Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.06.2022 г.

Брашнестата мана е сериозен проблем за тиквовите култури

Ценни съвети
Брашнестата мана е сериозен проблем за тиквовите култури

sinor.bg

Брашнестата мана напада различни зеленчукови, ягодоплодни, овощни и декоративни култури. Причинява се от микроскопични фитопатогенни гъбички, които са се “специализирали” и за всяка група, а даже за отделен вид са различни, но винаги вредоносни. Те имат различен жизнен цикъл, но се развиват оптимално при сходни абиотични условия. Под тяхно въздействие в растителните тъкани възникват процеси, които нарушават структурата и нормалната жизнена дейност на растенията.

Доколко е опасна болестта и как можем да се справим?

Спорите на брашнестата мана се разпространяват лесно по въздуха, смесват се с дъждовната вода, а също посредством ръкавици или инструменти. Най-напред по листата на заразените растения се появяват петна с бял налеп от мицела, приличащ на брашно, поради което е получила наименованието си. Те се разрастват бързо и покриват целите растения, което затруднява фотосинтезата. Обикновено болестта се разпространява отдолу нагоре, като покрива голяма част от засегнатите органи, после леко потъмнява и се уплътнява. Мицелът прониква в растителните тъкани и се храни с тях. Появяват се тъмни точки, предствляващи узрелите плодни тела на гъбата, а капчиците “роса” са течност, която се образува след узряване на спорите.

Няколко дни са достатъчни за брашнестата мана да обхване не само листните пластини, но даже стъблата и цветоносите. Засегнатите листа повяхват и отмират, цветовете опадат, а плодовете се сбръчкват и изсъхват. Наранените части на растенията представляват “отворени врата” за вторични инфекции, вследствие на което към брашнестата мана се присъединяват редица гнилостни заболявания.Ако не се вземат навременни мерки, болните растения в крайна сметка загиват.

Брашнестата мана напада всички тиквови култури, но най-застрашени са краставиците, тиквичките и пъпешите. Плодовете не достигат до свойствените им размери и губят вкусовите си качества.

Кога торовете са вредни за растенията

За поява на болестта способства високата въздушна влажност (75-98%), съчетана с комфортната за развитие на гъбичката температура на въздуха от 20-35 градуса по Целзий. Други причини, благоприятстващи развитието на брашнеста мана са неграмотно кардинално подрязване, гъсто засаждане, затрудняващо проветряването на растенията, слаба осветеност и излишък на азот в почвата, които влияят негативно върху имунитета. В условията на оранжерийно отглеждане може да се добави и лошата вентилация на съоръженията.

Възбудителят на брашнестата мана зимува в растителните остатъци или на самото растение, по конструкциите на затворените съоръжения, а развитието на патогена започва при температури над 5 градуса.

Ефективна борба с брашнестата мана

Разбира се, на първо място, за да се предотврати появата и разпространението на заболяването, важни са превантивните мерки. Винаги е по-добре, по-евтино и по-лесно да се осуети, отколкото да се лекува.

Превантивните мерки включват:

– отглеждане на устойчиви сортове;

– достатъчно разстояние между растенията, позволяващо добра циркулация на въздуха;

– регулярно разрохкване на почвата (особено при влажно време);

– дълбока есенна обработка на почвата;

– своевременно унищожаване на плевелите и растителните остатъци;

– балансирано торене с превес на фосфорните и калиеви торове;

– използване на подходящи поливни системи– дезинфекция на инструментите;

– сезонно обеззаразяване на култивационните съоръжения.

Ябълковият оцет - ползи

Добро народно средство срещу брашнестата мана е содо-млечната смес. Приготвя се от 0,5 л прясно високомаслено мляко, в което фероглуболинът е активната съставка срещу гъбичките и три равни чаени лъжички сода. Мазнините в млякото благоприятстват фиксцията. Прилагат се и други средства на млечна основа – мляко и вода в съотношение 1:10 с добавка на 30 капки йодна тинктура и течен сапун.

Когато огнището на болестта вече е заело сериозни размери, тогава е наложително използването на фунгициди, но трябва да се има предвид факта, че растенията изграждат устойчивост и е необходимо да се сменят. Подходящи са: Топаз 100 ЕК, Козавет ДФ с активно вещество сяра, Зоксис 250 СК с предпазно, лечебно и изкореняващо действие и др.

Ако вече берем плодове, тогава се използват препарати с къси карантинни срокове: Куадрис (3 дни), Трифмин и Байфидан (7 дни), Индар 5 ЕВ (3 дни) и др.

Фунгицидите се прилагат в дози и брой пръскания съгласно указанията на производителя.

Брашнестата мана е сериозен проблем за тиквовите култури
3180

Последни материали
Виж
За собствениците, които се интересуват кой ползва имотите им
ДФЗ публикува последно обновена справка за заявените кадастрални имоти за 2022 година
От 1 юли организации на производители на плодове и зеленчуци кандидатстват по нови оперативни програми
Великобритания дава 1,5 милиона лири за анализи с ДНК при издирването на пшеницата
Поне 10 кораба извозват крадено украинско зърно от Крим за Турция и Сирия
Саудитска Арабия и Йордания също се възползваха от спада на цените по борсите
Пшеницата поевтиня на търга в Алжир
Министерство на земеделието
В ход е ново самолетно заснемане на земеделските парцели СИЗП
Фонд „Земеделие”
Пострадалите от градушката в Садово подават заявления за помощ от 1 до 8 юли
Свързани материали
Виж
Съвети към градинаря
Превенция срещу фалшивата брашнеста мана по зеленчуците
Съвети към градинаря
Не подценявайте брашнестите мани!
Органични средства
Млечните разтвори са работещ вариант срещу брашнеста мана по краставиците
Практика
Есенна обработка за предпазване на лозята от брашнеста мана
Брашнеста мана по моркови
Предстоящо
Как с обикновена суроватка може да преборите маната по зеленчуците
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2022
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам