Начало » Важно за фермера » Гори и екология
12.03.2023 г.

Започва инициатива за озеленяване на крайградски зони

Оценките за преобразуване на държавните горски предприятия са противоречиви
Започва инициатива за озеленяване на крайградски зони

Снимка: МЗм

Министерството на земеделието стартира инициатива „Зелени градове, зелени коридори“ за озеленяване на крайградските зони, паркове и съществуващи инфраструктурни обекти обяви министърът на земеделието Явор Гечев на заседание на Националния съвет по горите, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“в оглавяваното от него ведомство. „Начинанието е насочено към градовете и желанието ни е да сме обществено полезни, като спомогнем за подобряване на начина на живот на хората“, подчерта Гечев.

Той посочи, че се предвижда засаждане на различни дървесни видове в различни синори и канали с цел създаване на зелени пояси около населените места. Според министъра по този начин ще се използват пълноценно и наличните фиданки в разсадниците.

За реализиране на инициативата ще бъдат проведени тематични работни срещи с представители на Националното сдружение на общините в Република България, Асоциацията на общините, собственици на гори и Агенция „Пътна инфраструктура“, на които да се конкретизират ангажиментите на всяка от страните. За най-големите градове – София, Пловдив, Варна и други, вече е направено обследване за възможните места за изграждане на крайградски паркове.

Ресорният заместник-министър инж. Валентин Чамбов заяви, че дейностите ще се изпълняват със съдействието на лесовъди, които да дават своите съвети какви видове и къде трябва да се засаждат. Чамбом призова представителите на местната власт да са по-активни при реализацията на инициативата.

Членове на националния съвет подкрепиха единодушно идеята и заявиха готовност за съдействие за работа по нея. Те посочиха, че темата е актуална и важна за развитието на сектора, а професионализмът на лесовъдите е гаранция за качественото изпълнение на начинанието. Представителите на министерството на околната среда и водите поеха ангажимент активно да участват, като те ще следят защитените зони, в които има определени ограничения за залесяване.

Тема на заседанието бе и решението на Министерския съвет от 21 декември 2022 г., с което е приета програма за преобразуването на държавните горски предприятия по чл. 163 от Закона за горите в икономически обособени лицапо чл. 13, ал. 4 от Закона за публичните финанси. „Важно е да бъдат обсъдени всички варианти за промяна и предприемането на последващите действия да гарантира устойчиво управление и защита на българските гори“, заяви Гечев.

Становището на представителите на браншовите и неправителствени организации, както и на научната общност, общините и бизнеса за формата на управление на държавните гори обаче е, че тя е успешна и това е видно от резултатите на дейността им през последните години. Позицията на членовете на съвета е, че налагането на чисто административни и необосновани преобразувания, каквито са приетите с Решение №1045 на Министерския съвет от 21 декември 2022 г., не би било оправдано. Тревога за прилагането на приетото решение е изразена в представена от директорите на държавните предприятия декларация.

Предстои да бъде изготвен анализ, който да покаже силните и слаби страни на различните форми на управление на държавните гори в България. Чамбов преценява, че той трябва да бъде направен в рамките на 3 месеца, като в изработването му ще участват и външни експерти. „Готовият документ трябва да е отправна точка за взимане на решения за управление и развитие на горския сектор“, смята той.

На свой ред Гечев благодари на участниците в заседанието и на работещите в сектора за положените усилия за преодоляване на трудностите и кризите в системата и за осигуряването на дърва за огрев на населението. „Факт е, че никой не остана без дърва и предизвикателствата бяха преодолени. Надявам се да продължаваме по същия начин“, коментира министърът.

На заседанието бяха представени и мерките за горския сектор, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Набелязани бяха и теми за обсъждане на следващото заседание на съвета.

Започва инициатива за озеленяване на крайградски зони
3936
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Проектът се финансира от Фонда за научни изследвания
Първа стъпка с оценка на полезащитните горски пояси в Добруджа
Силните суши напоследък морят ясена и цера
Полезащитните пояси в Добруджа съхнат
Среща по проблема целяла разширяване на кръга от участници в обсъждането
Спасяват защитните горски пояси в Добруджа с проект по плана за възстановяване
Предстоящо
Инициатива за възстановяване на горските пояси в Добруджа
Търси се решение за незабавна реконструкция на полезащитните пояси в Добруджа
Екология в услуга на икономиката
Полезащитните пояси в Добруджа ще бъдат възстановени по европейската програма LIFE
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини