Начало » Пазари » Зърно
23.07.2022 г.

Споразумението за отблокиране на износа на зърно от Украйна е факт

Предстои да разберем дали ще се спазва
Споразумението за отблокиране на износа на зърно от Украйна е факт

Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подписаха вчера в Истанбул споразумение „Инициатива за безопасен превоз на зърно и хранителни продукти от украински пристанища”, което трябва да отблокира износа на селскостопанска продукция от Одеса, Черноморск и Южний, съобщи електронното издание АПК-Информ. Преди това документ в същия смисъл подписаха представители на Турция, ООН и Русия, за да бъде избегнато сключване на пряко споразумение между воюващите Русия и Украйна. Плановете са инициативата да действа в продължение на 120 дни, след което срокът на действието ѝ може да бъде удължен за още толкова, ако няма възражения от някоя от подписалите споразумението страни, поясни Кубраков, цитиран от електронното издание AgroPortal.

Цел на инициативата е „подпомагане на безопасното плаване за износа на зърно и свързаните с него хранителни продукти и торове, включително амоняк, от пристанищата Одеса, Черноморск и Южний”, които остават под украински контрол, се посочва в документа. Количеството блокирано зърно в украинските складове е приблизително 25 милиона тона, които досега не можеха да бъдат изнесени. 

„Споразумението изисква страните да предоставят максимални гаранции за безопасносна и сигурна среда за всички кораби, вземащи участие в инициативата”, се добавя там. Същевременно „не се предвижда в тези пристанища да влизат други плавателни съдове освен осигуряващите износа на зърно и свързаните с него хранителни продукти и торове”.

Освен това в Истанбул ще бъдат създадени Съвместен координационен център и инспекционни групи с участитето на всички страни, подписали споразумението. Те ще проверяват плавателните съдове, осъществяващи превоза от украинските пристанища. Споразумението не предвижда руски кораби да съпровождат пристигащите и отплаващите съдове, а руски представители няма да влизат в украинските пристанища. Всички проверки на корабите при нужда ще се провеждат от съвместни групи в териториалните води на Турция.

„Страните няма да извършват никакви нападения срещу търговските кораби и пристанищните съоръжения, участващи в инициативата. При нужда от разминиране миночистач на друга държава (по споразумение между страните) ще разминира подходите към украинските пристанища”, се уточнява в текста на документа.

Освен това е договорено движението на корабите, плаващи през морските хуманитарни коридори, да бъде контролирано от разстояние, а никакви военни кораби, самолети и безпилотни летателно апарати няма да могат да се приближават до коридорите на по-малко разстояние от съгласуваното от съвместния координационен център.

Очаква се мащабният износ на зърно от посочените украински пристанища да започне след около 2 седмици, като няма да бъде предприемано разминирането им, а ще бъдат използвани безопасни маршрути, съгласувани в рамките на споразумението, уверяват украински военни.

Украинският селскостопански експерт Алекс Лисица обаче оценява възстановяването на износа през пристанищата в месеци. Лисица, който е генерален директор на агрохолдинга „ИМК”, влизащ в 10-ката на най-големите в страната, и президент на асоциацията „Украински клуб на селскостопанския бизнес”, твърди, че мнозина се заблуждават как зърното ще потече към чужбина още в деня след подписването на споразумението, но това няма начин да се случи. Според него първо транспортните потоци трябва да бъдат преориентирани, акваторията на пристанищата – разминирана, а инфраструктурата по места да поднови работа. Той пресмята, ча за това ще са нужни от няколко седмици до няколко месеца. Експертът е убеден, че ако войната приключи до края на годината с победа на Украйна, едва в края на пролетта и началото на лятото на 2023 г. ше може да бъде възстановен износът. „Трябва да се разбират времевите рамки, а те в момента играят срещу украинските фермери. А загубата на време на свой ред предполага загуба на ликвидност”, предупреждава той.

Споразумението за отблокиране на износа на зърно от Украйна е факт
9096
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
Няма официално несъгласие от картофопроизводителите за подготвяното споразумение
От аграрната камара отричат разцепление
Зърнопроизводителите досега не са получавали средства по украинската помощ
Прецизират споразумението с протестиращите фермери в неделя
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Дава се зелена светлина за екоизискванията за многократна употреба на продуктите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини