрежението на пазара на свинско месо във Великобритания, сочат данни на британския Съвет за селското стопанство и градинарството.

Износът на свинско от Великобритания през юни спрямо май нарасна с 200 тона до 24 200 тона, но е с 15% (4400 тона) под доставките за чужбина през юни 2022 г. За първите 6 месеца на гозината износът на свинско от Великобритания е намалял до 151 800 тона – най-ниското ниво от 2015 г. насам.

През първото полугодие се отчита спад на износа във всички продуктови категории с изключение на преработените свински продукти, където количествата сса с 1000 тона повече спрямо първите 6 месеца на 2022 г. Най-големият спад е при замразеното свинско – 40% на годишна база до 64 хил. тона, като това е най-малкото количество от 2010 г. досега. Износът на свински субпродукти е намалял с 1900 тона, на бекон – с 1000 тона, а на колбаси от свинско – с 500 тона спрямо първите 6 месеца на миналата година.

Като основна причина за спада от съвета изтъкват значителното намаление на вътрешното производство, но високите цени на свинското също дават своето отражение, тъй като понижават конкурентоспособността на британските продукти на международните пазари.

Износът на свинско месо и продукти от преработката му от Великобритания за Европейския съюз е намалял с 26% (23 400 тона), а за останалия свят – с 39% (18 300 тона). Спадът в доставките за Китай обаче е слаб – с едва 6% (3500 тона), като при субпродуктите дори е отчетен ръст от 16% на годишна база. Износът на свежо и замразено свинско за Китай обаче се е свил с 26% на фона на бавното възстановяване на местната икономика след коронавирусната пандемия и свързаната с нея правителствена политика, принудила китайците да търсят по-евтини алтернативи.

Вносът на свинско във Великобритания през юни е намалял с едва 600 тона спрямо май до 68 100. Спрямо юни 2022 г. обаче е отчетен ръст от 5000 тона. За първите 6 месеца на годината вносът на свинско във Великобритания е намалял с 8% (34 200 тона) спрямо същия период на 2022 г. до 381 900 тона.

Причините за спада на внасяните количества свинско са няколко според съвета. Производството му в Европа през първите 5 месеца на годината изостана с 9% спрямо същия период на миналата година, докато свинете за клане поскъпнаха значително, което сви ценовите разликите между произвежданите продукти във Великобритания и ЕС и оскъпи вноса от общността в Обединеното кралство. Освен това потребителското търсене намалява заради ръста на разходите на домакинствата като цяло, като количествата на закупеното свинско на дребно във Великобритания са спаднали с 2,5% на годишна база.

Великобритания сви износа на свинско за ЕС
4079
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Плодовете обаче ще бъдат едри и сочни
Сезонът на ягодите във Великобритания започва с половин месец закъснение
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Спад е отчетен и при ечемика и овеса
Реколтата от пшеница във Великобритания намаля с 10 на сто
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Заради влажното време
С близо 3 процента спада производството на мляко във Великобритания през октомври
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини