Начало » Новини » Страната
10.03.2022 г.

Какво да засадим до доматите

Полезни съвети
Какво да засадим до доматите

Модерното направление на пермакултурното земеделие дава голямо поле на градинската фантазия за създаване на многокомпонентни участъци. Уплътненото отглеждане на различни култури има много предимства даже тогава, когато не е необходимо да се икономисва място. При правилен избор между тях възниква симбиоза и растения от различен вид си помагат едно на друго.

При отглеждане на различни култури, без да се има предвид тяхната съвместимост, те започват да си пречат една на друга, а резултатите няма да бъдат добри. В оранжерийни условия е още по-сложно – необходимо да се отчитат и изискванията на растенията към температурата и влажността.

Доматите са застрашени от много заболявания, предизвикани от гъбични патогени, както и от различни вредители. Правилният избор на подходящи придружаващи растения позволява да  делегираме редица задачи на зелените помощници.

Домати и магданоз

Това е класическо съчетание, защото магданозът ускорява развитието на доматите и привлича хищници срещу доматените вредители – сирфидните мухи изяждат въшките, браконидите и тахиновите мухи паразитират върху приемника и са много ценни в борбата с гъсениците.

Магданозът пониква и се развива по-бавно – необходимо е да се засее по-рано, а семената се стимулират. Може да се засява по периметъра на лехите или участъка, както и покрай пътеките.

Домати и босилек

Босилекът е подходящ компаньон на доматите не само в кухнята, но и в градината. Той прогонва вредителите със своя силен аромат и е голям враг на трипса. Може да се засажда поетапно, а когато се прищипват върховете, се разклонява интензивно и дава големи количества зелена маса.

Домати и чесън

Чесънът дезинфекцира почвата и прогонва паяжинообразуващия акар, осигурява суровина за домашно приготвен спрей за пръскане срещу фитофтора. Той се засажда между редовете, когато доматите са на лехи, или се редува с доматите в един ред.

Трио – домати, пореч (лечебна краставица) и тиква

Трите растения са най-често срещаното пермакултурно трио, базирано на сроковете на цъфтеж.

Поречът, цъфтящ със сини цветове, приличащи на звезди, е предпочитан сред опрашителите. Засява се непосредствено след преминаване на опасността от слани. По време на цъфтежа си той сигнализира на пеперудите, земните и медоносни пчели, че има източници на нектар и прашец, а след това доматите ще станат обект на внимание. Освен това битува и мнението, че близостта на пореча прави доматите по-сладки.

По-късно през сезона ще цъфнат тиквите и ще се нуждаят от опрашители. Тиквите и поречът се засаждат по края на лехите. Поречът с листата си ще блокира достъпа на плевели от пътеките, а за тиквите се монтират опори за повдигане.

Важно е да се премахват цветовете на пореча след прецъфтяване срещу самозасяване. Младите листа са прекрасно допълнение към всяка салата, а освен това са много полезни за здравето.

Цветни лехи с домати и лук, засаден в групички

Невенът, тагетисите и латинката са прекрасни спътници на доматите. Те са санитарите на градината. Корените на тагетиса и невена отделят аромати, които привличат нематодите, а прониквайки в тях получават смъртоносна доза и умират. Ароматът им отблъсква белокрилките и молците от зеленчуковата градина и е добре да се засаждат в близост до доматите. Тагетисите се използват и като капани за охлюви.

Латинката не трябва да се доближава твърде много до доматите, защото расте бързо и може да ги задуши, ако не бъде контролирана. Най-добре е да се използва за рамкиране – така ще работи като бариера срещу плевелите и покривно растение.

Зеленият лук отделя фитонциди и отблъсква листни въшки, нематоди и акари. При тази комбинация е добре той да се засажда поетапно и в групи. За целта могат да се използват и семена, а след поникване не се разреждат.

Сред съвместимите култури са още фасул, грах, салатно цвекло, целина, репички (прогонват земните бълхи далеч от доматите) и моркови.

Около доматите могат да се засяват сидерати, които обогатяват почвата и подобряват структурата и. Белият синап и фацелията за подходящи, но трябва да се следи развитието им и да се отстранят при възникване на опасност от задушаване на доматите. Фацелията е медоносно растение и привлича опрашители.

Копърът привлича полезни насекоми, но трябва да се прибира зелен, защото при развитието на семена става конкурент за хранителни вещества.

Корените на салатата и спанака внасят в почвата полезни вещества.

Сред нежеланите култури в близост до доматите са: пипер, патладжан, картофи (еднакви болести и вредители), фенхел, почти всички видове зеле, царевица  и други видове високорасли култури. 

Какво да засадим до доматите
44374
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини