Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.02.2022 г.

Няколко грешки, които могат да съсипят разсада

Няколко грешки, които могат да съсипят разсада

Отглеждането на разсад е много важно за голяма част от зеленчуковите култури, подправки и цветя, а за други ще ускори плододаването. За целта е необходимо осигуряване на подходящи условия и спазване на някои основни правила. Не трябва да се забравят специфичните особености и изисквания за всеки вид.

Сериозна грешка е по-ранното засяване на семената за разсад. Времето за засаждане на растенията на постоянно място и времето за засяване на семената са пряко свързани и зависят от региона, климатичните условия и специфичните особености на съответната култура. Една от задачите на отглеждането на разсад е да се получи възможно най-голяма преднина при плододаване, което се обуславя от по-ранния растеж и развитие на растенията, в сравнение с тези, отгледани по безразсаден начин. На пръв поглед изглежда, че колкото по-стар е разсадът, толкова по-голяма ще бъде преднината, но съвсем не е така. При прерастване на разсада преднината намалява, защото засаждането на постоянно място стресира растенията те и спират да се развиват за известно време. Необходимо е да се възстанови кореновата система напълно, но това скъсява преднината. При по-старите разсади това време се удължава, а освен това растенията отслабват и стават по-податливи на болести.

Аргументи за пикиране на разсада и против

Изследванията показват, че разсад, който е достигнал възраст на готовност, но не е засаден навреме, за около 4-5 дни може напълно да загуби силите си, а заедно с това и преднината. Прерасналият разсад губи съдържанието на хлорофил в листата, избледнява и увеличава консумацията на пластични вещества при дишане, което се отразява негативно на кореновата система – тя отслабва.

Подхранване

Ранното подхранване е друга грешка, която също може да повлияе негативно на развитието на разсада. Препоръките за ранно подхранване – 2-3 дни след поникване не са убедителни, а когато е нужно, тогава са отделни случаи. За покълване семената не се нуждаят от хранителни вещества, а само от топлина, влага и въздух и когато те са налични в тях започват да протичат сложни биохимични процеси. Най-напред коренът пробива обвивката на семето и се устремява вертикално в почвения слой и абсорбира хранителни вещества. Потреблението на хранителни елементи на този етап е незначително. Торенето ще увеличи концентрацията на елементи в почвения разтвор, а това ще се отрази неблагоприятно на кореновата система, защото кореновите власинки при наличие на излишъци започват да отмират. Краставиците реагират особено негативно на ранното подхранване. То е необходимо, но на по-късен етап, когато започне интензивно извличане на хранителни вещества от почвата.

За разсади с по-дълъг период на отглеждане – домати, патладжан и пипер торене е необходимо, но не трябва да се извършва непосредствено след пикиране. Тогава корените са увредени даже при най-внимателно пресаждане на растенията, а повишената концентрация на хранителни вещества може само да забави възстановяването им. По време на възстановителния процес растенията преустановяват развитието си и едва след укрепване на кореновата система започват отново да се хранят.

Умерено поливане

Поливането действително трябва да бъде умерено, но съвсем не значи, че е необходимо само леко навлажняване на почвата. Напояването с пръскане е оправдано само тогава, когато трябва да се навлажни само горния почвен слой – по време на покълване на семената или в първите дни след това.

Когато кореновата система запълни обема на контейнерите, тогава се полива обилно, защото само така може да се омокри цялата пръст. Важно е да се осигури добро дрениране, за да се отделя излишната вода. Концепцията за „умерено поливане“ не се отнася за поливане на горния слой, а по-скоро обилно, но рядко. Следващо поливане трябва да се извърши тогава, когато почвата е изсъхнала, но не пресъхнала.

Всяка култура има своите секрети – краставиците изискват по-често поливане от доматите, пипера и патладжана и се поливат отново тогава, когато почвата е все още влажна.

Чудотворни“ препарати за подхранване

Могат да се видят различни препоръки и оферти за чудотворни препарати за отглеждане на здрав и силен разсад. Той може да бъде такъв само тогава, когато са налични оптимални условия на отглеждане, влияещи върху растежа и развитието – температура, осветеност, влажност, наличие в почвата на всички необходими хранителни вещества, но в определени количества и пропорции. Всеки дефицит или излишък се отразява неблагоприятно върху състоянието на растенията. Подхранването на разсада, както и на възрастните растения, трябва да се извършва само с онези хранителни вещества, които са необходими за дадения етап от вегетацията и със сигурност само те могат да се нарекат чудотворни.

Няколко грешки, които могат да съсипят разсада
105681
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини