Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.07.2022 г.

Полезни съвети за избавяне от горчивината в краставиците

В Китай от горчивите зеленчуци правят лекарства
Полезни съвети за избавяне от горчивината в краставиците

sinor.bg

Краставиците реагират много остро на резките температурни промени, недостига на влага, както и на продължителното въздействие на преките слънчеви лъчи. При такива условия растенията изпитват силен стрес и като своеобразна защита образуват горчиво вещество, наречено кукурбитацин.

В растенията и в плодовете по принцип се съдържа известно количество кукурбитацин, който не се усеща по никакъв начин, но когато неговите нива се повишат, веднага се появява горчивина и в плодовете. В краставиците присъства също фермент, наречен елатераза. Тя може да снижи нивата на кукурбитацините, но проблемът е в това, че варира и количествата са различни в отделните сезони, както и при всяко едно растение. Нивата на кукурбитацина се променят по време на вегетационния период и се повишават при стресови ситуации. Обикновено недостигът на вода, а също твърде ниските или твърде високи температури са причина за израстване на краставици с горчив вкус.

Горчивината в краставиците може да се избегне, ако сте избрали правилното местоположение на културата. Засаждайте краставиците на слънчево място, в добре дренирана и богата на хранителни вещества почва. Когато се отглеждат на сенчести места и няма достатъчно слънчева светлина, тогава по-често плодовете са горчиви.

Отглеждане на високи лехи - високите лехи са идеално решение за отглеждане на краставици, защото позволяват бързо затопляне на почвата и растенията не изпитват стрес в началото на сезона.

Кога да садим краставици на открито

Подхранване - използва се добре угнил оборски тор или компост, който се поставя в посадъчните ямки преди засяване на семената или засаждане на разсада на постоянно място. Краставиците са култура, нуждаеща се от добро подхранване, така че почвата, богата на органична материя има голямо значение за намаляване нивата на стрес и добрия вкус на плодовете. През сезона е добре да се направи повторно подхранване с угнил компост. Той е богат на хранителни вещества и добре задържа влагата. Ако почвата не е добра и не разполагате с компост, направете подхранване с комплексен минерален тор на всеки 4-6 седмици.

Пространство - осигурете на краставиците достатъчно пространство за растеж, защото те не обичат конкуренцията за вода и хранителни вещества, независимо дали ще бъде с други култури или плевели. При отглеждане на опори разстоянието между растенията трябва да бъде най-малко 30 см, а без опори – 1 м. При достатъчно място за растеж, налични хранителни вещества и спазване изискванията за отглеждане, краставици обикновено са без горчивина.

Засаждане на краставиците - семената се сеят, а разсадът се засажда на постоянно място тогава, когато премине опасността от застудяване и почвата е загрята до 16 градуса по Целзий. Студът предизвиква стрес и способства за появата на горчив вкус. Когато съществува опасност от рязко понижаване на температурите, растенията имат нужда от подходяща защита – обикновено се използва полиетилен.

Поливане - краставиците се нуждаят от много вода, особено по време на цъфтеж и плододаване – не позволявайте почвата да изсъхне. Недостатъчното поливане в ранните етапи на растеж води до това, че горчивите съединения по-късно се концентрират в плодовете. Поливайте редовно краставиците или използвайте системи за капково напояване, които ще позволят да се поддържа почвата влажна, но не прекалено мокра. Почвата не трябва да бъде суха на дълбочина 10-15 см от повърхността.

Да удължим плододаването на зеленчука 

Мулчиране - когато температурата на почвата достигне 21 градуса, тогава е наложително да се намали изпарението на влагата чрез мулчиране с органичен мулч или нетъкан текстил. Мулчирането ще намали и количеството на плевелите, които са конкуренти не само за влага, но и за хранителни вещества.

Температура - краставиците растат най-добре в температурния интервал 18-24 градуса, като минималната е 16, а максималната 32 градуса. Пазете краставиците от високи температури. Продължителното задържане на температури над 30 градуса предизвиква силен стрес у растенията, който се явява причина за горчивината. В горещините е добре да се създаде разсеяна полусянка – използват се тъкани, блокиращи слънчевата светлина до 40-50%. В много горещите региони се засаждат от южната страна на високорасли култури – слънчоглед или царевица, които създават частично засенчване.

Сортови особености - някои сортове краставици са по природа с ниски нива на кукурбитацин. Той се контролира от специфичен доминантен ген, който се явява наследствен сортов признак. По-старите пчелоопрашвани сортове и хибриди са по-склонни към натрупване на горчиви вещества в плодовете. Има сортове (Мурц, Тести Кинг F1, Тести Голд F1, Тести Грийн F1 и др.), които са напълно освободени от натрупване на кукурбитацин. Това би следвало да бъде посочено като информация на опаковката, но на практика не е така.

Партенокарпните хибридни сортове краставици са напълно свободни от горчивина.

За степента на склонност към натрупване на кукурбитацин може да се разбере още от момента на поникване на семената – най-голямо е количеството в семеделите и по-слабо в листата. Ако дегустираме парченце от семеделен лист и то е горчиво, това означава, че при определени обстоятелства, които разгледахме по-горе,  плодовете могат да натрупат горчиви вещества. Това налага да се вземат навременни мерки. Ако котиледоните са сладки, това е сигнал, че никога и при никакви обстоятелства плодовете няма да станат горчиви.

Съществува ли опасност за здравето консумацията на горчиви краставици?

Такива краставици не са вредни за човешкото здраве, но определено не са по вкуса на всички. Известно е, че в Китай от тях се произвеждат лекарствени препарати, действащи стимулиращо на някои вътрешни органи, а освен това кукурбитацинът  потиска растежа на патогените, има противовъзпалителни и аналгетични свойства.

Все пак прекалено високите количества кукурбитацин могат да предизвикат образуване на газове и стомашно-чревни смущения със симптоми на гадене и повръщане.

Как може да се отстрани горчивината от краставиците, ако не е по вкуса ни?

1. В плодовете кукурбитацинът се натрупва в кората и в близост до дръжката. Ако обелим краставицата и отрежем около 2-3 см от края на плодната дръжка, тогава горчивината ще намалее значително.

2. Накисване в солен разтвор за няколко часа – горчивината изчезва напълно и не се усеща.

3. Остават се да престоят на студено за едно денонощие и горчивината намалява значително.

4. Подправянето със сол и лимон или оцет също дава добър резултат. Солта потиска способността ни да усещаме горчивината, а киселият и горчивият вкус се конкурират взаимно.

Полезни съвети за избавяне от горчивината в краставиците
17365
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Полезно за градинарите
Ето как може удължите плододаването на краставиците
Заради стреса от променливото време и различни грешки често краставиците не са вкусни. Поправете това в няколко стъпки
Как да се отървете лесно от горчивината в краставиците
Практика
За да прогоните осите от гроздето, ползвайте бира или отвара от горчиви билки
Горчивият пелин може и да украсява
Практика
Укротяване на опърничавите краставици
Практика
Как да избегнем горчивия вкус при краставиците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини