Начало » Новини » Страната
11.03.2022 г.

За 5 дни ДФЗ преведе над 136 милиона лева в помощ на родните фермери

Изпълнителният директор поема ангажимент плащанията към стопаните да не се бавят и с ден
За 5 дни ДФЗ преведе над 136 милиона лева в помощ на родните фермери

Снимка: ДФЗ

Само за пет дни „Разплащателна агенция”към Държавен фонд „Земеделие“ нареди плащания за 136 265 375 лв. в помощ на земеделските производители, съобщи изпълнителният директор на институцията Николай Каварджиклиев, цитиран от пресцентъра на ведомството. Средствата са по 3 направления – „Държавни помощи“, „Директни плащания“ и „Селскостопански пазарни механизми“, уточни Каварджиклиев.

„Фермерите посрещат с тревоги започващия стопански сезон, а правителствата от ЕС – с безпокойство за обезпечаване на продоволствената сигурност на своите народи.  На фона на напрегнатата международна обстановка и нарастващите цени на енергоносителите, които водят до скок при себестойността на новата земеделска продукция, работата на разплащателната агенция е изключително отговорна. Трябва адекватно да защитим интересите на българските стопани. За тях е изключително важно дали субсидиите от Кампания 2021 ще дойдат навреме, за да заложат новата реколта или да подсигурят храна на животните, преди да е станало прекалено късно. Фонд „Земеделие“ подхожда с огромна отговорност и разбиране към тази многопластово усложнена ситуация. Затова  поемам ангажимент към стопаните да не бавим нито с ден плащанията към тях. Помощна е най-полезна и ефективна, когато се предоставя навреме, в подходящия момент. Ако закъснее, дори и да е многократно по-голяма, тя се обезсмисля“, категоричен е той.

В понеделник ДФЗ преведе 19 431 786 лв. на животновъдите, които отглеждат крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки по схемата de minimis. Средствата бяха разпределени между 10 310 стопани.

На 8 март „Разплащателна агенция” изплати 12 850 016 лв. по двете европейски схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за учебната 2021/2022 г. От тези средства 10 256 303 лв. са за реализирани доставки на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в училищата и детските градини, 461 057 лв. са за възстановяване на разходи за доставка на пчелен мед, а 2 132 656 лв. са за възстановяване на данък добавена стойност (ДДС) на одобрените фирми-изпълнители.

На 9 март 1 985 стопани, които отглеждат стари автохтонни породи и прилагат изискванията за пасторализъм, получиха 27 935 542 лв.. Финансовата подкрепа е по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020.

„Днес оторизирахме 76 млн. лв. на овощарите и градинарите по 7-те схеми за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2021. Средствата се разпределят между 12 952 земеделски стопани, заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно производство“, съобщи изпълнителният директор на ДФЗ.

Той подчерта, че публичността и прозрачността в работата на институцията ще бъде надградена и оптимизирана. Стриктно ще се следи разходването на средствата от националния бюджет и европейските фондове, които институцията администрира. Всяко действие ще бъде извършвано в съответствие със законодателството.

„Поставям като приоритет и дигитализацията в системите на разплащателната агенция, където предстои много работа. Изпълнението на тази задача е закъсняло, но съм убеден, че заедно със земеделските стопани ще намерим верните решения, за да се отговори на предизвикателствата, пред които ще се изправим през утрешния ден“, изтъкна Каварджиклиев.

За 5 дни ДФЗ преведе над 136 милиона лева в помощ на родните фермери
5526
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини