Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.12.2022 г.

Къде зимува фитофтората?

Практика
Къде зимува фитофтората?

sinor.bg

Фитофтората е сериозно заболяване, което се причинява от група оомицети, класифицирани към семейството на гъбите. Напада стотина вида растения, но най-сериозни щети нанася на културите от семейство „Картофови” – картофи, домати, патладжан, пипер. Патогените заразяват и растения в дивата природа, като сред тях са татул, кучешко грозде и други техни близки или по-далечни роднини. Фитофтората е един огромен резервоар, позволяващ инфекцията да се появи дори там, където преди това не са отглеждани култури от това семейство.

Ето къде зимува

Фитофтората може да зимува по клубените на картофите, а заедно със семенния материал да пристигне на участъка и така да разпръсне заразата навсякъде. Пренася се и чрез заразените семена на доматите, патладжана, пипера и др.

Патогените могат да останат върху растителните остатъци на болните растения, а след вграждане в почвата или компоста могат да презимуват и оцелеят. Затова те трябва да се събират и изгарят или да се изнасят далеч от участъка.

Какво можем да очакваме в бъдеще?

Селекционерите щателно изучават причинителите на фитофтората и се опитват да създадат устойчиви сортове. Първите резултати при картофите и доматите вече са налице, но за сега качеството на плодовете им е под средното. Създаването на устойчиви сортове с високо качество е въпрос на близко бъдеще. Това е, което можем да очакваме, а междувременно да се ангажираме с превенцията на болестта.

Обеззаразяването на почвата намалява риска от разпространението на заразата. След прибиране на растителните остатъци по-голяма част от спорите на фитофтората остават в горния почвен слой. Добър ефект има поливането с медсъдържащи препарати, като най-често се използва меден сулфат. Концентрацията на препарата с профилактична цел е 0,5-1%, а при силно заразяване 3-5%, но след подобно третиране не трябва една година да се сади нищо на този участък.

При по-ниска степен на заразяване (през пролетните месеци) може да се използват Триходермин, Фитоспорим и други биологични препарати, които потискат развитието на патогенната микрофлора. Трябва да се има предвид, че те са активни в определен температурен диапазон – 13-26 градуса по Целзий. Логично е да се редуват с други подходящи фунгициди.

При третиране на почвата и растенията е важно да се обработват  пътеките, както и междуредията.

Спазване правилата на сеитбооборот

Друго важно условие за превенция срещу фитофтората е правилното редуване на културите от това семейство, връщайки ги на предишното място след 4-5 години. Не трябва да забравяме, че патогените на фитофтората имат висока устойчивост и могат да оцеляват няколко години в очакване на подходящ домакин. Добре би било да се сее междинно подходящ сидерат, което ще съкрати сроковете за връщане на същото място.

Подготовка на почвата и семената

При подготовката на почвата за разсада се стараем тя да бъде плодородна, но по-важно условие е – рохкава и обеззаразена. Може да се пропарва или замразява, а след това да се обработи с подходящ биопрепарат и остави за две седмици почивка преди сеитба.

Семената трябва също да бъдат обеззаразени.

Къде зимува фитофтората?
10163
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Полезни съвети
Как да излекуваме почвата от фитофтора през есента
Превенцията винаги е пд-добра от лекуването
Фитофтората е болест, която може да ни остави без домати
Борбата с фитофтората по доматите започва преди сеитбата на семената
Практика
В края на сезона картофената мана по доматите настъпва ожесточено
Фитофтората по пипера може да унищожи голяма част от реколтата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини