Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
23.07.2022 г.

Малините са сред малкото родни плодове с положителен външнотърговски баланс

От министерството отчитат устойчивост в засадените площи през последните години
Малините са сред малкото родни плодове с положителен външнотърговски баланс

Снимка: МЗ

При плодовете България е нетен износител единствено на малини и череши, а износът на малини през 2021 г., както свежи, така и замразени, възлиза на 3620 тона, заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при откриването на VII-то Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Традиционния фестивал на малината в град Лозница от едноименната община в област Разград, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в оглавяваното от него ведомство. „Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните съдейства за развитието на ефективно производство на тези култури чрез подобряване на пазарната и технологична инфраструктура и стратегическа инвестиционна политика, насочени към постигане на европейските стандарти в дейността на земеделските стопани, и в съответствие с най-добрите екологични практики“, изтъкна Иванов.

Той констатира, че през последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи, като за реколта 2022 г. те са 18 160 декара при обрани до момента 1900 декара, от които са получени 500 тона. Министърът уточни, че през миналата година количеството на преработените малини съставлява 2,9% от всички преработени плодове и възлиза на 2840 тона, а броят на преработвателните предприятия в страната е 38.

„През 2022 г. във връзка с увеличените разходи, свързани с производство на първична земеделска продукция, се приложи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие от COVID-19“, припомни той. Иванов посочи, че с оглед противодействие на негативното влияние от войната в Украйна и наложените санкции се предприемат действия от министерство на земеделието по изготвяне на мярка за подкрепа съобразно одобрената от Европейската комисия Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката.

Относно новия програмен период той подчелта, че министерство на земеделието полага всички усилия да улесни производителите на малини при кандидатстване по отделните мерки и програми, като очаква активност и от тяхна страна за по-пълно усвояване на осигурения европейски финансов ресурс. “По отношение на политиката на държавно подпомагане мога да Ви уверя, че тя е съобразена както с нуждите на сектора, така и с възможностите на държавния бюджет“, категоричен бе министърът.

Той припомни, че по линия на държавната подкрепа Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните е получила подпомагане за участие в изложения за периода 2015-2021 г. „През 2022 г. с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ по линия на схемата на държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ е разпределен ресурс в размер на 70 000 лв. на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните с цел участия в изложения, едно от които е днешното“, отбеляза  Иванов.

В заключение той увери, че екипът на министерство на земеделието работи активно в защита интересите на земеделските стопани, за подкрепа и засилване на пазарната ориентация и за повишаване конкурентоспособността на българското овощарство и за това българските продукти да достигат до нашите трапези на достъпни цени. Той пожела успех на производителите, гостите и участниците в изложението и фестивала.

При посещението си в град Лозница министър Иванов разгледа хладилно стопанство, специализирано в замразяване дивечово месо. Предприятието също така приема, преработва и изнася произведената в района селскостопанска продукция и замразява малини, ягоди, къпини и други плодове.

Малините са сред малкото родни плодове с положителен външнотърговски баланс
10107
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини