Начало » Пазари » Зърно
31.05.2022 г.

Египет изисква фермерите да продадат 60 на сто от пшеничната си реколта на държавата

Вече са изкупени половината от амбициозните 6 милиона тона
Египет изисква фермерите да продадат 60 на сто от пшеничната си реколта на държавата

Свиването на износа на пшеница от Черноморския регион принуди Египет да се отнесе много по-сериозно към собствената си реколта, коментират от „Ройтерс”. Правителството си е поставило амбициозната цел да да закупи през тази година 6 млн. тона пшеница местно производство – с две трети повече, отколкото през предишните 2 години. Властите в страната вече обявиха, че фермерите са длъжни да продадат на държавата поне 60% от своята пшенична реколта при положение, че през миналата година реализираните по този начин количества бяха около 40%. За целта от египетското правителство наложиха глоби и дори заплашиха със затвор онези фермери, които не се придържат към новите правила, предназначени да им попречат да задържат по-голяма част от реколтата си за изхранване на животните, както и на търговците – да продават пшеницата на свободния пазар.

Властите вкараха в употреба не само тоягата, но и моркова – изкупните цени на пшеницата са увеличени с 22% спрямо миналогодишните до 311,23-318,40 долара за тон, макар да са значително по-ниски от тези на международните пазари и от договорените 480 долара за тон на последния търг за внос в Египет. Част от фермерите вече недоволстват, че това е недостатъчно, особено като се вземат предвид нарасналите разходи за суровини и работна ръка, накарали някои от производителите да свият засетите площи. Поскъпването на пшеницата на международните пазари пък активизира местните търговците да изкупят реколтата, като някои мелници предлагат по 7000 египетски лири (377 долара) за тон – с 1100 лири (59 долара) повече от от държавата, макар и доста под международните цени. През последните седмици новините за иззети стотици тонове незаконно изкупена от мелници пшеница превзеха заглавията на местните средства за масова информация.

Фермерите обаче отчитат, че системата за продажба на зърното на държавата е удобна, а плащанията – гарантирани, което помага на теглилите кредити или нуждаещите се спешно от ликвидни средства. До средата на миналата седмица по държавната програма бяха вече изкупени 3 млн. тона. И фермерите, и държавните служители посочват, че показателите за добивите досега са добри, но натискът върху тях все още не отслабва.

Наетите в селското стопанство в Египет пък работят допълнително, за да осигурят нужните количества. „Трябва да си тръгваме в 16 часа, но специално през тази година понякога работим и до полунощ”, споделя работникът в силоз Ахмед Насер в град Бенхе, на 40 километра северно от столицата Кайро.

Правителството на Египет осигурява хляб на специални цени за над 70 млн. от общо 103 млн. египтяни. За програмата за субсидиране на храните в страната са нужни около 9 млн. тона пшеница годишно. През миналата година Египет внесе 4,7 млн. тона, най-вече от Украйна и Русия, а през тази година закупи около 1,9 млн. тона от чужбина. От тях 300 хил. тона бяха блокирани в украинските пристанища, а бъдещите цени и доставки остават несигурни.

Египет изисква фермерите да продадат 60 на сто от пшеничната си реколта на държавата
6886
 

Последни материали
Виж
През 2024 г. Русия планира да достави в чужбина до 70 милиона тона зърно
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
Местата са ограничени
Безвъзмездно професионално обучение за фермери по регенеративно земеделие
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Свързани материали
Виж
С отложено плащане до 180 или 270 дни
Египет обяви търг за внос на слънчогледово и соево масло
И Румъния успя да пласира 60 000 тона за разлика от нас
Украинската пшеница също спечели търг в Египет
За пореден път българската пшеница не спечели търга в Йордания
Египет закупи 120 000 тона евтина украинска царевица
Плащането е с акредитив за 180 или 270 дни
Египет обяви търг за внос на поне 50 000 тона царевица
Египет ще се напъва да увеличи вноса през държавния сектор при спад на бюджетните приходи
Превозваните количества пшеница през Суецкия канал намаляха с 40 на сто
Цената на маслото се понижи слабо спрямо търга преди 3 седмици
Египет закупи 47 500 тона слънчогледово масло 100 000 тона захар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини