Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.05.2023 г.

Ето какво е важно след засаждането на пипера!

Практика
Ето какво е важно след засаждането на пипера!

sinor.bg

Пиперът е популярна зеленчукова култура, отличаваща се с високи изисквания към условията на отглеждане. Само доброто познаване на тези особености и спазване на всички правила може да помогне за успешното вкореняване, развитие и плододаване на растенията, така че да ни радват с богата реколта.

Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите

Основните изисквания за добро вкореняване и бързо адаптиране на пипера са следните:

– засаждането на постоянно място се извършва тогава, когато земята е достатъчно затоплена и ниски температури или резки температурни колебания не заплашват растенията;

– за отглеждане на пипера се избира слънчево, открито и проветриво място;

– разсадът се засажда така, че кореновата шийка да остане над повърхността на почвата, защото дълбокото засаждане може само да навреди;

– почвата трябва да е добре обработена и обогатена с угнил оборски тор, компост, суперфосфат и торф за добра коренова система;

– правилното поливане е залог за добро вкореняване и адаптиране на пипера, като всяко растение се нуждае от поне половин литър вода, а след пресаждането не се полива 4-5 дни;

– растенията се засаждат на разстояние 25-45 см едно от друго, в зависимост от сорта, а между редовете 60-80 см;

– разсадът се засажда заедно с почвата от контейнерчето на разсада, като много важно е да не се повредят корените, които са много нежни и уязвими;

– за повечето високорасли хибридни сортове са необходими подходящи опори;

– мулчирането на почвата ще помогне да се предпази кореновата система не само от преохлаждане, но и от прегряване.

Важно е да знаем, че пипер не трябва да се засажда там, където предишната година са отглеждани домати, картофи, патладжан, тиквички и тикви.

Добри предшественици са: зеле, моркови, бобови (без фасул) и лук.

Пиперът може да се подхранва кореново и листно. Когато хранителните вещества са в твърдо състояние, усвояването от кореновата система е по-бавно, а разтворените ускоряват ефекта.

Листното подхранване повишава усвояемостта на торовете през критичния период на растеж и развитие, но не може да замени основното. По този начин се компенсира бързо дефицита на макро- и микроелементи, подобрява се ефективността на торене (повишава достъпността до други хранителни елементи, особено при внасяне на азот).

Подхранването се прави редовно и по определени схеми. Повечето градинари се придържат към торене, което е съобразено с фазите на развитие на пипера. Накратко, преди цъфтеж – повече азот, по време на цъфтеж (особено, ако температурите са високи) – бор, по време на формиране на завръзите – калций, а по време на плододаване – по-малко азот, малко фосфор и повече калий.

Първото подхранване на пипера се прави 10-14 дни след засаждането му на постоянно място. Препоръчва се при това подхранване да се използват азотни торове за стимулиране на зелената маса и израстването на растенията. Може да се използват чисто азотни торове или комплексни, съдържащи и други макро- и микроелементи, но с преобладаващ дял на азота. Количествата са по указание на производителя.

Пиперът е култура, която се нуждае от повече азот от доматите. В същото време той не забавя узряването, но е много необходим, заедно с калия, в периода на наливане на плодовете.

Като азотен минерален тор за подхранване могат да се използват:

– амониева селитра (30-40 г на 10 л вода);

– карбамид (20-30 г на 10 л вода).

Подхранването се прави след поливане.

Ако сте любител на екологичното земеделие, тогава в качеството на азотен тор  за първо подхранване може да използвате:

– водна инфузия на оборски тор  в съотношение 1:10;

– водна инфузия на птичи тор в съотношение 1:20.

– зелен тор в съотношение 1:10.

Пиперът е влаголюбиво растение, но същевременно не понася преполиване. До укрепване на растенията трябва да внимаваме много с количеството вода, а и след това също – поливаме често и по малко. Ако прекалим с водата, тогава цветовете и завръзите окапват, както и при засушаване.

Разрохкването на почвата след поливане е полезно за задържане на влагата, но дълбокото прекопаване крие опасности от нараняване на кореновата система, която е нежна и уязвима. Това води до опадане на цветовете и завръзите, а понякога и до загуба на растения.

Ето какво е важно след засаждането на пипера!
339769
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини