Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.03.2023 г.

Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор

Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор

Краят на зимата и началото на пролетта е най-доброто време за нанасяне на съкушителен удар на болестите, които са се окопали във всеки смисъл на думата в градината, унищожавайки ги в зародиш. Бордолезовият разтвор е най-популярен фунгицид, използван в този период. Градинарите го наричат още „синя защита“.

Бордолезовият разтвор е един от най-старите, но доказал своята ефективна защита както за овощните, така и за зеленчуковите култури от различни заболявания. Той може смело да бъде наречен универсален препарат, който помага в борбата с гъбичните и бактериални заболявания. В състава му влизат меден сулфат и вар.

Да отгледаме разсад за ранна реколта от краставици

В миналото медният сулфат е бил много популярен в медицината, но и днес влиза в състава на някои лекарствени препарати.

Защитните свойства на медния сулфат за растенията са открити съвсем случайно. В края на 19 век, по време на големия картофен глад в Ирландия, когато фитофтората унищожила цялата реколта, репортер от малък провинциален вестник забелязал, че в близост до медодобивните заводи картофените растения са здрави и продължават да растат. Оказало се, че тяхното спасение била медта.

Бордолезовият разтвор е получил името си от град Бордо във Франция, където в края на 19 век живял и работил ботаникът Пиер Миларде. Той използвал воден разтвор на меден сулфат и вар за защита на лозите от мана, а скоро след това намира приложение и за други култури.

Това, което помага в борбата с гъбичните заболявания е медта. Тя е съставна част на медния сулфат – сини кристали, разтворими във вода. Към него се добавя вар (гасена или негасена) в строго определено съотношение за неутрализиране на коселата реакция и този воден разтвор се нарича бордолезов. Варта притежава и антисептични свойства.

Медта е важен микроелемент, който е необходим за фотосинтезата и образуването на хлорофила. Меден дефицит се наблюдава на торфени почви. Култури, отглеждани на торфища често страдат от хлороза и изостават в развитието си. Обработването с бордолезов разтвор не само предпазва от болести, но осигурява допълнитено подхранване и подкрепа на растенията.

Бордолезовият разтвор се отнася към контактните фунгициди и при благоприятни метеорологични условия има защитен ефект 10-на дни. Има и друг плюс – добре се задържа на повърхността и не прониква в тъканите.

Препаратът активно потиска покълването на конидиите и гъбичните спори, има бактерицидни свойства, способен е да унищожи презимувалите форми на вредители, снасящи яйца и да прогони възрастните. Ето защо е много важно да обработим растенията, преди масовото разсейване на спорите на гъбичните заболявания и появата на първите вредители. За ефективно действие е важно да се обработят целите растения, както и стволовете на овощните дървета.

Друго предимство на бордолезовия разтвор е и това, че той е ефективен вече при температура малко над нулата – 4-5 градуса по Целзий.

Като сериозен минус е, че ако инструкциите за употреба са нарушени, както всички медни препарати, има отрицателен ефект върху растенията, причинявайки химически изгаряния. Листата и цветовете се покриват с жълти до тъмно кафяви петна, а на повърхността на плодовете се образува ръждива мрежа. Това налага да се следват стриктно инструкциите и да не се превишава концентрацията.

Медта е полезен за растенията елемент, но при прекомерна употреба се натрупва в околната среда и има токсичен ефект върху нея. Това налага ограничаване на броя на третиранията – не повече от 2-3 пъти на сезон, като ранното пръскане е много важно.

Първата обработка с бордолезов разтвор се провежда във фаза „зелен конус“ и се използва 2 или 3%-ов разтвор. Тя се нарича още „гълъбова“, защото кората на обработените дървета и храсти придобива характерен гълъбово сив оттенък. Това пръскане, проведено навреме, има първостепенна роля за опазване на растенията.

След появата на листата се практикува пръскане с 1%-ов разтвор, защото по-високите концентрации могат да причинят изгаряне. Особено чувствителни са костилковите – вишни, череши, кайсии.

Приготвяне на бордолезов разтвор

В магазинната мрежа се предлага готов за употреба бордолезов разтвор, предназначен за различни количества и концентрация.

Можем да приготвим сами, ако разполагаме с меден сулфат (син камък) и вар. За 10 л бордолезов разтвор с концентрация 1% са необходими: 100 г син камък, 200 г гасена или 75 г негасена вар и 10 л вода. В отделни съдове се разтварят двете съставки, прецеждат се през 2-3 слоя марля и се смесват при непрекъснато бъркане, като за разтваряне на медния сулфат се използва по-голямото количество вода – около 7-8 л, а в останалото варта до получаване на варно мляко. След смесване разтворът трябва да има неутрална реакция.

Синият камък се разтваря бавно в студена вода и е добре да се наситни предварително, а ако реакцията е кисела, тогава се добавя още варно мляко.

Важно е да спазваме следните правила:

– най-добре е бордолезовият разтвор да се приготвя непосредствено преди употреба, защото не може да се съхранява повече от един ден, а в противен случай „остарява“ и компонентите му се утаяват и кристализират;

– негасената вар в никакъв случай не трябва да се залива с гореща вода, защото ще изкипи;

– след приготвяне бордолезовият разтвор не се разрежда с вода, защото се разслоява;

– бордолезовият разтвор не трябва да се смесва с други препарати;

– не трябва да използваме стоманени и поцинковани съдове;

– третирани растения не трябва да се дават на животни до изтичане на карантинния период.

Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор
17669
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Бордолезовия разтвор не бива да престоява
Приговяне на бордолезов разтвор за лозето
Растителна защита през ноември – овощни дървета
Полезни съвети
Как да си приготвим сами бордолезов разтвор
Пригответе най-употребяваният фунгицид качествено
Подобряване на традицията
Бордолезов разтвор - ненадмината класика в борбата с маната
Бордолезовият разтвор не помага на битите от градушка домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини