Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.10.2021 г.

Подхранване на предзимния лук – фосфорно обогатяване и други хитрости

Подхранване на предзимния лук – фосфорно обогатяване и други хитрости

Лукът е светлолюбиво растение, за което трябва да се избере отцедливо, проветриво и добре осветено място. Почвата се подготвя предварително, като се обработва и подхранва. Предзимното засаждане на лук за глави дава по-добри резултати при правилно отглеждане, по-рано съзрява и освобождава площите за нова реколта, а и не се налага да съхраняваме арпаджика, което изисква подходяща температура и влажност.

Препоръки при предзимно отглеждане на лук за глави

При предзимното засаждане на арпаджика няма строго фиксирани срокове – това зависи от температурните условия и особености на региона, както и времето на трайно застудяване. Ако го засадим рано, но последва затопляне, това води до стресова ситуация и неприятни последици – стимулира се образуването на цветоноси, които даже при ранно отделяне намаляват размерите и качеството на луковиците.

Какви торове внасяме през есента – минерални или органични?

Предзимното засаждане се извършва 2-3 седмици преди трайно застудяване – необходимо е време само за образуване на коренова система, но не и развитие на надземна маса.

Друго много важно условие е правилен избор на едрината на арпаджика – той трябва да бъде по-дребен (до 1 см в диаметър), защото в противен случай стрелкуването е сигурно. Едрият може да се засади отделно и рано през пролетта ще имаме зелен лук.

За предотвратяване на стрелкуването се използва и една хитрост – арпаджикът се оставя да стои на слънце 7-10 дни преди засаждане.

Подхранване на различните етапи на развитие

Правилното подхранване е много важно за успеха. Лукът е взискателен към хранителния режим, тъй като има сравнително слабо развита коренова система, плитко разположена в почвата и не особено добра усвояваща способност.

За значително подобряване на качеството и количеството на реколтата при засаждането се прилага така наречената “фосфорна обвързаност”. Фосфорът е необходим на лука през целия вегетационен период и особено в началото на растежа – за стимулиране на кореновата система.

За целта се правят редове с дълбочина 9-10 см и фосфорният суперфосфат се разпределя равномерно в тях, като за 10 линейни метра са необходими около 150-180 грама. Торът се засипва с пръст и върху нея се нарежда арпаджикът, а дълбочината на засаждане е 4-5 см. Така се осигурява постоянен достъп на кореновата система на растенията до фосфорния тор.

През пролетта се внася комплексен тор с азот, защото размерът на луковиците пряко зависи от количеството и размера на листната маса. За всеки лист се формира по една люспа. Колкото по-богата е листната маса, толкова лукът ще бъде по-едър. Най-напред се развива надземната част, а след това започва развитието на луковицата.

Използвайте амониев сулфат, ако почвата е алкална – той намалява рН. Амониевата селитра е по-подходяща за участъци с кисела почва.

Когато е забавено внасянето на необходимите хранителни елементи, тогава е добре да се използват подходящите препарати за листно подхранване, а месец преди прибиране на реколтата не се внасят никакви хранителни вещества. Те могат да стимулират нов растеж, което се отразява негативно на съхраняването на реколтата.

Полезни съвети

Гниенето е ключов проблем за тази култура. Не трябва да се забравя, че преовлажняването и тежките почви са основни фактори за това. Лукът е добре да се отглежда на високи лехи – повдигането да бъде повече от 10 см.

Почвата трябва да е рохкава отгоре, но добре уплътнена във вътрешността, което ще позволи на корените достатъчно надеждно да закрепват и задържат растенията при тежките зимни условия. Необходим е и добър дренаж, защото ако луковиците през зимата останат във вода – ще изгният.

Картофите, грахът, фасулът, доматите и зелето са най-добрите предшественици на лука. Не бива да се отглежда след моркови, чесън и краставици.

За добра реколта е важно да се осигури достатъчно пространство между отделните растения – 15 см между редовете и 10 см в реда. При скъсена дистанция при засаждане, по време на развитието задължително се изваждат част от растенията и се използват за зелен лук, като по този начин се осигуряват оптимални условия.

Ето и няколко сорта подходящи за предзимно засаждане:

Augusta - средно късен сорт презимуващ лук с жълти, средно големи сплеснато кръгли луковици, със средно тънка шийка. Притежава висока поносимост на ниски температури, поради което може да се засява по-късно. Подходящ е за производство на връзки, за пресния пазар и за краткосрочно съхранение

Hiberna - късен високо добивен презимуващ лук със големи сплеснато кръгли луковици, покрити с жълто-кафяви до бронзови обвивни люспи. Развива здрави листа, подходящ е за производство на връзки и за пресния пазар. Притежава висока поносимост на ниски температури

Katty - сорт, подходящ за есенно засаждане Луковиците са кръгли със медно-жълта обвивна люспа, с тънка шийка. Растенията са среден разстеж. Katty е нов сорт, подходящ за прибиране в средата на Май.

Kira - хибрид, подходящ за есенно засаждане Луковиците са кръгли със светло-жълта обвивна люспа. Ранен, прибиране в началото на Май, високо добивен сорт.

Подхранване на предзимния лук – фосфорно обогатяване и други хитрости
21191
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Поемаме анагажименти по директива за хранителните отпадъци при преработка, производство и домакинствата
Луковият молец не е за подценяване
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини