Начало » Пазари » Зърно
21.07.2022 г.

Ливан отказа на руски кораби да разтоварят крадено украинско зърно в Бейрут

Руснаците национализират силози в окупираните от армията им територии
Ливан отказа на руски кораби да разтоварят крадено украинско зърно в Бейрут

Руските кораби „Матрос котка” и „Матрос Позинич” на компанията Crane Marine Contractor LLC с общо 54 хил. тона крадено украинско зърно на борда планираха да влязат на 13 юли в пристанището на ливанската столица Бейрут, но властите забраниха разтоварването им, се посочва в съобщение на Главното разузнавателно управление към министерството на отбраната на Украйна, цитирано от електронното издание AgroPortal. „Поради това корабите бяха пренасочени към Сирия, към пристанищата Латакия и Тарсус (използвано за военна база на Русия – бел. ред.)”, уточниха от управлението.

По данни на разузнаването оттук нататък се планира украинското зърно от територията на Сирия да бъде доставено с камиони в други държави от Близкия изток и Северна Африка. 

„Окупаторите също се опитват да подновят дейността на морското пристанище в Мариупол. Най-напред се планира свързването с Ростов на Дон за изнасянето на украинските метали. Впрочем съществен проблем остава неспособността на руснаците да осигурят доставките на електричество за работа на пристанището”, изтъкват от разузнавателното ведомство.

Междувременно украинският министър на селскостопанската политика и храните Микола Солский в интервю за британския вестник „Файненшъл Таймс” обяви, че страната може да отреже Сирия от достъп до своето зърно като наказателна мярка за купуването му от руснаци, след като е награбено от окупираните територии на Украйна. „Ще си направим изводите за търговската ни политика за пшеницата и царевицата в бъдеще”, посочи Солский. Той уверява, че украинското правителство продължава да следи за подозрителни товари и да съобщава на правителствата на страните, към които се насочват корабите, за съмненията за произхода на превозваното от тях зърно.

Министърът подчертава, че окупаторите продължават да отнемат големи колическа зърно от фермерите на окупираните територии, като официалните данни са за откраднати 500 хил. тона. Според него обаче истинските числа най-вероятно са много по-големи, тъй като фермерите от онези части на Южна Украйна, които държавата в момента не контролира, вече са събрали няколко милиона тона зърно. Той не пропуска да отбележи също, че пшеницата се прекарва в Русия за преработка в брашно и фуражи, което прави невъзможно по-нататъшното проследяване.

Думите му намериха потвърждение в съобщение на украинския Център за национална съпротива, откъдето съобщиха, че руснаците продължават да крадат украинско зърно, като за целта „национализират” силози в окупираните от армията им територии на Украйна. Те са създали в Запорожка област „Държавна зърнена компания”, в чийто баланс са вписали 20 силоза. „На практика те са откраднали силозите, тъй като настоящите им собственици не са се съгласили да сътрудничат с тях”, се посочва в съобщението. Само преди дни пък излезе информация за взривен силоз с 5000 тона зърно, най-вероятно на отказал да сътрудничи собственик. 

От центъра уточняват, че в повечето случаи на фермерите се предлагат 2 варианта – или да продадат зърното си на фиксирана цена за тон, която е в пъти под пазарната, или да отстъпят владението на фермата си. Оттам добавят, че всеки месец от Запорожка област се извозват до 100 хил. тона зърно

Ливан отказа на руски кораби да разтоварят крадено украинско зърно в Бейрут
7035
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини