Начало » Важно за фермера » Гори и екология
16.11.2022 г.

Количествата дърва за огрев, доставени в селата към ноември 2022 г.

Актуални данни
Количествата дърва за огрев, доставени в селата към ноември 2022 г.

Снимка: Министерство на земеделието

Доставените от държавните предприятия дърва за огрев към момента съставляват 90% от заявените, докато преди 3 месеца тези доставки са били около 30-35% от потребностите. Това съобщи земеделският министър Явор Гечев по повод забавянето, получено от края на лятото досега. Заявените количества по списъците, изготвени от кметовете на населените места, са 135% в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията са до края на 2022 г. те да достигнат 150 на сто спрямо предходната година. Прогнозите са общо добитите и доставени дърва за огрев от държавните горски предприятия да достигнат близо 1,5 млн. кубични метра.

Колкото до контрола в горите, седмично се извършват по 14 хил. проверки, като броят им е удвоен. Набелязани са и законодателни промени, които ще бъдат внесени в земеделската комисия в Народното събрание, така че незаконният добив да бъде силно ограничен, поясни още Гечев.

В пресконференцията вчера участваха още ресорният заместник-министър инж. Валентин Чамбов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев и директорите на шестте държавни предприятия по Закона за горите. Чамбов обясни, „в член 111 от Закона за горите има порок, който ще бъде премахнат”. Регламентът е свързан със списъците, които кметовете правят за доставка на дърва за огрев на населението. „Високото търсене провокира и извършването на повече проверки“, разясни инж. Стоян Тошев. И уточни, че в последните 3 месеца те са удвоени.

Ръководителите на държавните предприятия представиха по региони актуалната ситуация със доставките на дървесина. По данни на Югозападното държавно предприятие са предоставени 240 хил. кубични метра дърва за огрев, като заявените количествата са 200% спрямо миналата година. Според директора инж. Дамян Дамянов ръстът е основно заради презапасяване, което води до изкривяване на картината. Той отчете, че няма критични населени места.

Южноцентралното държавно предприятие е предоставило 400 хил. кубични метра дърва за огрев, 50 хил. домакинства са получили дървесина. За сравнение, година по-рано са били 240 хил. кубични метра. „Успяваме да задоволим нуждата и да предоставим дърва за огрев на населението“, заяви инж. Здравко Бакалов.

„В Югоизточното държавно предприятие са планирани 267 хил. кубични метра“, информира директорът инж. Димчо Радев и уточни, че тенденцията е за ръст от 30%. Той обясни, че се идентифицира забавяне в две общини, към които се доставя около 1/3 от общо планираните. И увери, че се създава организация, така че всички хора да получат необходимите количества.

Североизточното държавно предприятие е доставило 200 хил. кубични метра дърва за огрев, от които 120 хил. са предоставени от август до сега. Спрямо година по-рано увеличението е два пъти, като количествата през 2021 г. са били 100 хил. кубични метра“, съобщи директорът инж. Ради Иванов. Прогнозите са до края на годината доставките да дърва да достигнат 225 хил. кубични мета.

Северноцетралното държавно предприятие е снабдило 13 300 домакинства с дървесина, на които са доставени 92 хил. кубични метра дърва. „Доставките сега са с 60 на сто повече спрямо година по-рано“, отчете директорът инж. Иван Недков. Прогнозите са до края годината да бъдат предоставени още 6500 кубични метра, като половината са налични на склад.

Северозападното държавно предприятие в последните 3 месеца е доставило 30 хил. кубични метра, а до началото на август те са били 18 300 кубични метра, информира директорът инж. Веселин Нинов. Той допълни, че това са 170% спрямо директните доставки до хората реализирани през 2021 г. и обобщи, че населението е задоволено, няма напрежение, а дърва има и в складовете.

Количествата дърва за огрев, доставени в селата към ноември 2022 г.
4512
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Понижават се цените на необработения дървен материал в страната
Заради разминаване с видовете в издаденото позволително за частен имот
Горски инспектори задържаха незаконно добити дърва за огрев в Русенско
Превозвани без билет в джип и без контролна горска марка
Откриха незаконни дърва при полицейска проверка в Етрополско
С 20% намаляват цената на дървата за огрев от Държавните горски и ловни стопанства
Задържани са 165 МПС, още толкова каруци и близо 5000 кубика дърва за огрев
Над 5500 акта за нарушения в горите са съставени през 2023 година
При съвместни проверки на полицията и горските
Намериха над 20 кубика незаконно добити дърва за огрев в села в Разградско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини