Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.08.2022 г.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

Съвети към градинаря
Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

sinor.bg

Краставиците са топлолюбива култура с високи претенции към температурата за растеж и плододаване, но да припомним, че оптималната е 26-28 градуса по Целзий (C). От топлинния режим зависи до голяма степен количеството и качеството на реколтата, както продължителността на живот и плододаване на растенията. В началото завръзите са по-малко, след това – в продължение на 3-4 седмици краставиците плододават обилно и сякаш това е всичко. След това плодовете започват да се деформират, някои сортове стават горчиви, а лятото все още не е свършило.

Ето някои лесни начини за подмладяване на краставичните растения

1. Подрязване на листата, колтуците и навременно прибиране на плодовете - първото и най-важно нещо, което трябва да се прави редовно, е да се отстраняват старите пожълтели, болни, изсъхнали листа и тези, в пазвите на които вече няма плодове. Важна особеност на листата е голямата петура, която е слабо защитена от изпарение, а това изисква и по-често поливане. Капковите системи позволяват да се поддържа необходимата влажност.

Навременното прибиране на реколтата е много важно, защото плодовете започват да образуват семена, а това забавяне дава сигнал на растенията за края на вегетационния период. Колкото по-рано прибираме реколтата, толкова по-бавно ще стареят стъблата на краставиците.

2. Листно подхранване

Листното подхранване дава възможност за по-бързо усвояване на хранителните вещества от растенията. За листно подхранване на краставиците на този етап са подходящи азотните торове. Най-добре е да се използва карбамид – 10 г на 10 л вода. Този слаб разтвор стимулира развитието на нови листа и обновява растенията.

Могат да се използват и подхорящи листни торове, стимулиращи имунитета на растенията.

Да предпазим културите от излишно торене

Народните средства, подходящи за краставиците, са лучени люспи (1/3 обем се пълни с наситнени листа, престоява 2-3 дни, прецежда се и се разрежда в съотношение 1:2); прясно мляко (100 г на 1 л вода, 1-2 капки йод и лъжица течен сапун).

3. Кореново подхранване

Краставиците са силно зависими от качествата на почвата и  са отзивчиви към подхранването с органични или минерални вещества. Причината е в кореновата им система, която е плитко разположена, уязвима от температурните условия и с ниска всмукателна способност. Това определя по-големите изисквания към водния и хранителен режим.

Краставиците обичат азота, защото усиленото плододаване намалява процеса на растеж и за този период е необходимо да се осигуряват достатъчни количества азот и калий, като последният трябва да бъде два пъти повече (съотношението на азот и калий е 1:2). 

Полезно е зеленото подхранване, особено на основатата на коприва, която съдържа големи количества азот, но не бива да се прекалява с азотното торене, защото плодовете съдържат високи количества вода и са склонни към натрупване на нитрати.

Една от най-опасните болести по доматите

Комплексните торове също са подходящи, но при посочените по-горе условия, а количествата им по указания на производителите.

4. Мулчиране - то е много полезно агротехническо средство. Може да се използва торф, угнил оборски тор или окосена трева.

5. Подмладяване на стъблото - тази процедура трябва да се извършва много внимателно, защото ако се проведе неправилно, това ще доведе до умиране на растенията, а не до удължаване периода на плододаване. Процедурата се състои в полагане на част от стъблото на земята и последващо засипване с пръст, като преди това е нужно то да се освободи от опората, а след това да се прикрепи отново към нея.

Какви са опасностите?

При отпускане на стъблото е възможно:

– тази част от стъблото, която се полага на земята, не трябва да има листа и да не се нарани, защото е доста крехко;

–  да не се изтръгне заедно с корена или част от него.

6. Поетапно засяване на семената - семената могат да се засяват на няколко етапа, като това ще позволи да имаме по-продължително свежи и качествени краставици:

Първият етап е отглеждане на разсад, като семената се засяват през април, а плододването ще тръгне още в началото на юни.

Вторият – засяване на семената в началото на май, при което плододаването ще започне през юли.

Третият е от средата до края на юни, а реколтата ще дойде през август.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците
20091
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини