Начало » Важно за фермера » Гори и екология
24.12.2021 г.

ДФЗ отчете пълно усвояване на бюджета по морската програма за годината

Разплатени са над 27 милиона лева без загуба на средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство
ДФЗ отчете пълно усвояване на бюджета по морската програма за годината

През 2021 г. Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил 27 130 330,34 лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) за периода 2014-2020 г., съобщиха от „Разплащателна агенция” към ведомството. С оглед недопускане на загуба на средства в края на годината ДФЗ обработи и потвърди заявените от бенефициерите разходи в подадените искания за плащане чрез ИСУН 2020 в изключително кратки срокове. Така в условията на пандемия от коронавирус беше постигната основната цел за финансовото изпълнение на ПМДР и пълното усвояване на предвидения за 2021 г. бюджет. За трета поредна година няма загуба на средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Изплатените средства през 2021 г. са както следва:

По приоритет 1 „Насърчаване на устойчиво в екологично отношение, иновативно, конкурентоспособно и основано на знания рибарство, характеризиращо се с ефективно използване на ресурсите“ са изплатени 7 443 594,54 лв. Дейностите по приоритета са свързани с мерки за постоянно прекратяване на риболовни дейности за балансиране на флота, увеличаване на доходите на рибарите, модернизиране на рибарските пристанища, намаляване на влиянието върху екосистемите чрез подбор на риболовните уреди и създаване на успешни партньорства между бизнеса и научно-изследователските институти и организации.

По приоритет 2 „Насърчаване на устойчиви в екологично отношение, характеризиращи се с ефективно използване на ресурсите, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания аквакултури“ са изплатени 5 090 442,79 лв. Дейностите по приоритета са свързани с мерки за модернизиране на съществуващите обекти за аквакултури посредством въвеждането на ресурсно-ефективни технологии, оптимизирането на аквакултурите от изкуствени водоеми, диверсификация на производството, добавяне на стойност към производството на аквакултури, финансиране на нови стопанства за аквакултури, подобряване на партньорствата с научните институти, подобряване икономическата жизнеспособност на предприятията, както и предоставяне на подкрепа за производители на риба и други водни организми за преодоляване на икономическите последствия от кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса.

По приоритет 3 „Насърчаване на изпълнението на общата политика в областта на рибарството“ са изплатени 2 405 818,61 лв. Дейностите по приоритета са свързани с мерки за актуализиране на системата за събиране и контрол на данни, подобряване на софтуера и базите данни за посрещане на нуждите на системата за събиране на данни за рибарството в ЕС, подобряване на административния капацитет за изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж”,  съвместни дейности за събиране на данни и контрол със съседни държави.

По приоритет 4 „Повишаване на заетостта и териториалното сближаване“ са изплатени 5 135 520,06 лв. Дейностите по приоритета са свързани с мерки по подхода „Водено от общностите местно развитие”, прилагани от местните инициативни рибарски групи. Основната цел по приоритета е свързана с насърчаване на икономическия растеж, социалното приобщаване, създаването на работни места и предоставяне на подпомагане за пригодността за заетост и трудовата мобилност в общностите в рибарските райони (крайбрежни райони и тези по река Дунав и вътрешните водоеми, които зависят от риболова и аквакултурата).

По приоритет 5 „Насърчаване на предлагането на пазара и преработването“ са изплатени 4 482 474,32 лв. Дейностите по приоритета са свързани с мерки за създаването на организации на производителите и изпълнение на пазарни и производствени планове, увеличаване на търсенето на продукти от риболов и аквакултури, включително на нови пазари, създаване и модернизиране на преработвателни предприятия, подобряване на качеството и насърчаване на предлагането на пазара на продукти от риболов, както и за предоставяне на подкрепа за производители на риба и други водни организми за преодоляване на икономическите последствия от кризата, породена от разпространението на коронавируса.

По приоритет 6 „Насърчаване на изпълнението на интегрираната морска политика“ са изплатени 188 044,29 лв. Дейностите по приоритета са свързани с мерки за развитие и прилагане на Интегрираната морска политика чрез: постигане на целите на интегрираното морско наблюдение, увеличаване на знанията и гарантиране, че  са налице необходимите данни относно запазването на биоразнообразието в морската среда и морските защитени зони по Натура 2000.

По приоритет 7 „Техническа помощ“ са изплатени 2 384 435,73 лв. с цел осигуряване на дейностите по програмиране, изпълнение, мониторинг, контрол и оценка на ПМДР 2014 – 2020, включително материално-техническо им обезпечаване.

ДФЗ отчете пълно усвояване на бюджета по морската програма за годината
6907
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини