Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.11.2021 г.

Може да се ускори плододаването на младите овошки

Колонни сортове
Може да се ускори плододаването на младите овошки

На снимката градина колонни череши от старозагорско.

Новите и бързо развиващи се градини не са само мечта, а реалност. Непрекъснато се създават нови сортове и хибриди, подходящи не само за производствени градини, а също за отглеждане в личното стопанство. Времето е ценно – за фермерите е важно плододаването да настъпи по-рано.

Отделните овощни култури и сортове настъпват в плододаване по различно време. Традиционните семенни култури не бързат да дават плодове – старателно и бавно увеличават кореновата си система до настъпване на този период. При ябълките той е обикновено след 5-6 години, а при крушите може и по-късно – след 7-8.

Какво предлагат селекционерите?

За съвременните производствени градини е от съществено значение ускореното плододаване. Стъпка в тази посока са компактните колонни сортове ябълки и круши. Те навлизат в плододаване на 2-та или 3-та година след засаждане, бързо увеличават добивите си и при правилни грижи могат да плододават ежегодно и изобилно в продължение на 15-20 години. Дърветата са достатъчно компактни и всички операции по поддържането могат да се извършват от земята.

Кога е най-добре да засаждаме овощните култури и защо?

В сравнение с традиционните високорасли сортове, те предявяват по-високи изисквания към грижите, защото кореновата им система не е толкова обемна. Този минус в никакъв случай не надвишава плюсовете от спестяване на пространство, лекотата на обработване на короната и прибиране на реколтата.

Районирането на сортовете и при нискораслите видове е от съществено значение.

Какво могат да направят овощарите за ускоряване на плододаването?

Дърветата ще започнат плододаване веднага щом кореновата им система е достатъчно развита и са готови за размножаване. Това означава, че основната ни задача е да им помогнем да се адаптират и вкоренят добре и бързо.

Съществен момент е засаждането – кореновата шийка трябва да остане над повърхността. Когато корените тръгнат от присадената част, тогава колоновидните сортове ще загубят качеството си на джуджета.

Грижите трябва да бъдат достатъчни, но не прекомерни. Азотните излишъци ще стимулират растежа без особени нужди. Това ще ускори израстването не само в ущръб на плододаването, но и за сметка на качеството на дървесината – тя ще остане рехава и крехка и ще се чупи от поривите на вятъра и натоварването.

Радост за окото и обонянието е цъфнала овощна градина, а когато има обилен цъфтеж още първата година след засаждане – собствениците са още по-щастливи. За голямо съжаление тези цветове трябва да бъдат съборени без уговорки, защото младите дървета ще изразходват енергия, която им е необходима за израстване и укрепване на кореновата система. Плододаването задължително ще остане за следващата година.

Овощните дървета се нуждаят от подходяща резитба поне веднъж на сезон – през пролетта, а може и през лятото. Всички те изискват специфичен подход, но правилното формиране е ключ към ускорено залагане на плодни пъпки.

Добре е да се знае кои клони и за кои култури са отговорни за плододаването. При ябълките и крушите леторастите няма да дадат плод през следващата година и част от тях могат да бъдат съкратени. При прасковата съвсем не е така – плодовете се залагат върху младите клонки, пораснали през този сезон. Ако ги отрежем – оставаме без реколта.

Една добра техника за ускоряване на плододаването е огъването на клоните до хоризонтално положение и изрязване на част от тези, които растат под остър ъгъл спрямо ствола. Не е сложно, а резултатите са впечатляващи – плододаването насъпва много по-рано. Техниката не е приложима за колонните форми, а там принципно този процес настъпва рано.

Друга почти задължителна техника е нормирането на реколтата. Прави се не само с цел отглеждане на по-едри плодове (това е бонус), но преди всичко за залагане на реколтата за следващата година. Неравномерният добив е причина за честотата на плододаване.

Може да се ускори плододаването на младите овошки
20414
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини