Начало » Пазари » Животинска продукция
02.12.2021 г.

Още 1,7 милиона лева се дават за сектор „Рибарство“

По оперативната програма
Още 1,7 милиона лева се дават за сектор „Рибарство“

sinor.bg

Фонд „Земеделие“– Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) преведе близо 1,7 млн. лв. (1 697 663 лв.) за реализирането на осем проекта по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014 – 2020). Две от изпълняваните инвестиции са на публичните бенефициери – общините Несебър и Аксаково. Други пет проекта са на рибари, които получават финансиране за преодоляване на икономическите щети, настъпили в резултат от COVID-19. Последната инвестиция е на бенефициер със сключен договор по Програмата за покупка на ново техническо оборудване за производство на шаран.

Община Несебър получава 1 467 608 лв. по мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки”. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за рехабилитация и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър". Проектът предвижда оптимизиране капацитета на съществуващото пристанище. Финансовата подкрепа ще подобри условията за улов, разтоварване и продажбата на риба на място. Инвестицията ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и кораб, като по този начин ще се осигурят адекватни условия за риболовна дейност.

Втората община, която получава плащане от 84 953 лв. по ПМДР 2014 – 2020, е Аксаково. Тя е бенефициер по мярка 2.1.1. „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“. Проектът цели подобряване средата на живот на територията на МИРГ „Варна, Район Аспарухово – Белослав – Аксаково“. С финансовата помощ от ЕС ще бъде обновена техническата инфраструктура, ще се повиши и капацитета за развитие на морски, природен и културен потенциал на територията на общината. В рамките на проекта ще се извърши основен ремонт на сградата на кметството в с. Кичево, община Аксаково.

Предвидено е част от помещенията да бъдат превърнати в информационно-образователен център. В рамките на 12 месеца в Центъра ще се провеждат обучителни курсове и ще се дават знания за водното богатство в района, както и по Европейска стратегия „Син растеж“.

ДФ „Земеделие“ изплати 102 152 лв. по пет проекта на бенефициери по Процедура BG14MFOP001-2.017 “Подкрепа за производители на риба и други водни организми за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” от ПМДР 2014 – 2020г. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на компенсации за разходи за закупуване на стоки, суровини и материали, свързани с дейността на предприятието, разходи за съхранение, за външни услуги и разходи за персонал.

Последният проект, който получи подкрепа от 42 950 лв., е на бенефициер с договор по мярка 2.2 “Продуктивни инвестиции в аквакултурите” – Сектор „Малки проекти“ по ПМДР 2014 – 2020. Безвъзмездната помощ се отпуска за оборудване на моторно превозно средство за превоз на шаран, произведен в садково-аквакултурното стопанство, което се намира в акваторията на язовир Клисурица, общ. Монтана. Стопанството се състои от осем садки, в две от които  се отглежда зарибителен материал от шаран. С финансовата помощ по ЕС рибната ферма ще подобри своята конкурентоспособност, а потребителите ще получават прясна риба .

Още 1,7 милиона лева се дават за сектор „Рибарство“
11860
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Рибари и хотелиери блокират Варна в протест срещу вятърните паркове в морето
За излизане на нови пазари, разширяване и модернизиране на производството
ЕК отпуска 1,4 милиарда евро на полските фермери и рибари
Рибарите излизат на протест, ако проектозаконът за перките не бъде оттеглен
По проект на МИРГ с финансиране от старата морска програма
Повишават информираността и безопасността на рибарите в Шабленско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини