Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.02.2023 г.

Може ли оранжерийните сортове да се гледат на открито и обратното?

Практика
Може ли оранжерийните сортове да се гледат на открито и обратното?

sinor.bg

Производителите с опит знаят добре, че за по-ранна зеленчукова реколта са необходими закрити съоръжения. Каква е разликата между сортовете домати, пипер, краставици и други зеленчукови култури, отглеждани в закрити съоръжения, и на открито? Има ли принципни различия и какво е важно да знаем?

Някои смятат, че растенията ще се развиват еднакво добре със или без покритие, други пък, са убедени в противното. Факт е, че на опаковките е посочено при какви условия може да се отглежда съответната култура  – в закрити съоръжения, на открито или и двата варианта. Истината обикновено е някъде по средата, но като начало да обърнем внимание на разликата в условията за растеж и развитие на растенията в закрити съоръжения и на открито.

Особености при отглеждане в закрити съоръжения

В първия случай температурите могат да се контролират в известна степен (зависи от вида на съоръжението) и растенията са защитени от неблагоприятни метеорологични условия – дъжд, сняг, градушка, вятър и др. Реколтата може да бъде много по-добра, отколкото при непредсказуемите условия на открито. Въпреки това, винаги трябва да се следи за спазване на подходящ микроклимат, като на първо място са температурата, влажността и достъпът до чист въздух.

Пространството в закритите съоръжения е ограничено и всички растения трябва да имат достатъчно място и светлина за пълно развитие. Не е допустимо нито прегряване и задушаване (при пълно затваряне), нито течения – при отваряне. В затворените обеми много лесно се създава „парна баня“ от натрупан конденз. При гъсто засаждане, когато възникне огнище на инфекция, болестта се предава много по-бързо, а спорите и мицелът остават в закритите пространства много по-дълго, отколкото на открито. При неуспешен избор на сорт, можем да останем без реколта и само поради факта, че опрашващите насекоми, необходими за растенията – нямат достъп до затворената конструкция. В този случай ще е наложително ръчно опрашване.

Трябва да сме наясно, че и най-малкото неспазване на технологията на отглеждане в оранжерийни условия или невнимание може да зачеркне всички предимства на сорта. Тук са важни освен подготовката на семената и времето на засаждане, също и подхранването, поливането, правилното и навременно формиране на растенията, превенцията и защитата срещу болести и вредители. В ограниченото пространство трябва да се съобразяваме с много различни фактори при избор на сорт.

Отглеждане на открито

При отглеждане на открито културите са подложени на всички капризи на времето – силно слънце, силен дъжд или вятър, възвратни студове, слани и др. Тук пространството не е ограничено и има повече възможности за израстване и развитие, а растенията гарантирано ще страдат по-малко от възможна липса на слънце и въздух, няма да имат и проблеми с опрашването. Много растения не понасят парникови условия с постоянно повишена температура и влажност, което също трябва да се има предвид. Друг плюс при отглеждане на открито  е по-голямата възможност за организиране и правилно сеитбообращение, обогатяване на почвата в съответствие с предходната и настояща култура, отглеждане на различни сидерати като междинни култури. Трябва да отбележим и това, че отглежданите на открито зеленчуци имат по-добри вкусови качества.

Могат ли оранжерийните сортове да се отглеждат на открито и обратно?

Повечето сортове и хибриди зеленчуци – домати, пипер, патладжан и други, могат да се отглеждат както на открито, така и в закрити съоръжения. При правилни грижи ще получим реколта и в двата случая, но може да варира по обем. При някои сортове и хибриди растенията ще се чувстват „по-удобно“ на едно или друго място, защото само там ще могат да разкрият напълно своя потенциал.

Защо? В топлите южни региони с мек климат практически няма ограничения при избора на подходящо място за отглеждане на повечето градински култури. Растенията ще се чувстват добре както в закрити съоръжения, така и на открито, но с уговорката, че ще имаме реколта по различно време. В по-топлите или по-студени региони се използват районирани сортове, издържащи на парещите слънчеви лъчи или на температурните колебания.

На първо място, изборът на вариант за отглеждане (в защитно съоръжение или на открито) в зони с нестабилно земеделие е критичен за най-топлолюбивите и капризни култури – тези, за които стабилните температури и влажност са изключително важни през целия период на отглеждане, податливите на болести или имащите продължителен период на съзряване.

Сортовете култури, предназначени за отглеждане на открито, обикновено са много по-издръжливи и пластични – понасят по-добре колебанията на температурата и влажността на почвата и въздуха и са по-малко чувствителни към патогени. Често фиксирана сортова характеристика на такива култури е ранната зрялост, което позволява да се прибере реколтата преди появата на фитофтора или настъпване на студеното време.

Още един важен фактор за условията на отглеждане може да бъде размерът на растението и неговият тип на растеж. Доматите, пиперът и някои други кълтури могат да бъдат детерминантни или индетерминантни. Първите имат ограничен растеж и образуват компактни, ниски храсти, а вторите се характеризират с неограничен растеж и при благоприятни условия достигат височина 1-2 или повече метра.

За оптимално използване обема на закритите съоръжения (добра реколта от малка площ), препоръчително е да се даде предпочитание на индетерминантните сортове, но при добро формиране и укрепване.

За отглеждане на открито са за предпочитане детерминантните сортове, които са и по-издръжливи на неблагоприятни метеорологични условия и по-малко взискателни по отношение на грижите към тях.

Не всички съвети за отглеждане на дадена култура на открито са подходящи за оранжерийни условия. Това са схемите за засаждане, графика за напояване, честотата на подхранване, формиране, укрепване и др.

Всичко зависи от правилния избор за конкретните условия – има районирани сортове и хибриди, подходящи за определени климатични условия, сортове и хибриди, които имат предимно или само женски цветове и не се нуждаят от опрашители. Повечето сортове и хибриди, предназначени за отглеждане на открито, ще се чувстват по-добре в закрити съоръжения, но обратното може да създаде сериозни проблеми.

Може ли оранжерийните сортове да се гледат на открито и обратното?
5754
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Студенти от Аграрен факултет на Тракийски университет гостуваха в базата на Мегатрон ЕАД в Стара Загора
Много актуално
Причини за белите жилки и твърда сърцевина в доматите
Практични съвети
Размножаване на лавър
Практика
Какво да правим, ако разсадът с домати е цъфнал, но е рано за засаждане навън
За плодородна почва, „Агрополихим“АД остава дясната ръка на фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини