Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.05.2022 г.

МЗ се стремяло да стимулира стремеж у животновъдите към модернизиране на сектора

И овцевъдството било приоритетен сектор с помощи от 130 000 лева за изложения
МЗ се стремяло да стимулира стремеж у животновъдите към модернизиране на сектора

Снимка: МЗ

Не е зле човек да знае какво приказва, но някои вече не са хора, а министри. На откриването на 10-ото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България министърът на земеделието д-р (ще рече учен с титла) Иван Иванов роди поредния бисер – ръководството на оглавяваното от него ведомство се стремяло да стимулира стремежа на фермерите към модернизиране на сектора, съобщиха от дирекция „Връзки с обществеността и протокол”  в министерството на земеделието. Освен очевидната тафталогия с 2 стремежа – по един за ръководството на министерството и за фермерите – явно Иванов не е наясно за какво и пред ккого говори.

По принцип стремежът е вътрешно състояние, нагласа, в случая – насочен към постигането на комплексна цел от фермерите (модернизиране на сектора), но в действията придобива конкретни форми и е трудно да бъде обхванат изцуло и определен с категоричност, още повече без продължителни наблюдения на всеки индивид поотделно. Стимулирането на подобен стремеж е работа за майстори, които са наясно какво би мотивирало достатъчно силно всеки фермер за постигането на целта, а мотивацията в повечето случаи е строго индивидуална. При прочит на биографичната справка на министъра не се забелязва професионална обвързаност със селското стопанство, което ще рече, че ако има такива наблюдения, те в най-добрия случай са на аматьорско ниво – явно е практикувал психологически проучвания на животновъди в близкото си обкръжение. Хубаво, да речем, че в министерството има натрупана експертиза по въпроса, защото фермери са споделили стремежите си, и че съветниците са го светнали за някои неща. Само че на събора на овцевъдите едва ли ще попадне на кой знае колко фермери с подобни стремежи, защото там обикновено идват онези, които са закърмени с традиционните практики по българските земи (каквито от време оно са самите събори) и които произвеждат най-вкусните хранителни продукти именно защото избягват да „модернизират производството” и разичтат на предаваната през поколенията мъдрост в отглеждането на животните. Със сигурност тези фермери биха искали да чуят как може да им се помогне да останат такива, да продължат традицията, за да върнат истинския вкус на трапезата на обикновения българин. 

Иначе Иванов е подчертал, че ръководството на министерството на земеделието е в постоянен диалог с бранша на животновъдите и подпомага сектора посредством утвърдени помощи с оглед запазване икономическата жизненост на стопанствата, като по този начин се гарантира ефективно и устойчиво производство, нарастване на производителността, повишаване доходите на фермерите и осигуряване на продоволствената сигурност в дългосрочен план. Така показваме, че сме надежден партньор, твърди той.  Министърът не е пропуснал и станалата популярна дъвка в изказванията на чиновниците от оглавяваното от него ведомство за целите и приоритетите (защото не изискват отчитане на конкретни резултати на момента, такива ще се видят някъде в бъдещето – а бе, трай, коньо, за зелена трева), а именно, че животновъдството и в частност овцевъдството са едни от приоритетните сектори в земеделието. Ако бъдат проследени внимателно изказванията на министъра и заместниците му, то май не остана неприоритетен сектор в това министерство. Само че ако всички са приоритетни, значи всъщност никой не е. Не е пропуснато и оправданието за последните 2 години с пандемията от коронавирус, причинила трудности на всички фермери.

Иванов е изтъкнал също, че ще се полагат всички усилия в тези тежки моменти държавата да бъде до земеделците, да се разпределят разумно и своевременно средствата, които се отпускат от Европейския съюз и от държавния бюджет. „По този начин се стремим да да осигурим един надежден сектор животновъдство“, обявил той. И какво излиза – животновъдите ще трябва да осигурят безпроблемен сектор на министъра, за да може да се бие в гърдите пред колегите си, вместо той да е в тяхна услуга. Май някой от авторите на речи в министерството е решил да налага „надежден” като термин, белким повторено 100 пъти стане истина.

Министърът е припомнил, че през настоящата година за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи дребни преживни животни, са били отпуснати доста средства и това ще продължи до края на годината с оглед преодоляването на последиците от породената от коронавируса криза и трудностите, причинени от веонния конфликт в Украйна. Той е съобщил, по линия на схемата на държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ през настоящата 2022 г. на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация е разпределен финансов ресурс в размер на 129 920 лв. под формата на предоставяне на техническа помощ. Според него подобни събития са повод за създаване на благоприятна среда за развитие на сектор „Животновъдство“ в съответствие с действащото национално и европейско законодателство и именно затова МЗ съдейства и оказва финансова подкрепа за реализацията му.

Вчера приключиха и част от конкурсите, организирани на събора. В надпреварата за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко първото място спечелиха продуктите от овче и краве мляко на „Фермерска мандра село Строево“, Пловдивско. Второ място зае производителят „Валета Милк“ от Сухиндол, а третото – „Братя Галеви“ от село Градище. „От нас като производители зависи дали ще го има натуралният български вкус“, убедени са победителите.

На първите 3 места в състезанието по ръчна стрижба на овце се класираха Бойко Георгиев от село Боринци, Бойчо Бойчев от село Стрелци и Зекире Мустафов от Търговище.

В рамките на добрите новини от събора експерти от МЗ и Държавен фонд „Земеделие“ ска консултирали земеделски производители по въпроси, свързани с директните плащания, Програмата за развитие на селските райони и държавните помощи в животновъдството. Те са отговорили на множество запитвания на фермери, както и на хора, които тепърва искат да се заемат с животновъдство и пчеларство. 

Венцислав Дяков 

МЗ се стремяло да стимулира стремеж у животновъдите към модернизиране на сектора
7390
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини