Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
04.09.2021 г.

Дините в Украйна поевтиняха до 3 цента за килограм на едро

Износът куца заради пренебрегването на хибридните сортове без семки
Дините в Украйна поевтиняха до 3 цента за килограм на едро

Производителите на дини в Украйна са в шок, след като изкупните цени всяка седмица чупят рекордите по спад, при това перспективите за поевтиняването все още не са изчерпани, сочат данни на анализатори на електронното издание EastFruit. Средната цена на едро на качествените дини в основните райони на производството през тази седмица не надхвърля 80 копейки (3 цента) за килограм – 3 пъти по-малко от същата дата през 2020 г. и най-ниската цена за последните 4 селскостопански сезона.

През тази година сезонът на дините започна със закъснение от 2 седмици спрямо средния дългогодишен график и началните цени бяха значително по-високи от обичайните. Към 16 юли дините се продаваха по 12 гривни (45 цента) за килограм. Само за 6 седмици обаче цените на едро се сринаха 15 пъти. Производители коментират, че никога не се е стигало до подобен спад на цените, а впечатлението им се потвърждава от анализатори на проекта „АПК-Информ: плодове и зеленчуци”, които от 18 години извършват постоянно седмично наблюдение на цените на едро на плодовете и зеленчуците в Украйна. Те помнят понижаване на цените на едро и под 80 копейки за килограм, но при съвсем различни валутни курсове. Толкова рязко поевтиняване на дините между началото на сезона и разгара му не е отчитано никога.

Вземайки предвид по-късното започване на сезона, предлагането на дини на пазара може да се продължи да се увеличава още поне 2 седмици, а това ще натисне ооще повече цените. Производителите се опасяват, че прибирането на реколтата ще се окаже неизгодно.

Цените могат да бъдат подкрепени от по-систематичен износ, след като в Полша, която е основен пазар за украинските дини, те се продават до 36 цента за килограм – 12 пъти по-скъпо, отколкото в Украйна. И тук обаче цените са с 30% под миналогодишнита, докато разходите за логистика и транспорт се повишиха. Данни на анализатори на EastFruit пък показват, че доставките на дини от Украйна вече са се отразили в поевтиняването им в Полша, където преди 2 седмици цените на едро се повишаваха, докато през миналата спаднаха значително.

„През миналата година Украйна се върна сред 25-те най-големи световни износители на дини, като достави на външните пазари рекордните 33,9 хил. тона. Но 2020 г. бе особена – през тази година и транспортът струва по-скъпо, и цените на дините в Европа са по-ниски, което намалява привлекателността на износа. Друг проблем в развитието на износа на дини от Украйна е ограниченото отглеждане на онези хибриди, които се радват на повишено търсене на пазарите в ЕС, а именно неголемите дини без семки. Затова украинските износители продължават да доставят продукцията най-вече в онези страни, където потребителите са свикнали с тях – Полша, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Беларус и Румъния. Доставките за Швеция, Германия и Великобритания обаче, които биха били перспективен канал за реализация с привлекателни цени, остават много ограничени”, обясни Андрий Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията за земеделие и прехрана.

Дините в Украйна поевтиняха до 3 цента за килограм на едро
10243
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини