Начало » Новини » Страната
25.07.2023 г.

България представи в Брюксел проблемите с вноса на слънчоглед и сухо мляко

Поискана е допълнителна държавна помощ за млечните животновъди
България представи в Брюксел проблемите с вноса на слънчоглед и сухо мляко

Снимка: МЗХ

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи проблема на България с вноса на слънчоглед и сухото мляко пред Съвета на Европейския съюз за земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в оглавяваното от него ведомство. Вътев уведоми за очакваната добра реколта в България и останалите налични 700 хил. тона маслодайната култура от миналата година вследствие на евтиния внос на слънчоглед и нерафинирано масло. Той изтъкна, че на този фон се очаква сериозен ръст на украинския износ на слънчоглед при невъзможност на мощностите в България и съседни страни да поемат преработката на значително увеличени количества.

Българският министър обърна внимание и на увеличения внос на сухо мляко, което прави дъмпинг на цените и излага на риск българските животновъди успоредно с поскъпването на фуражите, и обяви, че е поискал допълнителна държавна помощ за сектора.

При обсъждането за селскостопанските пазари той бе категоричен, че трябва да гледаме стратегически на новата ситуация в търговията със земеделски продукти и да подобрим действието на коридорите на солидарността.

Вътев заяви, че тази година имаме най-скъпата реколта в Европа, както и напълно променена логистична схема вследствие на войната в Украйна, като земеделската продукция на страната вече трябва да бъде предвиждана при анализите на зърнения баланс на ЕС. Във връзка с коридорите на солидарността той уточни, че са необходими действия, които да улеснят транзита. „Ние сме длъжни да защитим нашите производители“, подчерта министърът.

В рамките на заседанието на Съвета на ЕС той участва в среща на министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия заедно с европейския комисар за селското стопанство Януш Войчеховски.

Впоследствие Вътев се срещна и с Микаел Хагер, началник на кабинета на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по търговия Валдис Домбровскис, посветена на проблемите на пазара, породени от вноса от Украйна, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Целта на срещата бе да се обсъдят в подробности затрудненията, свързани с капацитета за транзит на стоки от Украйна, и да се минимизират вредите за земеделските производители в държавите-членки на Европейския съюз от създадените дисбаланси на пазара.

Вътев запозна Хагер със  специфичните проблеми, които създава засиленият внос в резултат на руското нападение над Украйна. Той обясни  затрудненията и притесненията, свързани с прекомерния внос на нерафинираното слънчогледово олио, сухо мляко и пчелен мед след въвеждане на ограничителните мерки за други 4 продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Министърът наблегна особено върху неблагоприятната перспектива, ако бъде освободен вносът на слънчоглед след 15 септември, когато изтича срокът на забраната на ЕС за 4-ите продукта. Той представи изчисления, които показват ясно, че България ще има сериозен проблем след прибиране на реколтата от слънчоглед, а положението се усложнява от информацията за силно засегнати мощности за преработка на маслодайната култура в Украйна.

Най-важните проблеми  в момента, по които следва да се търсят решения, са капацитетът за съхранение и възможностите за преработка, както и подкрепа за инфраструктура, която да може да поеме силно интензивния сухопътен трафик през страната с тежки камиони. И пред Хагер Вътев подчерта, че вносът на сухо мляко от Украйна е на дъмпингови цени, което нанася сериозни щети на българските млечни животновъди.  Той отново обърна внимание на факта, че стандартите, по които се произвежда в Украйна, не отговарят на стандартите в ЕС и това създава нелоялна конкуренция за българските земеделски производители.

На свой ред Хагер благодари за инициативата за провеждане на тази среща и за запознаването със специфичните условия в България. Той  предложи в началото на август ЕК да организира експертна техническа среща на 5-те най-засегнати държави – България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния – с  участието на Украйна и да бъдат обсъдени всички налични данни за производството, складовите наличности, възможностите  на инфраструктурата за транзит, преработвателните мощности, както и последните развития в Украйна. 

България представи в Брюксел проблемите с вноса на слънчоглед и сухо мляко
3184
 

Последни материали
Виж
През 2024 г. Русия планира да достави в чужбина до 70 милиона тона зърно
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
Местата са ограничени
Безвъзмездно професионално обучение за фермери по регенеративно земеделие
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Свързани материали
Виж
България дели 5-ото място с Германия, без да представя данни от средата на януари
ЕС продължава да наваксва изоставането в износа на мека пшеница през сезона
Държавата елиминира частния сектор при доставките от чужбина
Турция въведе квота от 600 000 глави при вноса на добитък
В рамките на търговски режим с ЕС без мита и квоти
Испания има интерес от внос на слънчоглед и царевица от Украйна
Министър Вътев за вноса от Украйна: Лицензионният режим работи много добре и не трябва да се променя
Акцията премина мирно с предупреждение за поход към столицата
Фермери в Латвия протестираха срещу вноса на храни от Русия и Беларус
Министър Вътев изпрати протестно писмо до Украйна
Близо 38 т слънчоглед от Украйна са внесени в България без лицензии от декември 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини