Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.05.2022 г.

Ефективни начини за справяне с листните въшки

Ефективни начини за справяне с листните въшки

С настъпване на топлите дни растенията се активират, започват да нарастват бързо, но заедно с това и вредителите настъпват в своята дейност. Сред тях са листните въшки, които са навсякъде – в овощната и зеленчукова градина, в парника и оранжерията, а наоколо им се суетят мравки. Между тях съществува типично съжителство за изхранване.

Листните въшки покриват плътно младите, сочни части на растенията и изсмукват соковете им. Познати са над 4400 вида, от които 250 вида са сериозна заплаха за селското и горско стопанство.

Зеле, домати, картофи, краставици, копър, френско грозде, череши, вишни, ябълки, круши, праскови, рози, както още много декоративни и други култури са обект на внимание от страна на въшките. Те не просто изсмукват сокове от растенията, но в значителна степен способстват разпространението на всевъзможни гъбични и вирусни заболявания.

Борба с колорадския бръмбар с народни средства

Тези сериозни вредители не трябва да се оставят без внимание още при появата им, а да се използват ефективни начини за контрол на разпространението им. В умерените климатични зони са сред най-сериозните вредители – размножават се по безполов път и плътността на популацията много бързо нараства.

Когато се допитаме до специалистите, те незабавно ще ни кажат, че най-добрят начин за контрол на листните въшки са инсектицидите. Най-безопасни за хората са пиретроидните инсектициди, защото не се абсорбират от растенията и не се натрупват в почвата. Тези препарати са с контактно действие, което значи, че унищожават само тези въшки, до които препаратът е достигнал, а всички останали ще продължат своето парадно шествие.

Ако количеството на листните въшки вече е голямо, тогава е по-добре да се даде предпочитание на системните препарати. Те се абсорбират от растенията и правят соковете им отровни за вредителите.

Не трябва да забравяме нито за миг, че най-добрата стратегия е да предотвратим проблема с превантивни и проактивни мерки. Възможно е с профилактични средства да се осуети появата на листни въшки по растенията, като се сведе до минимум използването на азотни торове, защото сочните и крехки стъбла са любим деликатес за вредителите. Такова превантивно средство е и привличането на всевъзможни естествени врагове на листните въшки – божи кравички, калинки, златоочици и др.

На практика се оказва, че не винаги е възможно да се даде бърз отпор на тези вредители, особено при висока степен на нападение. Обработването трябва да започне още с появата на „първите лястовички“. Това изисква регулярно оглеждане на растенията.

Противно на общоприетото схващане, листните въшки не винаги се разпространяват от мравки. Това означава, че формулата „отърви се от мравките – ще се отървеш от листни въшки“ работи отчасти и за ограничен брой градински култури. Тези, които нападат грах, домати, краставици, зеле, копър и др., не се разпространяват от мравки.

Средства за борба с листните въшки

Добри резултати срещу листните въшки се получават при третиране със следните препарати: Хостаквик 50 ЕК, Кронетон 50 ЕК, Пиримор 25 ВП, Карате зеон 5 КС и др. Количествата за различните култури са според указанията на опаковките.

Важно е да знаем, че листните въшки са много пластични и много бързо се приспособяват към препаратите, а това налага честата им смяна – поне три различни инсектицида. При използването на само едно средство ефективността бързо намалява.

При слабо до умерено нападение на растенията с листни въшки може да се използва сапун – твърд или течен. Той е добър помощник и в борбата с трипси, цикади в начален стадий на развитие, паяжинообразуващи акари. Необходими са 100 г настърган и предварително разтворен в топла вода сапун за 10 л вода. Не трябва да се предозира, защото може да увреди растенията.

Това средство може да бъде още по-ефективно, ако вместо вода използваме извлек или отвара от растения, които листните въшки не обичат – хвойна, туя, смърч, бор, люти чушки, тютюн. Отварата може да се замести и с 10 мл масло от иглолистни. Установено е, че ароматът на иглолистни растения привлича божи кравички.

Настойката от пепел (1 кг пепел в 10 л вода за една седмица) с добавка на сапун дава частичен резултат.

Тези процедури се повтарят през 10-12 дни, а при висока степен на нападение ефективността е слаба – количеството намалява, но вредителите не изчезват напълно.

Важно е да знаем, че при използване на народни средства за борба с листните въшки е необходимо щателно пръскане на вредителите (както при препаратите с контактно действие), защото в противен случай не действат ефективно.

След затопляне на времето е необходимо редовно оглеждане на растенията и щом забележим първите „неканени гостенки“, това означава, че вече е възможно много бързо да се заселят навсякъде – по сливите, черешите, ябълките, крушите, касиса. Голямото видово разнообразие на въшките създава сериозна опасност за много културни и диворастящи растения.

Ефективни начини за справяне с листните въшки
80574
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Неприятели по ябълките и крушите през август
Изключителните ползи
Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид
С какво да пръскаме срещу болести и неприятели ябълките и крушите през май
Сапуненият разтвор е вълшебен срещу въшки
Картофени въшки тормозят руските фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини