Начало » Пазари » Зърно
13.05.2022 г.

Сърбия разреши износа на брашно от 15 май

За пшеницата и царевицата са въведени месечни квоти
Сърбия разреши износа на брашно от 15 май

Правителството на Сърбия прие добавка към решението за временно ограничаване на основни хранителни стоки и селскостопански продукти, които са от голямо значение за населението, като въведе и количествени ограничения върху износа на месечна база за определени стоки и продукти, съобщи местната телевизия „Агро”.

Предлагането на брашно и пшеница на вътрешния пазар е добро и свободният износ на брашно не е в състояние да го застраши, като същевременно дава възможност за изпразване на силозите за приемане на новата реколта, посочват от правитеелството на Сърбия. При това освобождаването на износа ще помогне за запазване на традиционни пазари, като се вземе предвид, че Сърбия е традиционен износител на брашно за страните от региона, добавят оттам. Отчитайки достатъчните налични количества от брашно и пшеница, свободният износ на брашно ще даде множество положителни икономически отражения върху вътрешния пазар, ще доведе до повишаване на заетостта в преработващите предприятия и ще предостави възможности на мелниците да натрупат финансов ресурс, необходим за новата реколта, се изтъква в решението.

Износът на пшенично брашно, царевица и слънчогледово олио от Сърбия бе забранен на 10 март тази година с указ на правителството на страната.

Същевременно при иозноса на зърно бяха въведени месечни квоти – 220 хил. тона за пшеницата и 150 хил. тона за царевицата.

Председателката на асоциацията "Сръбско жито" Сунчица Савович коментира пред  местния ежедневник „Днес”, че решението на правителството е добро, но е можело да бъде взето по-рано. „Не знам защо това става точно сега, но ако в началото на кризата, за да се овладее ръста на цените на селскостопанските продукти на вътрешния пазар, беше необходимо да се въведе временна забрана за износ, за брашнто  нямаше смисъл”, смята Савович.

Тя обаче не вижда усилия от страна на сръбското правителство да премахне квотите за зърното, което би било положителна изненада, и „абсолютно не вярва“ това да се случи. „Квотите са голяма крачка напред, почти два месеца бяхме в безизходица, решението за осигуряване на вътрешния пазар е разбираемо, но в момента няма абсолютно никаква опасност по отношение на нашите баланси. Що се отнася до юни, искрено се надяваме, че правителството ще прояви разбиране и квотата за износ на царевица за юни ще бъде увеличена, както и че ще намерим най-доброто решение за квотите за новата реколта” посочи председателката на асоциацията. Според нея трябва да се коригират количествата, да се намери начин да се подпише договор за новата реколта и да се вземе решение, което да има смисъл и да бъде приложимо на практика. Савович е убедена, че е необходимо да се опростят процедурите,най-вече при издаването на лицензии за износ.

Тя изтъкна, че забраната за износ имаше неблагоприятни последици за сръбската икономика, тъй като бяха накърнени традиционно добрите отношения между Сърбия и чуждестранни купувачи, което доведе до спад в броя на сключените договори. Основните конкуренти на страната в износа на зърно са България, Румъния, Унгария, Украйна и Русия, а.повечето изнасяни от Сърбия зърнени култури заминават за крайни клиенти предимно в Африка и Азия през румънското пристанище Констанца, напомни председателката на асоциацията.

По нейни данни към 4 май Сърбия е разполагала с 2,6 млн. тона царевица, от които близо 1 млн. тона могат да бъдат изнесени или да останат като крайни запаси. Към същата дата в страната е имало 1,23 млн. тона пшеница, от които могат да бъдат изнесени 1,1 млн. тона.

Сърбия разреши износа на брашно от 15 май
8701
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
Най-слаб е спадът при рапицата – с под 7 на сто
Засетите площи с есенна пшеница в Сърбия са се свили с над 18 на сто
Средната възраст на фермерите е 60 години
Фермите в Сърбия намаляха с 10 на сто за 5 години
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Африканска чума по свинете избухна в Западна Сърбия
Почти 2 години страната не е изнасяла мед за ЕС
Ниските изкупни цени и слабите продажби обезсърчават младите пчелари в Сърбия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини