Начало » Пазари » Животинска продукция
04.06.2022 г.

В Горна Оряховица приоритет на земеделското министерство е суджукът

От увъртяните фрази за какво работи ведомството и на опитни журналя вече им се вие свят
В Горна Оряховица приоритет на земеделското министерство е суджукът

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред основния приоритет на посещението си в Горна Оряховица. Снимка: МЗ

Пореден основен приоритет на министерството на земеделието роди своеобразната надпревара в изброяването им пред отбрана публика, която от няколко месеца се води между висшите чиновници във ведомството, в слуая – на тазгодишното издание на Празника на гронооряховския суджук. „Един от основните приоритети на министерството на земеделието е подпомагането на  земеделските производители и предприятията от хранителнопреработвателния сектор с цел устойчиво развитие и повишаване на конкурентоспособността”, заяви ресорният министър д-р Иван Иванов при откриването на празника, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в оглавяваното от него ведомство.

Иванов увери, че ръководството на министерството работи за подобряване на механизмите за подпомагане и стимулиране на инвестициите,  въвеждане на иновации в производствения процес на родните производители, както и за насърчаване на сътрудничеството между производители и преработватели. Само дето не е съобразил, че с поредната иновация на пазара е по-вероятно да се появи не подобрение на горнооряховския суджук, а кренвирш куче марка. 

„През последните няколко години не само у нас, но и в света, всички земеделски стопани са изправени пред много предизвикателства, свързани с работната ръка, COVID пандемията, войната в Украйна, както и увеличаващите се разходи за производство вследствие на увеличените цени. Уверен съм, че всички предприети мерки вече дават резултат и възможност не само за по-голямо предлагане на пазара у нас на автентични родни продукти, изготвени по традиционни рецепти, но и за затвърждаване на икономическата устойчивост на производителите”, изтъкна министърът.

Той припомни, че производството на продукта, превърнал се в един от символите на Горна Оряховица, започва преди повече от 2 века. „Горнооряховският суджук не само се отличава със своите уникални вкусови съставки, но и производството му и до днес е пример за съхраняване на кулинарните и културните родни традиции“, категоричен бе Иванов.

В заключение той пожела здраве на участниците в събитието. “Вярвам, че ще продължавате да съхранявате и предавате на поколенията родните кулинарни и културни традиции!“, изрази убедеността си министърът.

В Горна Оряховица приоритет на земеделското министерство е суджукът
7077
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Предстоящо
От 8 до 10 юни се провежда 12-то издание на празника на горнооряховския суджук
Шефът на агенцията по храните в Добрич е уволнена заради скандала със суджуците
Инспекторатът на агроминистерството също прави проверки в Добрич заради суджукгейт
Бюджетът на ЕС отпуска 111 млн. евро за промоционални програми през 2016 година
Днес се открива празникът на горнооряховския суджук
Обещания
Танева: Агенциято по храните трябва да отговори на очакванията на бизнес и потребители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини