Начало » Пазари » Зърно
17.05.2022 г.

Египет ще купи половин милион тона пшеница от Индия

Въпреки забраната индийски компании ще изнесат над 4 милиона тона по сключени договори
Египет ще купи половин милион тона пшеница от Индия

Египетското правителство одобри покупката на 500 хил. тона пшеница от Индия, съобщи министърът на снабдяването на страната Али Мозели, цитиран от „Ройтерс”. „Споразумяхме се да купим половин милион тона пшеница от Индия”, каза Мозели. Той уточни, че за целта правителството на Египет е дало разрешение на държавната Главна агенция за снабдяване със суровини (GASC) да не прилага тръжния подход и да купува пшеница направо от държави или компании.

В събота Индия наложи забрана за износа на пшеница заради сушата, която свива производството на зърнената култура в страната и доведе до поскъпването ѝ на вътрешния пазар. Още тогава обаче от индийското правителство уточниха, че ще се съобразят с исканията за покупка от държави, които имат сериозни затруднения с продоволствената си сигурност. Впоследствие заместник-министърът на търговията на страната Б. Субраманям уточни, че до юли местни компании ще осъществят доставки за чужбина на общо 4,3 млн. тона индийска пшеница по вече сключени договори, съобщи местното електронно издание Economic Times. „Правителството ще разреши на частни компании да изпълнят поетите задължения и да изнесат 4,3 млн. тона пшеница до юли в държави с недостиг на хранителни продукти. През април Индия изнесе 1 млн. тона пшеница”, припомни Субраманям. Той отбеляза, че поскъпването на зърнената култура в Индия е в размер на 20-40%. Предварителните оценки на властите в страната бяха за износ на рекордните 10 млн. тона пшеница през финасовата 2022-2023 г. при изнесени 7 млн. тона през миналата.

Египет, който е сред най-големите вносители на пшеница в света, търси алтернативи за зърното, изнасяно от Черноморския регион, заради проблемите с доставките, породени от нападението на Русия над Украйна. Според Мозели страната преговаря за внос на зърнената култура и с Казахстан, Франция и Аржентина.

Преди изявлението на министъра египетският премиер обяви, че страната разполага със стратегически запаси от зърно за 4 месеца, а от растителни масла – за 6 месеца. Представители на управляващите пък коментират, че след изкупуването на местната реколта от пшеница Египет ще разполага с достатъчни запаси от пшеница до края на годината.

При това положение обаче сделката с Индия явно се ръководи от други фактори – ако изказванията на египетските министри са верни, продоволствената сигурност не е застрашена и нито Египет има нужда от вноса, нито Индия има оправдание (пред своите граждани или пред света) за износа.

Египет ще купи половин милион тона пшеница от Индия
7243
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Соево масло бе закупено за пръв път от началото на ноември 2023 година
Слънчогледовото масло продължи да поскъпва на търга в Египет
Българската пшеница печели египетски търг
Първоначални оферти на продавачите
Българската пшеница отново е в битката за Египет
Вижте всички първоначални оферти
Българската пшеница с най-конкурентна цена в египетски търг
Подробности по египетския търг за внос на мелничарска пшеница
Въпреки това бе закупено 6 пъти по-голямо количество от планираното
Слънчогледовото масло поскъпна на търга в Египет
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини