Начало » Новини » Интервю
12.07.2022 г.

Костадинов: Блокираме границата, ако почти криминалният внос на зърно от Украйна не бъде проверяван!

Критична ситуация за родните фермери
Костадинов: Блокираме границата, ако почти криминалният внос на зърно от Украйна не бъде проверяван!

sinor.bg

Няма и месец, след като Европейската комисия (ЕК) разреши вноса на зърнени, маслодайни и технически култури от Украйна в ЕС, без да минава на задължителен фитосанитарен контрол, и ето, че българският пазар направо е залят от непроверена пшеница, ечемик и слънчоглед. На всичко отгоре този внос е с около 30% по-евтин от родното зърно, което направо изхвърли от пазара българските производителите.

„Не разбирам как останалите съседни на Украйна държави като Румъния и Полша например намериха механизми да блокират този внос, а нашите управници го освободиха изцяло – и то веднага след жътвата”, коментира за Синор.бг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите НАЗ Костадин Костадинов.

По-големият проблем е, че поради липсата на входящ фитосанитарен контрол търговията у нас доби почти криминални краски, защото и в Украйна има производители, които използват непозволени препарати за растителна защита и тези канали сега ги устройват идеално, посочи още председателят на НАЗ.

Въпреки влошената прогноза за добива от пшеница в ЕС цените на хлебното зърно в региона падат

В същото време българските зърнопроизводители полагат неимоверни усилия да спазват европейските изисквания, като не пръскат със забранените в рамките на на ЕС пестициди. Всичко това вдигна себестойността на родното зърно, затова и мелниците предпочитат по-евтината стока от Украйна (по последни данни един тон пшеница на полето в Украйна се продава за 90 USD/т).

Разрешава се проблемът със свързаността на доставчиците на техника

В Ямболско пък земеделците са притиснати от огромния внос на украински слънчоглед, купуван от българските рафинерии за олио. „Камионите от Украйна не спират, защото тон семе влиза за 800-1200 лева, докато цените на българския маслодаен слънчоглед бяха 1 200 лв. в края на миналата година”, коментира земеделски производители от Ямболско.

Спомен за международен скандал, за изнесени за ЕС 40 хил. тона замърсено с петролни продукти украинско слънчогледово масло

За огромния проблем с непроверения внос от Украйна предупредиха и животновъдите, които вчера дадоха пресконференция в Стара Загора. Всички те призоваха кабинетът в оставка и ръководството на Министерството на земеделието да откъсне поглед от южния ни граничен пункт при Капитан Андреево и да упражнят необходимия контрол по северната граница. И е неприемливо българските деца да се хранят с украински вместо с български храни, защото този внос е безконтролен.  

Добрата новина е, че ръководството на НАЗ е подало сигнал до европейските структури и до Европарламента, като български евродепутати са поели ангажимент да съдействат в защита на родното производство. „Настояваме за контрол на селскостопанския внос от Украйна, в противен случай до дни ще блокираме северната граница”, категоричен е председателят на НАЗ.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Костадинов: Блокираме границата, ако почти криминалният внос на зърно от Украйна не бъде проверяван!
149121
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини