Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.07.2023 г.

Какво да правим, ако се счупи доматеният храст?

Решения
Какво да правим, ако се счупи доматеният храст?

sinor.bg

Много често се случва така, че при засаждане, силен вятър или полагане на грижи за доматите храстът да се счупи. Жалко е да загубим цяло растение или част от него. Не трябва да се отчайваме, защото можем дори да отгледаме няколко нови от едно доматено растение.

Доматите са много гъвкави растения. Те са лесни за вкореняване, бързо пускат странични разклонения и могат да се правят различни експерименти с тях, а ако доматът е счупен, тогава има няколко решения. Всичко зависи от това – на каква височина от корена е повредено стъблото.

Когато доматеното растение е счупено близо до корена

Ако доматът е счупен близо до земята (поради силен вятър или от тежестта на плодовете и лошо закрепване), тогава можем да отрежем горната част на растението с дължина 20-30 см, да отстраним съществуващи плодове и завръзи, както и долните листа, а след това да поставим резника във вода или в разтвор на стимулатор за коренообразуване (Корневин, Хетероауксин и др.).

Ако доматът е бил формиран на 2-3 стъбла или е имал пораснали колтуци, тогава можем да получим няколко резници наведнъж. След няколко дни в долната част на всеки резник започват да се появяват странични корени и те могат да бъдат засадени отново в земята.

Тази техника може да се прилага в случай на изтегляне (етиолиране) на разсада или при кореново гниене, за да се спасят растенията.

Първите дни след засаждането им на постоянно място резниците трябва да бъдат защитени от палещото слънце с помощта на спанбонд, а след 5-7 дни се поливат с разтвор на стимулатор за образуване на корени. Важно е да се следи за влажността на почвата и да се подхранват редовно новите растения, защото те нямат централен корен, а само странични, които трябва да се развият добре.

Когато растението не е счупено напълно в основата, а стъблото просто се е огънало, което често се случва, ако не сме ги закрепили навреме добре, тогава можем да досипем пръст, да го изправим и завържем здраво към опората. В случай, че доматът не е бил засаден много дълбоко и е сравнително малък, тогава може да се направи нова ямка и да се пресади, като огънатата част на стъблото остане в земята.

Рецепти за прави краставици

Трябва да се има предвид, че в почвата живеят много фитопатогени, включително на трахеомикоза. Те заразяват много бързо растенията, навлизайки в съдовата система през увредени части на стъблата и корените. Ето защо, когато засаждаме резници или пресаждаме домати с повредени стъбла, необходимо е да добавим препарат, съдържащ триходерма или други полезни микроорганизми, за да предпазим растенията от инфекции.

Счупена е само връхна част на домата

Когато е счупена само връхната част на домата, тогава няма проблем. Страничните разклонения (колтуци) при доматите растат много бързо в пазвите на листата. След като се счупи горната част на храста, самото растение незабавно преразпределя потреблението на запасите от пластични вещества и ги насочва към тези странични разклонения, които се развиват под мястото на увреждане.

Когато почистваме листата на доматите

Дори колтуците да са били вече отстранени, след повредата на растението те ще започнат да растат отново.

Когато е счупен детерминантен сорт домат, тогава е желателно да се остави не едно, а две или три странични разклонения. При високораслите сортове оставяме не повече от два колтука. За по-бързо развитие на растенията след увреждане е желателно да се подхранват с настойка от коприва или други плевели (1 л на 10 л вода) или комплексни разтворими минерални торове.

Само за седмица се забелязва, че колтуците вече са се превърнали в пълноценни, добре развити издънки. За да могат по-бързо да се формират плодове на тези издънки, трябва да се премахнат разклоненията от втори ред, които се появяват върху тях.

Увредените вече доматени растения ще дадат плодове малко по-късно от своите събратя, поради което не трябва да ги претоварваме със странични разклонения. При индетерминантните сортове е важно да не забравяме да прищипем върха към края на лятото, така че да могат да узреят всички плодове.

Какво да правим, ако се счупи доматеният храст?
40858
 

Последни материали
Виж
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
План за ползване на дивеча за 2024 г.
Резултати от пролетната таксация за състоянието на дивечовите запаси
В Хърватия обвиниха стопани в измама със земеделски субсидии и фалшифициране на документи
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Свързани материали
Виж
Предотвратяване на кореновото гниене при доматите – надеждни методи за защита
Практика
Малките хитрости при колтучене на доматите
Съвети към градинаря
Не подценявайте брашнестите мани!
Сега е моментът
Формиране на пипера в четири стъпки
Практично
Деформираните листа на разсада – присъда или зов за помощ
Практично
Да отгледаме разсад със силна коренова система
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини