Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.12.2021 г.

Огромна част от животновъдите не кандидатстват за субисидии

Докладът на министерството на земеделието
Огромна част от животновъдите не кандидатстват за субисидии

sinor.bg

След като проверките из фермите през септември и октомври доказаха почти 30 процента липсващи животни в стадата, за които фермерите са искали субсидии в тазгодишната кампания за директни плащания, се очертава поредната песимистична година за говедовъдството и овцевъдството. Скъпите фуражи и космическото поскъпване на електроенергията и горивата се стовариха като чук върху малкия и среден бизнес, затова експерти предвиждат до края на годината животновъдството заедно със сектора на плодовете и зеленчуците да приключат с масови фалити.

За да се ориентираме в ситуацията с малкия и среден бизнес, ще се позовем на последния доклад на министерството на земеделието за структурата на земеделските стопанства, където за първи път се даваше разбивка на стопанствата по тяхната структура - много малки, малки, средни, големи и много големи.

Колко фермери са дадени на прокуратурата от ДФЗ

Според този анализ, през 2019 година в страната са се отглеждали 609 217 говеда, 1 278 257 овце и 244 467 кози. Общият брой на фермите, отглеждащи животни, за които се е отпускали субсидии по директни плащания, е бил 17 541, или 25% от общо регистрираните земеделските стопанства в страната. По данни на агроминистерството подпомогнатите едри преживни животни – (женски животни над 24 месеца) са около 60% от отглежданите в страната. А при овцете и козите подпомогнати са били близо 78% овце-майки и кози-майки на възраст над 12 месеца.

Анализът на структурата на земеделските стопанства отглеждащи говеда, на база на данните от Кампания 2019 показва, че в 80% от стопанствата (това са много малките и малки феррми) се отглеждат до 50 животни и в тях се отглеждат 44% от кравите и говедата в страната. Същевременно 40% от животните влизат в категорията стопанства от 51 до 200 броя говеда, които са 18% от стопанствата. На база на посочените данни останалите 10% от животните се отглеждат в стопанства от 200 до 500 говеда, а над 500 говеда отглеждат едва 0,2% от стопанствата с 5,5 % от животните.

И понеже кризата се стоварва особено силно върху малкия бизнес в животновъдството, нека погледнем колко малки и средни стопанства са получили субсидиране през 2019 година.

Статистиката показва, че почти половината от овцевъдите в страната изобщо не са кандидатствали за субсидии. В говедовъдството ситуацията е още по-необяснима – от 600 хиляди говеда, регистрирани в страната, подпомагане се отпускат едва за една трета от тях.

Но за да може новата власт да се ориентира точно какво я очаква в животновъдството, нека видим данните за 2019 г. Защото те са показателни колко фиктивно този сектор беше поставян сред приоритетите в подпомагането на досегашните управления.

По отношение на млечните крави много малките ферми, които не дават продукция за пазара, но получават подпомагане на дребни стопани по ПРСР, през 2019 г. помощ е платена на 322 ферми, които са отглеждали  2 434 от говедата в страната. Средно в тези стопанствата се гледат по 8 крави.

Идва ред на малките стопанства, които са най-уязвими срещу сегашната криза. През 2019 г. субсидии са получили 3 060 ферми, в които са се отглеждали  78 578 крави. Средният брой на животните в тези ферми е бил 26. В категорията средни стопанства субсидии са получили 947 ферми, отглеждащи 80 529 млечни говеда. Средният брой на животните в тези ферми е бил 85 бройки.

Големите стопанства са били едва 75 ферми, отглеждащи 21 636 крави. Средно стадата там са били от 288 животни.

При овцете и козите подпомагане за много малките стопанства по схемата за дребни фермери са получили 2 361 стада, в които са се отглеждали  66 873 животни, или средно по 28 овце и кози в стопанство.

Малките овцеферми и козеферми, получили субсидиране през 2019 г., са били 3 016, в които са се отглеждали 213 155 животни, или средно по 71 животни в стопанство. Средните ферми са били 3 533 и в тях са се отглеждали 591 263 овце и кози, като в едно стадо са се гледали средно по 167 животни. Големите ферми са били 493, и в тях са се отглеждали 184 044 овце и кози, със среден брой на стадата от 373 животни. И така, при над 1,4 милиона козе и овци, които има в България, преди две години субсидии са получили около 900 хил. животни. Останалите изобщо не кандидатстват за подпомагане.

Огромна част от животновъдите не кандидатстват за субисидии
34557
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Предупреждение от български евродепутат въз основа на последни анализи
С влизането на Украйна в ЕС субсидиите на фермерите ще намалеят с 20 на сто
Коев: Преговаряме за по-високи субсидии за винарите още преди 2027 година
Вътев: Издигаме АГРА на по-високо ниво като значимо изложение на Балканите
От асоциацията се разграничават от искането за оставка на земеделския министър
НАЗ ще блокира 85 точки в страната от вторник, ако не договорят субсидии с правителството
Абсурди
Кашата със задължителната калибровка на пръскачките ще остави маса фермери без субсидии
Резултати до лятото на 2024
Започнаха разговори за бъдещето на селското стопанство на Европа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини