Начало » Новини » Коментари
03.11.2020 г.

Годишно фермерите могат да продават директно по 2 тона домати, краставици или дини

Проектонаредба
Годишно фермерите могат да продават директно по 2 тона домати, краставици или дини

sinor

Нова наредба, по която върви обсъждане до 30 ноември тази година, ще предостави възможност на производителите на плодове, зеленчуци или зърнени продукти да продават директно на пазара минимални количества плодове, зеленчуци и ядки, като целта е да се премахнат посредниците по веригата, които надуват цената. Проектът на наредбата е качен за обсъждане на страницата на Министерския съвет и по нея вече има предложения и коментари.  

Наредбата урежда правилата за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти от растителен произход, като се гарантира, че добитите първични продукти отговарят на изискванията за безопасност на храните. За целта контролът е поверен на Българската агенция за безопасност на храните.

Има ли български плодове и зеленчуци на тържището до Пловдив?

В проектодокумента подробно са описани максималните количества суровини, които фермерът годишно може да доставя директно на крайния потребител или до местни обекти за търговия на дребно, имащи право за директни доставки.

По отношение на доматите, краставиците, корнишоните, морковите, лука и тиквичките един земеделце годишно може да продава най-много до 2 тона (2 000 килограма). До 1 800 кг е таванът за директни продажби на пипер – сладък или лют. До 2 200 кг е таванът за картофите, до 3 тона – за патладжаните, до 2 500 кг – за злавестото зеле и алабаша, до 500 кг – за зеления фасул и граха, до 4 300 кг – за чесъна, до 800 кг - тикви, до 400 кг - бамя, до 130 кг - леща, до 150 кг - зрял фасул и до 650 кг – за спанак.

При плодовете годишно може да продавате до 2 тона дини и до 1 т пъпеши. Максимумалните количества за ябълки са 1 100 килограма, за кайсии и зарзали – 700 кг, за праскови и нектарини - един тон, за череши – 600 кг, за вишни – 400 кг, за ягоди – 650 кг, за малини – 400 кг, за сливи – 700 кг, за круши – 800 кг, за десертно грозде – 650 кг и за винено грозде - до 600 кг.

Директните продажби на ядки са със следните максимални количества в рамките на една година: фъстъци – до 150 кг, орехи – до 150 кг, бадеми – до 80 кг, лешници – до 50 кг.

Другата наредба за директни продажби от фермата, която не касае плодовете и зеленчуците

По отношение на зърнените и маслодайни култури един фермер може директно да продава до 300 кг маслодайна роза, до 400 кг лавандула, до 500 кг люцерна суха маса, до 500 кг – пшеница и ечемик, до 200 кг – ръж, до 250 кг овес, до 600 кг ориз, до 700 кг – царевица, до 300 кг рапица, до 250 кг слънчоглед и до 200 кг соя.

Другите изисквания при директните продажби са свързани с качеството и опаковките. Първичните продукти от растителен произход трябва да са цели и здрави и със задоволителна степен на зрялост; да са чисти, без видими странични примеси;  да нямат неспецифичен мирис и/или вкус и да са с цвят, характерен за продукта. Не може да продавате изгнили плодове или зеленчуци, а картофите не трябва да се продават кални.

При продажбите фермерите задължително трябва да поставят следната информация на местата, където предлагат продуктите си - име и адрес на производителя, дата и място на добива.

Специални са изискванията и към ядките. Те трябва да са цели, здрави, чисти, нормално развити; да имат цвят, характерен за продукта;  да имат вкус и мирис, характерни за продукта, без специфичен мирис и привкус; да нямат странични примеси; да не са повредени от насекоми или гризачи, да няма наличие на живи/и или мъртви вредители и да не са загнили.

Всички фермери, които директно продават пресни продукти, трябва да са регистрирани по Закона за храните, гласи още наредбата.

Годишно фермерите могат да продават директно по 2 тона домати, краставици или дини
27954
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини