Начало » Новини » Страната
22.03.2022 г.

ЕК отстъпва от Зелената сделка: Разрешава отглеждането на азотфиксиращи култури на угари

Реакция заради войната в Украйна
ЕК отстъпва от Зелената сделка: Разрешава отглеждането на азотфиксиращи култури на угари

sinor.bg

Европейската комисия прави крачка назад от амбициозните си цели за устойчиво производство на храни в Зелената сделка, позволявайки отглеждането на азотфиксиращи култури на угари. Дерогацията е предвидена с цел да се стимулира производството на протеинови култури и да се запази продоволствената сигурност в Европейския съюз, имайки предвид спрения внос на селскостопанска продукция от Украйна и Русия. Решението е обсъждано на последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие, което се състоя на 21 март, предаде Euractiv.com.

Амбицията на Комисията беше да представи на 23 март законодателния пакет Директива за опазването на природата, но след заседанието на Съвета еврокомисарят по безопасност на храните Стела Кириакидес съобщи, че все още не е решено кога ще бъдат направени тези законодателни предложения, които очертават действията за осъществяване на стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биоразнообразието. „Можем да кажем, че общата геополитическа несигурност в този момент не дава на законодателното предложение за устойчива употреба на пестицидите необходимото политическо пространство, от което то се нуждае за по-нататъшно обсъждане и размисъл“, посочи еврокомисар Кириакидес по време на срещата.

Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски също поясни, че на заседанието на Съвета не е обсъждано предложението за намаляване на пестицидите. Това означава, че Комисията няма да представи законодателното предложение за опазването на природата, каквато беше първоначално обявената законодателна процедура.

По време на Съвета по земеделие редица страни-членки на ЕС изразиха притеснения от новите условия, създадени от войната в Украйна, и тяхното отражение върху европейската политика за продоволствена сигурност. Няколко държави членки подкрепиха отлагането на законодателните предложения по стратегията „От фермата до трапезата“.

„Всички ние подкрепяме високите екологични амбиции, но в същото време трябва да вземем предвид настоящите предизвикателства, които са причинени от високите цени на енергията, газа и селскостопанските суровини и необходимостта да се осигури продоволствена сигурност предвид войната в Украйна“, посочи румънският земеделски министър Адриан-Йонут Чесною, цитиран от Euractiv.com.

Българската позиция на Съвета на ЕС

Полският земеделски министър Хенрик Ковалчик заяви, че амбициозните цели на директивата за намаляване на пестицидите ще поставят допълнителна тежест върху местното производство във времена, когато е особено важно „европейският селскостопански сектор да бъде независим от необходимостта за внос“.

Словенецът Йоже Подгоршек подкрепи колегите си с аргумента, че предложението за драстичното намаляване на употребата на пестициди ще бъде „челен удар в лицето на продоволствената сигурност“ и ще изостри зависимостта на Европа от внос.

Въпреки това Германия се обяви в подкрепа на обявените цели дори в условията на война в Украйна: „Ние се придържаме към нашата централна цел за устойчиво земеделие“, подчерта федералният министър по земеделието Силвия Бендер.

Първи реакции от селскостопанския сектор

Спирането на законодателната процедура за пестицидите предизвика различни реакции от съответните заинтересовани страни. От организацията CropLife Europe, която представлява индустрията за пестициди и биопестициди, заявиха, че не са призовавали никога за забавяне на законодателното предложение, но разбират мотивите на Комисията. Клара Бургин от Friends of the Earth Europe нарече решението за отлагане на директивата „сериозна грешка“, добавяйки, че е „необходимо пешно да ускорим прехода към по-устойчиви хранителни системи“.

Френският президент Еманюел Макрон обяви пред медиите, че селскостопанският сектор на Франция ще се стреми към „селскостопанска независимост“, като дава приоритет на производителността пред целите за устойчиво земеделие в Зелената сделка на ЕС. Стратегията „От фермата до трапезата“ е създавана преди войната в Украйна и ако бъде осъществена в сегашния си вид, ще доведе до поне 13% намаление в производителността на храните в ЕС, по думите на Макрон. „Европа не може да си позволи да произвежда по-малко“, отбеляза той е призова за преразглеждане на целите на стратегията. Франция вече има „план за устойчивост“, който беше обявен от премиера Жан Кастекс и ще помогне на страната да се справи с ефектите от войната в Украйна.

В последните седмици различни държави членки и институции призоваха за преразглеждане на политиката на ЕК за устойчиво производство на храни. Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс обаче не отстъпи и заяви твърдо, че ЕС не се отказва от законодателните предложения за по-устойчиво производство на храни. От своя страна еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски заяви по време на изслушване в COMAGRI на Европейския парламент, че Комисията трябва да спре законодателната процедура по стратегията „От фермата до трапезата“. Според Войчеховски политиката в областта на храните в селското стопанство трябва да се основава на стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП), „без да се добавя нищо повече“.

Лилия Александрова

ЕК отстъпва от Зелената сделка: Разрешава отглеждането на азотфиксиращи култури на угари
19557
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Къде сме ние?
За децата, фермерите и политиците на Франция
Търговско споразумение
Европейските политици отрезвяват по отношение на преговорите със САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини