Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.09.2021 г.

Грижи за крушите след плододаване

Грижи за крушите след плододаване

Периодът след плододаване е много важен в годишния цикъл на крушата. Ако се погрижим за нея сега и извършим всички необходими есенни процедури, тогава догодина тя ще ни зарадва с богата реколта. От какви грижи се нуждае и какво е важно да направим в началото на есента?

Както всички овощни дървета, така и крушата през есента трябва да се подхрани, подреже, защити от болести и вредители, а също от още някои процедури.

Почистване на стволовете и стволовите кръгове

Грижите за крушата след плододаване трябва да започнат с почиставане на падналите листа и плодове, лежащи на земята. Ако дървото не е боледувало през изминалия сезон, всички растителни остатъци могат да отидат в компостната яма, но при условие, че са забелязани и най-малките признаци на заболяване, отпадъците трябва да бъдат изгорени или изнесени извън градината.

След почистване на кореновата зона е редно да се заемем с отстраняване на частично отмиращата кора от ствола, както от мъховете и лишеите по него и скелетните клони. Дори най-незначителната промяна на повърхността на кората води до частичната и смърт, а след това се предава на дървесината, което естествено влияе върху цялостното развитие и плододаване на дървото.

Преди започване на работа е добре да се разстеле под дървото фолио, върху което ще се съберат отломките от кората, лишеите и мъховете. След това с разтвор на железен сулфат (500 г на 10 л вода) внимателно се обработват ствола и скелетните клони на крушата. След около седмица повечето мъхове и лишеи ще паднат сами, а останалите се изстъргват на ръка с четка, дървена шпатула или груба тъкан.

Санитарна резитба на крушата

Основната – формираща резитба на крушите се извършва през пролетта, но санитарната може да бъде есенна или пролетна. Възможно е да се осъществи по всяко време след прибиране на реколтата. Важно е да се спази следното правило: след резитбата, преди настъпване на първите слани, трябва да минат поне 2-3 седмици, за да има време да заздравеят нанесените рани.

Основни правила при есенната резитба: най-напред се премахват коренните издънки, защото от тях няма никаква ползва, но отнемат хранителни вещества от плодните клони; следват всички сухи и болни клони, защото през зимата под тежестта на снега могат да се отчупят и да повредят здравите; следващите поред са лакомниците – те в повечето случаи растат вертикално и никога не дават плод; могат да се премахнат и конкуриращи се леторасли, които са близо един до друг, ориентирани са под един и същ ъгъл, оставяйки само един, който е най-силен.

След резитба местата на среза се замазват с подходяща паста, което ще ги предпази от заразяване. При старите дървета се замазва веднага след подрязване, а при младите се оставят срезовете малко да позасъхнат и след това се покриват със защитен филм.

Есенно подхранване

След плододаване крушата се нуждае от допълнително подхранване. Хранителните вещества ще помогнат на дърветата да се справят по-лесно в зимните условия и за полагане на плодни пъпки за следващия сезон.

Видът и количеството на хранителните вещества зависи от вида на дърветата и състоянието на почвата. При ясни признаци за недостиг на даден елемент, той трябва да бъде въведен най-напред. За недостиг на бор свидетелстват плодовете с неправилна форма и прекалено зелените и удебелени листни пластини.

Липсата на желязо се проявява като листна хлороза. Тя засяга най-напред връхните листа – те започват да пожълтяват и даже да побеляват, но жилките остават зелени. Във времето листата пожълтяват напълно, а между жилките се появяват кафяви петна.

Ако по време на сезона листата избледняват без видими причини, деформират се и опадат, а плодовете остават малки, тогава най-вероятно има недостиг на калий.

При подобни видими признаци на липса на даден елемент е необходимо подхранване на дърветата с подходящи препарати – железен сулфат, калиев тор или борна киселина.

Когато дървото е здраво и не показва недостиг на един или друг елемент, тогава есенното подхрнване включва фосфорно-калиеви торове, за да се възстановят хранителните запаси след плододаване. За всяко дърво са необходими 200 г калиев сулфат и 300 г суперфосфат, които се вграждат в почвата по периметъра на короната и се полива обилно. За това подхранване е подходящ и всеки комбиниран фосфорно-калиев тор, например калиев монофосфат: 10-15 г се разтварят в 10 л вода. Това е нормата за 1 квадратен метър от проекцията на короната. Минералните торове могат да се комбинират с органични. За дървета под 8 години е необходим около 30 кг компост или узрял оборски тор, а над 8 год по 50 кг. Добре е да се вграждат в почвата на дълбочина 15-20 см.

Обработване на дърветата срещу болести и вредители

Есента е време, когато вредителите търсят укрития за презимуване – в кората на дърветата, под опадалите листа или в повърхностния слой на почвата. Освен тях, съществени вреди нанасят и болестите, болшинството от които са гъбични.

Основно средство срещу болестите е медният сулфат. Той притежава комплексно действие и е ефективен против множество болести по крушите: струпясване, различни видове петнистост, монолиоза, кокомикоза и др.

Преди опадане на листата (в началото на листопада) крушата се третира с 5-7% разтвор на карбамид. Това се прави с цел ограничаване на заразата следващата година и подобряване на лигнифицирането. Пръскането на вече опадалите листа служи като катализатор за намножаване на полезни микроорганизми, които бързо разлагат листата, а останали без храна болестотворните бързо загиват.

През есента, след опадане на листата, дърветата се обработват с 3% разтвор на меден сулфат, като 300 г препарат се разтварят в топла (45-50 градуса по Целзий) вода и се разрежда до 10 л.

След третиране с меден сулфат 60-70% от спорите на гъбичките и патогените умират, а освен това препаратът насища тъканите на растенията с мед.

При есенната обработка на крушите е добре да се дезинфекцират не само дърветата, но и почвата под тях, като се пръска със същия разтвор. След това почвата се разхлабва и се внася органичен тор. Такава обработка на почвата се извършва не по-често от веднъж на 3-5 години.

Ако дърветата са обработвани срещу мъхове и лишеи с железен сулфат, тогава не е необходимо да се третират с меден препарат.

Пръскане на плодните дървета с карбамид

Срещу гризещи и смучещи насекоми дърветата се третират с подходящи инсектициди. Често се използва Децис 2,5 ЕК, който е ефикасен срещу презимуващите форми на много вредители. Препаратите се използват спорен инструкциите.

Влагозарядно поливане

Това поливане е особено важно в случаите, когато есента е суха. То способства за усвояването на хранителни вещества от кореновата система и подготвя дърветата за зимуване.

Количествата вода зависят от възрастта на дърветата. За 1 квадратен метър от проекцията на короната се полагат по 40-50 л за тези под 10 год, а за по-възрастните 50-70 л. По възможност може да се полива на няколко етапа, като се изчаква да засъхне повърхностният почвен слой.

Варосване на дърветата

Тази обработка има за цел да предпази дърветата от зимите и пролетни слънчеви изгаряния, а в допълнение варта унищожава вредителите, скрити в кората, които инсектицидите не са успели да унищожат.

Към тази операция се пристъпва тогава, когато крушите са почистени от мъхове и лишеи и обеззаразени. За 10 л вода са нужни 2,5 кг гасена вар. Към тази смес може да се добави 1 супена лъжица карболова киселина за защита от гризачи и 1 чаша лепило за тапети. Варта често се замества със същото количество креда на прах.

Грижи за крушите след плододаване
21251
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
В базата има 283 лопатара и 44 муфлона
Фиданки от дива круша и киселица бяха залесени в ДЛС
Правилни грижи – добра реколта от круши
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Ценни съвети
Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията
Опасна ли е крушовата ръжда?
Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини