Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.10.2022 г.

Не подценявайте доматенения червей галова нематода!

Съвети към градинаря
Не подценявайте доматенения червей галова нематода!

sinor.bg

Опасният червей „доматената галова нематода” е със стандартна кръгла форма и дължина около 2 милиметра. Паразитите предпочитат влажни условия и се заселват навсякъде, където се чувстват комфортно. Ларвите се разпространяват в земята, унищожавайки корените на доматите, като смучат сок от тях, отделят ензими, които разграждат клетъчните стени и причиняват разрастване на клетките – образуват се гали.

Женските червеи са много по-големи от мъжките. Те снасят яйца в почвата, от които се излюпват ларви. В зависимост от метеорологичните условия етапът на развитие продължава от 2 до 12 дни. Паразитът може да оцелява в суха почва, в отсъствие на гостоприемник, от 5 до 7 години. Праговете на вредност са 8-10 нематоди на 1 килограм почва. При продължително отглеждане на домати на една и съща площ – популацията им значително нараства – особено на леки почви.

Признаци на заразяване

При заразяване развитието на растенията спира, постепенно повяхват и изсъхват. Първите признаци за заразяване са:

– растенията и плодовете добиват нестандартна форма;

– плододаването намалява значително;

– заразеният разсад загива;

– значително намалява формирането на цветове и завръзи.

Кореновата нематода живее само в корените на растенията, като препятства постъпването на хранителни вещества и вода към тях. След заразяване доматите бързо започват да повяхват, листата изсъхват, опадат и във времето загиват.

Нематодите, освен в корените, могат да се развиват в листата (листни) или в стъблата (стъблени).

Листните живеят в жилките на листата, като своевременно ги увреждат. Те се покриват с бледожълти петна, постепенно потъмняват, изсъхват и падат.

Стъблените нематоди са много вредни за зеленчуковите култури. Токсините, които отделят запушват проводящите съдове на растенията и силно засягат стъблата. Те се деформират, напукват, наблюдава се и вретеновидно удебеляване, а понякога се появяват петна с тъмен цвят.

Нематодите са преносители на различни други заболявания. На местата, на които има заразяване могат да се появят гъбички или бактерии. При установяване на първите признаци за наличие на нематоди трябва да се действа незабавно за отстраняването им – в противен случай се излага на риск цялата реколта.

Причини за появата на нематоди по доматите

Оптималната температура за развитие на ларвите е +15-16 градуса по Целзий, а за последващото им развитие до 24 градуса. Нематодите зимуват в растителните остатъци, което налага, след приключване на сезона, да се изнасят извън участъка, а по възможност да се изгараят.

Вредителите могат да се появят по няколко причини:

– внасянето на оборски тор или други органични вещества, в които са се намирали личинки;

– засаждане на заразени растения;

– нередовна вентилация на закритите съоръжения.

Методи за справяне с нематодите по доматите

Борбата с нематодите е изключително трудна. При наличие на проблем е необходимо да се започне преди разсаждане на доматите, а още по-добре от семената и да продължи до края на вегетационния период. При директна сеитба се третират семената.

Използването на нематоциди в борбата с вредителите води до трудно предвидими и нежелани последствия. Те са ефективни срещу възрастните екземпляри. Резултатите от тях са бързи, но съществува опасност от токсичност на продукцията.

При монокултурно отглеждане трябва да се възстанови жизнеността на почвата, особено заразена с нематоди. Подходящо е използването на ЕКОпроп NX, който представлява комбинация от различни микроорганизми –  микробиологичен тор с микориза. Прилага се в сухо и течно състояние, като ниските дози са профилактични.

Фантакл-Л е ефективен при дезориентиране на нематодите, като ограничава тяхното разпространение. Не трябва да се смесва с фосфорни торове при капково напояване, защото може да запуши филтрите.

Първата стъпка е третиране на разсада, за което са подходящи: ЕКОпроп, Фитосев и Оливег чрез поливане или в капкова система. Препоръчва се да не се смесват с медсъдържащи препарати.

Естествените начини за справяне с нематодите се основават на  отглеждането на растения, отблъскващи нематодите чрез отделянията на кореновата система. По-популярни са невенът и тагетесът. Извлек от надземните им части се използва за поливане на разсада.

Екстрактът от чесън е ефективен в борбата с почвените нематоди (200 г счукан чесън на 10 л вода, престоява 3 дни и се прецежда). Използва се за пръскане на почвата или поливане на растенията.

Екстрактът от лук (500 г на 10 л вода, престоява 24 часа) се прецежда и се използва за поливане на разсада.

Високата температура убива нематодите, но и част от полезните микроорганизми – пропарва се при 110-120 градуса. По- лесен и безопасен метод е соларизацията – почвата се покрива с 1-2 слоя полиетилен за около 40 дни в летните жеги.

Не подценявайте доматенения червей галова нематода!
33061
 

Последни материали
Виж
Case IH представи мобилното приложение FieldOps за управление на земеделските дейности
Дълго очакваните компенсации
На 9 и 10 май украинската помощ ще бъде по сметките на фермерите
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Свързани материали
Виж
Болести и вредители
Как да предпазим орехите от болести и вредители?
Семинар за картофопроизводителите, организиран от „АГРИКО БЪЛГАРИЯ”, българският дистрибутор на нидерландския кооператив AGRICO
От AGRICO предупреждават – няма сортове, устойчиви на телен червей!
Особенно при горещо и сухо лято
Ябълковият плодов червей е сред най-опасните вредители по ябълките
Зимни пръскания
Растителнозащитни мероприятия за неприятелите по ябълката
Фонд „Земеделие”
От 9 март до 14 май е приемът на заявления за препарати срещу вредители по картофите
Държавната помощ за борба с телените червей по картофите за 2021 г. е в размер на 1 800 000 лв
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини