Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.02.2023 г.

Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!

Практика
Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!

sinor.bg

Лукът е предпочитан зеленчук, а огромното му сортово разнообразие дава различни възможности за избор. Когато го отглеждаме обаче, първият често срещан проблем е ранното стрелкуване на растенията, често водещо до намаляване на реколтата. Получава се, защото цветоносите изсмукват живителните сокове от луковиците и те преустановяват растежа си.

Като начало е важно да знаем какви са причините за преждевременната поява на цветоноси, защото може да се крият в почвата, в посадъчния материал или грешки при засаждането и отглеждането. Затова е важно правилното съхранение на посадъчния материал през зимата, така че да се създадат определени условия и избор на метод, определян като „топъл”, „студен” или „комбиниран” метод.

При топлия метод посадъчният материал се съхранява при температура около 20 градуса по Целзий и влажност на въздуха 70%. При тези условия дребните фракции на посадъчния материал изсъхват много бързо.

Но най-подходящи условия за съхранение осигурява студеният метод, при който температурата в помещението варира от нула до минус 3 градуса, но не по-ниска. Относителната влажност на въздуха е необходимо да се поддържа над 90%.

Комбинираният метод пък изисква в есенния и пролетен период създаване на топли условия, а в зимни условия – студен. Но в този случай не трябва да се допускат резки колебания на температурата и прекалено висока влажност на въздуха.

Подготовка на посадъчния материал

Лукът за садене трябва да бъде добре изсушен. Това се постига, като за 2-3 седмици в помещението, където семето се съхранява, температурата се повишава до 20 градуса. След това се увеличава до 25 градуса за около 8 часа, след което бавно се повишава до 40 градуса. Има и ускорен метод, при който арпаджикът се потопява в гореща вода за 10-15 минути, след това в студена и може веднага да се засажда.

Едрият арпаджик, който е с размери около 3 см, стрелкува по-често. Затова е най-добре да се избира с размери 1-2,5 см, а по-едрите могат да се използват за отглеждане за зелен. При предзимно засаждане посадъчният материал трябва да бъде дребен – около 1 см, защото той, даже при нарушени условия на отглеждане или съхранение, няма да образува цветоноси.

За предзимно отглеждане се избират подходящи сортове.

Спазване на сроковете за засаждане

В зависимост от региона и конкретните климатични условия, времето за засаждане е различно. При пролетно отглеждане на лука е необходимо да се засажда тогава, когато температурата на въздуха е над 15 градуса, а почвата да се затопли над 12 градуса. При късно засаждане реколтата ще бъде много слаба, а ако го засадим в студена земя, тогава стрелкуването е неизбежно.

Влажността на почвата е жизнено важен фактор за всички култури, затова и поливането трябва също да се извършва внимателно. При недостиг на влага лукът е склонен към образуване на цветоноси. Редовното поливане и с необходимите количества вода ще осигури правилното и безпроблемно развитие на лука. В горещото време се полива по-често, но преовлажняването може да доведе до развитие на болести и гниене.

Запомнете, не поливайте с много студена вода, защото тя стимулира стрелкуването.

За да узрее добре лукът и да се съхрани през зимата, напояването трябва да се преустанови две седмици преди прибирането. Ако нещо все пак е предизвикало стрелкуване, желателно е цветоносите да се отстраняват редовно до прибиране на реколтата. Образуването им не влияе на вкусовите качества на лука, а само на добивите и съхранението.

Използването на органичен тор стимулира интензивното образуване на цветоноси.

Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!
57436
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Кога и защо се стига до стрелкуване на салатите и как можем да го предотвратим
Защо лукът стрелкува
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини