Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.03.2023 г.

Как да предпазим разсада от прекомерен растеж?

Как да предпазим разсада от прекомерен растеж?

При отглеждането на разсад е необходимо да положим всички усилия, така че да не допуснем прекомерен растеж. Високите и тънки растения са с издължени междувъзлия, крехки и лесно раними, адаптират се трудно и обикновено не дават добри добиви. Здравият разсад има добре развити корени, плътни стъбла, а листата са с правилна форма и зелен цвят.

Причини за прекомерен растеж на разсада

Причините за издължаване на разсада са: нарушени срокове на засяване, неподходяща температура на отглеждане, недостиг на светлина, неправилно подхранване, прекомерна влажност и гъсто засяване.

Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор

Как да предпазим разсада от прорастване?

Ако листата растат малки и бледи, това значи, че трябва да предприемем незабавни мерки. Какво да направим в случай, че се наблюдава стремеж към издължаване на разсада?

1. Намаляваме честотата и обема на поливане.

2. Изключваме от подхранването азотните торове, а в особено тежки случаи спираме всякакво торене. Тук е важно да отбележим, че не само прекаленото торене може да е причина за издължаване, но и недостигът на хранителни вещества, което се случва при гъсто засяване, но преди пикиране на разсада – борба за храна и светлина.

3. Правим пресаждане на разсада в контейнери с малко по-голям обем. Тази техника е особено подходяща за доматения разсад, защото това е култура, която е склонна към прорастване във всички фази на развитие.

4. Намаляване на температурата чрез проветряване или преместване на по-хладно място. При по-високи температури почвата изсъхва по-бързо и това налага по-често поливане, което носи своите негативи.

5. Увеличаване на осветеността, като при необходимост използваме допълнително осветление.

6. Няколкократно (2-4 пъти) третиране на растенията с подходящи регулатори на растежа – за развитие на кореновата система и деленето на клетките. При прекомерен растеж клетките се издължават във вертикално направление, междувъзлията също се удължават, а това прави стъблата значително по-тънки и крехки. Когато стъблата са по-дебели, тогава междувъзлията са по-къси, защото клетките се удължават хоризонтално.

За предпазване на разсада от прекомерен растеж тези практики трябва да се прилагат в комбинация, тъй като поединично няма да дадат забележим и бърз резултат.

Опитите да се възстанови вече издълженият разсад по-често са неуспешни. По-добре е да се вземат всички мерки, за да се предотврати прекомерния растеж. На първо място – не бива да се бърза със засяването на семената. Всяка култура се нуждае от определено време за развитие – от засяване до готовност за засаждане на постоянно място. За доматите това време е 55-60 дни, за пипера 65-70, а за краставиците – 25-30 дни.

Светлината също трябва да бъде по мярка. Продължителността на деня при доосветяване не бива да е повече от 12 часа. Установено е, че растенията се нуждаят не само от светлина, но и от тъмен период за своята жизнена дейност, а за всяка култура той е различен.

Гъстотата на засяване също е много важна. Да, икономисваме площ, но това причинява прорастване на много ранен етап и е практически невъзможно да се поправи. Що се отнася до тиквичките, краставиците и пипера – те трябва да се засяват в отделни контейнери.

Как да предпазим разсада от прекомерен растеж?
19354
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини