Начало » Новини » Света
16.04.2023 г.

Полша и Унгария спират вноса на зърно от Украйна

Забраната включва също маслодайни култури и други селскостопански продукти
Полша и Унгария спират вноса на зърно от Украйна

Полското правителство забрани вноса на зърно и друга селскостопанска продукция от Украйна, за да защити своя селскостопански сектор, заяви лидерът на управляващата партия Закон и справедливост (PiS) Ярослав Качински, цитиран от местната радиостанция RMF24.

Големи количества украинско зърно, които са по-евтини от произведените в Европейския съюз, в крайна сметка останаха в централноевропейските държави, включително поради логистични затруднения, натискайки цените и продажбите на местните фермери.

"Днес правителството взе решение относно регламент, който забранява вноса на зърно в Полша, но също така и на десетки други видове храни“ от Украйна, заяви Качински на конгрес на партията PiS. Списъкът с тази продукция ще бъде включен в правителствената наредба, като има стоки "от зърно до продукти от мед, много, много неща", добави той.

"Ние сме и оставаме неизменни приятели и съюзници на Украйна. Ние ще я подкрепяме и ние я подкрепяме... Но това е задължение на всяка държава, всяка власт, добра власт във всеки случай – да защитава интересите на своите граждани, “ заяви лидерът на управляващата партия. Той подчерта, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на проблема със зърното и украинската страна вече е уведомена за решенията на полското правителство.

Междувременно правителството на Унгария също въведе временна забрана за внос на зърнени култури от Украйна, както и на маслодайни култури и други селскостопански продукти, стана ясно от писмено изявление на министъра на земеделието на страната Ищван Над, цитирано от местното електронно издание 24.hu.

Поради липсата на значителни мерки от страна на ЕС за справяне с проблемите, породени от доставката на украинска селскостопанска продукция на дъмпингови цени, Унгария "временно забранява вноса на зърно и маслодайни култури от Украйна, както и някои други селскостопански продукти“, се посочва в министерското изявление. Ищван Над уточнява, че забраната ще е в сила до 30 юни 2023 г., но не отбелязва кога влиза в сила.

Той изтъква, че решението е взето с цел защита на унгарските фермери, които търпят значителни загуби. По думите му Украйна използва в селскостопанското производство методи и техники, "които вече не са разрешени в ЕС“, и това ѝ позволява да избегне ненужни разходи и да снабди европейския пазар с "голямо количество птиче месо, яйца и мед в допълнение към зърнените и маслодайните култури. В такава ситуация фермерите в Централна Европа не могат да продават продукцията си", обяснява министърът.

Той изразява надежда, че срокът до 30 юни, през който ще важи забраната в Унгария, ще бъде достатъчен, за да може ЕС да вземе мерки за дългосрочно решаване на проблема. Според Над е необходимо да се намерят отговори на въпроси, свързани по-специално с "безмитния режим за украински стоки и функционирането на коридори за солидарност" за доставките на зърно. 

Полша и Унгария спират вноса на зърно от Украйна
5577
 

Последни материали
Виж
При липсата на работна ръка и нежелание за изкупуване от фирмите
Прибирането на реколтата от череши в Кюстендилско е пред провал
Обсъжда се удължаване с година на срока за разплащане по ПРСР 2014-2020
Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ
Събитието започва утре в Пловдив
Министерство на земеделието организира конференция за биологичното производство
104,56 лв. на ха е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
НАЗ иска премахване на самоконтролът за остатъци от пестициди
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Свързани материали
Виж
По време на годишната конференция на EUSTAFOR в Полша
Ръководителите на държавните гори в Европа обмениха опит в стопанисването на горите
Средната цена на земята в Полша вече е над 10 000 евро за хектар
Поляците отблокираха границата с Украйна
За излизане на нови пазари, разширяване и модернизиране на производството
ЕК отпуска 1,4 милиарда евро на полските фермери и рибари
Никой от украинската страна не води преговори за затваряне на границата за търговия с Полша
Национален протест на полските фермери ще блокира страната днес
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини