Начало » Новини » Страната
17.05.2022 г.

Зърнопроизводители искат спешна среща с министъра за толтаксите

Наредбата за обработване на угарите излиза след края на кампанията за директните плащания
Зърнопроизводители искат спешна среща с министъра за толтаксите

Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите е настоял за спешна среща с министъра на земеделието Иван Иванов, която ще се проведе днес в София. Освен огромните трудности, които среща при осигуряване на горивата за жътвата, браншът ще настоява за разрешаването на изключително наболял проблем, свързан с толтаксите за товарните камиони. Това съобщи за Синор.БГ председателят на асоциацията Костадин Костадинов по повод трудностите, които браншът среща в комуникацията си с родната администрация.

Според изискванията за събиране на толтаксите от тежкотоварните автомобили системата не е съобразена с факта, че в период на кампания един камион прави по 4-5 курса на ден, за да превозва зърното от полето до складовете, и отчитането на таксите ще натовари изключително много земеделските производители.

„Камерите на толсистемата са разположени на разстояние от 15-20 километра и когато даденият камион премине неколкократно през тези камери, реално не се отчита времето, за което той се намира върху асфалтовия път. Именно заради това фермерите настояват за разбиране на проблема от страна министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за пътните такси в страната”, поясни Костадинов. Според него земеделците влизат в един капан, който едва ли някой ще изтърпи, още повече, че пътната администрация може да налага и глоби в случай, че те не са попълнили всички изискуеми документи. Допълнително ще се наложи да търсят и персонал, който да води на отчет всички курсове, защото това пък е свързано с изискванията на толсистемата.

От НАЗ са сигнализирали агроведомството за този проблем, но чиновниците от регионалното министерство са неглижирали искането на колегите си и на този етап не се съобразяват с проблема, който може да възвикне по време на жътвата. Именно затова зърнопроизводителите ще очакват конкретен отговор от министър Иванов на днешната среща.

Ръководството на асоциацията има сериозни забележки и по отношение на наредбите, които агроведомството трябваше да подготви навреме по повод решението на Европейската комисия през 2022 г. земеделците да могат да обработват угарите и за това да получават субсидии за екологично насочени площи (ЕНП). „Тази наредба я очаквахме през цялата кампания за директните плащания, но тя ще бъде обнародвана в Държавен вестник едва в днешния му брой”, посочи още Костадинов. Това забавяне е допълнителен проблем за земеделските производители, тъй като в заявленията си за подпомагане до момента те не са очертавали тези площи (кампанията за директни плащания приключи вчера – на 15 май – бел- ред.). И за да могат хората все пак да заявят своите угари, тепърва това ще се направи допълнително до 9 юни, когато тече срокът за коригиране на заявените площи. 

Зърнопроизводители искат спешна среща с министъра за толтаксите
9841
 

Последни материали
Виж
БФС
Иска се удължаване на срока за заявяване на украинската помощ
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини