Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.10.2021 г.

Какви торове внасяме през есента – минерални или органични?

Какви торове внасяме през есента – минерални или органични?

Растенията ще се справят по-лесно със зимните студове и променящите се метеорологични условия, ако са подготвени правилно. Един от важните моменти е есенното торене. Нарича се така, но за някои култури започва още в края на лятото. То не трябва да се отлага за много студените месеци, защото при късното торене ефективността намалява.

В повечето случаи торенето се извършва преди сеитба или засаждане на културите. По принцип това е правилно, но някои торове е по-добре да се внасят в края на сезона.

Сортът е важен, подложката също!

Минерално торенето

Минералните торове позволяват да се увеличат запасите от хранителни вещества в почвата, подобряват се физико-химичните и свойства и се създават благоприятни условия за по-интензивна дейност на почвените микроорганизми.

Предимствата на минералното торене са в това, че хранителните елементи се намират в по-висока концентрация и са по-лесно усвоими.

Фосфорното торене е много важно, защото наличието на фосфор в почвата е ниско, а той може много бързо да се трансформира от достъпни за растенията форми в недостъпни. В сухите си форми торовете са много по-ефикасни, отколкото в течните, но в сухи почви почти не реагират.

В практиката се използват фосфорни торове, чийто фосфор е разтворим във вода. Обикновеният суперфосфат (прахообразен или гранулиран) съдържа 16-18% фосфор, двойният е с 35-40%, а тройният има съдържание 48-55%.

Гранулирането на фосфорните торове позволява да се улесни транспортирането, съхраняването и внасянето му в почвата. Обикновеният суперфосфат не се измива от валежите и поливните води и е подходящ за есенно торене, а внасянето му на по-голяма дълбочина позволява да се осигури за растенията фосфор през целия вегетационен период.

Фосфорното подхранване е ефективно върху кисели почви, защото ги алкализира и доближава до неутрални.

Калиев сулфат

Добре е да се внася през есента, защото увеличава зимната издръжливост на многогодишните растения. Може да се използва само на неутрални и алкални почви, защото силно подкиселява почвата.

Калиев хлорид

Основният проблем на този тор е наличието на хлор, който е вреден за растенията. Съдържанието на калий е високо – 50-60%. За някои култури (картофи, цвекло, тютюн и др.) при непосредственото му внасяне преди засаждане може да влоши значително качеството на продукцията. Това се дължи на високата концентрация на хлор. При есенното внасяне се създават условия за отстраняване на вредните хлорни аниони.

Патенткали е калиев тор, съдържащ още магнезий и сяра и е подходящ за есенно торене.

Амониев нитрат и амониев сулфат

Много производители са убедени, че азотът е необходим на растенията само за активен растеж. По принцип да, но не съвсем. След падане на листата при многогодишните култури метаболизмът се забавя, но не спира съвсем и голяма част от тези растения продължават да консумират азот, както и да го съхраняват за началото на активен растеж.

Повечето азотни форми се отмиват бързо от почвата, но амониевият нитрат и амониевият сулфат могат да се съхранят на едно място по-дълго и работят по-добре в студена почва. Подходящи са за алкални и неутрални почви, защото ги подкиселяват.

Пепел за есенно подхранване

Пепелта съдържа калий, фосфор и почти всички микроелементи – безопасна е за почвата, растенията и хората. Може да се внася по всяко време, но е наложително да се вгради добре, защото останала на повърхността ще образува почвена кора.

Важно е и още нещо – пепелта не трябва да се смесва с оборски и птичи тор при внасянето, защото това води до загуба на азот – внасят се последователно.

Торене с пресен оборски тор

Пресният оборски тор може да се внася есенно на участъци, на които ще се отглеждат култури от сем. Тиквови (краставици, тиквички, тикви, пъпеши), както и копър, целина или късно зеле.

Пресният оборски тор се насища с влага през зимата, започва да гние и се смесва добре с почвата. Той съдържа семена на плевели, а голяма част от тях ще поникнат и при пролетното разхлабване ще бъдат унищожени. Ако оборският тор съдържа груби органични материали (слама, дървени стърготини) през първата година след торенето ще има нужда от допълнително торене, защото те се свързват с азота при затопляне.

Угнил оборски тор и компост

Угнил оборски тор и компост могат да се внасят по всяко време. Всеки метод има своите предимства и недостатъци – при есенното торене част от хранителните вещества се отмиват с водата, но органичните материали поемат максимално влага и се смесат добре с почвата.

Обикновено при малини, френско грозде, цариградско грозде, ягоди и овощни култури се прилага торене след прибиране на реколтата. В този случай може да не се обработва почвата, а да се остави като мулч.

Как да торим правилно през есента?

Всички торове се внасят по един и същи начин – разпръскват се равномерно по повърхността на участъка, а след това се вграждат на дълбочина 25-30 см. За пепелта са достатъчни и 10 см.

При овощните култури се изкопават канали на разстояние 1-2 м от ствола (зависи от големината на короната), торът се разпределя и се покрива със земя. Вместо канали могат да се направят 10-12 дупки и се процедира по същия начин.

Това есенно подхранване е добре да се комбинира с влагозарядно поливане.

Какви торове внасяме през есента – минерални или органични?
48204
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Технология, изпреварваща времото: рапица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини