Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.03.2023 г.

Грижите за чесъна трябва да започнат отрано

Практично
Грижите за чесъна трябва да започнат отрано

sinor.bg

Образуването на луковици при чесъна се дължи на преминаването на хранителни вещества от листната маса към подземните части на растенията. Натрупването им в листния апарат се дължи на фотосинтезата и колкото по-обемиста е надземната част, толкова по-голяма може да бъде луковицата, разбира се, при правилна технология на отглеждане.

Грижите през вегетацията се състоят в поливане, подхранване и окопаване. Интензивен растеж на листата на чесъна се наблюдава в началото на вегетационния период. Това означава, че усилията ни трябва да бъдат насочени към създаване на оптимални условия за развитие на растенията и образуване на зелени здрави листа.

Процесът на фотосинтеза е свързан с изграждане на листната тъкан, за което са необходими едновременен приток на светлина, топлина, вода, въглероден диоксид от въздуха и хранителни вещества от почвата, като се даде по-сериозен приоритет на азота.

При предзимно засаждане на чесъна не се внася минерален азот в почвата, защото той се разтваря бързо и когато е необходим на растенията, тогава вече ще бъде измит. Органичните торове, съдържащи азот и вградени през есента (компост, угнил оборски тор), освобождават хранителните вещества бавно и имат продължително действие, така че на този етап основната ни задача е – да осигурим предимно азотно подхранване на чесъна.

Признаци за азотен глад

За азотно гладуване растенията ни сигнализират чрез пожълтяване на долните листа. Това ранно подхранване се извършва в началото на сезона, като за него са необходими 10 г карбамид, разтворен в 10 л вода. Ако изключим минералните торове от диетата на чесъна, тогава можем да използваме птичи тор, разтворен в съотношение 1:20. Независимо от тора, с който ще подхранваме чесъна на този етап, необходимо е – той да съдържа достатъчни количества азот. Тук е важно и още нещо – азотът трябва да бъде в лесноусвоима форма.

Едностранното подхранване на чесъна само с азот и прекомерните количества могат да създадат сериозен проблем, защото растенията ускоряват развитието си, но стават неустойчиви на болести, а луковиците страдат от загниване.

Трябва да бъдем внимателни, защото за усвояване на хранителните вещества от растенията, кореновата система се нуждае от влага и въздух. Веществата постъпват посредством кореновата система, но заедно с водата. Тя преминава през тъканите на растенията и почти напълно се изпараява през листния апарат, а хранителните вещества влизат в сложни биохимични процеси и в крайна сметка се превръщат в растителни тъкани.

Почвата трябва да бъде влажна и въздухопропусклива (дишаща), което изисква да се полива навреме и с необходимите количества. Знаем, че след поливане или дъжд на повърхността на почвата се образува кора, което затрудява достъпа на въздух до кореновата система, а в този случай е необходимо спешно разхлабване на почвата. Прекалената влажност също затруднява проникването на въздух.

Чесънът не се справя добре на кисели почви, защото хранителните вещества се усвояват трудно. Оптималната киселинност трябва да бъде рН 6,5, но за нея е необходимо да се погрижим преди засаждане на чесъна, като почвата се разкисли предварително. Може да се използва вар, доломитово брашно или дървесна пепел.

Поливането и подхранването се прекратяват за съзряване на луковиците, но до настъпване на тази фаза е наложително спазването на технологията и режимите.

Грижите за чесъна трябва да започнат отрано
63985
 

Последни материали
Виж
ДФЗ отговаря за читателите на синор.бг
Има защо ЕК да свали санкциите за българските фермери от 140 на 4,4 милиона евро
Да се въведат защитни мита
Обединени земеделци искат въвеждане на минимални изкупни цени за агро продуктите
Попитахме министерството: Колко ще спести МЗХ при отпадане на превалутирането от евро в лева?
Кръчмарско кюфте на скара
Министър Тахов ще обсъди с колегите си от Източна Европа споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна
И произвеждаме, и внасяме най-много домати
Вносът на плодове е почти два пъти по-голям от българското производство според МЗХ
Свързани материали
Виж
Дори митото от 1,20 евро за килограм не прави доставките от Азия губещи
Евтиният китайски чесън изтиква испанските производители от пазара на ЕС
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини