Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.07.2022 г.

Трябва ли да се подхранват малините преди узряване и с какво?

Практика
Трябва ли да се подхранват малините преди узряване и с какво?

sinor.bg

Когато малините са отрупани с плодове, които току що започват да зреят, изкушението да ги подхраним е голямо. На този етап експерименти са позволени само с подходящи органични торове. Енергията на растенията трябва да се насочи към изхранване и узряване на завръзите.

Правилата за използване на минерални хранителни вещества включват обилно подхранване с азот веднага щом почвата позволява обработка – в края на зимата или началото на пролетта. След това се преустановява напълно подаването на азот, защото растенията трябва да се насочат върху формирането на плодове с помощта на енергията, която вече са съхранили.

Добавеният азот ще стимулира само растежа на листната маса, но не и плододаването.

Специалистите съветват пролетното подхранване да се раздели на три части. Първото се прави тогава, когато започнат да се показват новите издънки, второто месец по-късно и след още един – третото. Сроковете зависят от географските условия на региона, но обикновено приключва до края на юни.

За пролетното подхранване се използват комплексни NPK торове (примерно NPK 15-15-15), които се внасят в каналчета около стъблата на разстояние около 10-на сантиметра, за да се избегне изгаряне. Достатъчни са 30-35 g за всеки храст, като по възможност отгоре може да се мулчира с компост.

Различни домашно приготвени смеси е възможно да се използват през целия сезон, като по този начин се коригират вкусовите качества и едрината на плодовете. Когато се установи пожълтяване на листата и изтъняване на стъблата, забавяне растежа на плодовете или изсъхване преди съзряване, тогава може да се използва английска сол. Съотношението е 2 супени лъжици на 3 литра вода за поливане на малините. Това подхранване ще осигури на растенията набавянето на сяра и магнезий, важни елементи за качеството на плодовете. Важно е да се съобразим с почвените особености и факта, че английската сол ще доведе до подкиселяване на почвата.

По-нататък може да се използва костно брашно, което оказва благоприятно влияние върху вкусовите качества на плодовете. То съдържа от 12 до 16% фосфор, но е факт, че ако почвата е алкална (рН над 7), тогава този фосфор ще се превърне в нея в недостъпна за растенията форма. При рН от 5,6 до 6,2 може да се използва спокойно костно брашно, като за всеки храст са необходими по две супени лъжици, равномерно разпределени в каналчета около малините и покрити с пръст или компост.

Необходимият на малините калий може да се осигури чрез внасяне на дървесна пепел, но трябва да сме сигурни, че почвата е кисела. Установено е, че при рН над 7,5 не е желателно използването на пепел.

Дървесната пепел е богата също на микроелементи и вторични минерали, но не съдържа азот, което е много важно за подхранването на този етап на развитие. Дървесната пепел от широколистни е по-добра, защото иглолистната съдържа много смоли. За ягодоплодните култури е най-полезна брезовата, съдържаща около 20% калций. Той влияе благотворно върху здравината на стъблото и плодните дръжки, както и върху плътността на плодовете.

Инфузия от пепел се приготвя много лесно – 1/3 обем се пълни с пепел, залива се с вряла вода, престоява едно денонощие и се полива кореново.

Не бива да се залага на използването на утайка от кафе за подкиселяване на почвата на този етап, защото съдържа не само фосфор и калий, но и високи количества азот. Установено е, че тя има отлични свойства, но трябва да се използва преработена чрез внасяне в компоста.

Много важно е по време на плододаване да се осигурява необходимата влажност на повърхностния почвен слой – идеално за целта е капковото напояване. Надземните части трябва да се поддържат сухи при поливане, което намалява риска от гъбични заболявания.

Трябва ли да се подхранват малините преди узряване и с какво?
10006
 

Последни материали
Виж
Решения на мониторинговия комитет
Със 17-та промяна на ПРСР новите 50 млн. евро по подмярка 4.1 са изцяло за напояване
Важно!
Още в осем области ще има семинари за Кампания 2024 г. на 16 и 17 май
На заседание на европейската конфедерация в Париж
Илия Проданов е избран в борда на директорите на европейската конфедерация по царевицата
МЗХ обясни как опростява изискванията по обвързаната подкрепа в Кампания 2024
Европейската комисия я обяви днес
Икономическа прогноза за ЕС и България през 2024 и 2025 г.
От 11 до 13 ноември в Саудитска Арабия
Подпомагат изцяло биофермери за участие в изложението BIOFACH в Рияд, ако кандидатстват за първи път
Свързани материали
Виж
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини