Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.08.2021 г.

Как да ползвате сода в градината: 3 рецепти за пестеливи градинари

Как да запазите градината си чиста и в същото време да решите много от проблемите си
Как да ползвате сода в градината: 3 рецепти за пестеливи градинари

Всички са наясно, че содата има уникални свойства: сложете една опаковка сода бикарбонат в хладилника и тя ще ви отърве от неприятните миризми. В градината содата също е познат лечител на много беди, които притесняват градинарите. Содата за хляб е обикновен, натурален продукт, който се явява с основна реакция, а по време на реакция с киселини отделя въглероден двуокис.

В градината содата може да се използва по много начина, но ние ще се спрем само на няколко от тях, които ще са полезни за тези, които обичат чистата продукция и в същото време не искат да пилеят пари за препарати и торове. Содата за хляб може да се ползва в двора за профилактика на гъбни заболявания, тоест като фунгицид, като натурален инсектицид и като хербицид.

Борна киселина за подхранване и надеждна защита на растенията

Като фунгицид: има няколко болести по растенията, които поразяват както цветята, така и зеленчуковите растения, срещу които се използва содата за хляб понякога в съчетание с други съставки, а понякога и самостоятелно. Най-известният пример е обработка на розите срещу черни петна. Компонентите в содата за хляб имат способността да предотвратяват спорообразуването на причинителя на черните петна гъбата Marssonina rosae. Болестта обикновено се проявява в края на лятото, когато листата на розите се покриват с петна с черен цвят, след това пожълтяват, окапват и жизнеспособността на храста е заплашена.

За профилактика на болестта се използва опръскване с разтвор от 4 литра вода и 4 ч.л. сода. Този метод успешно може да се използва и в лозето. Разтворът действа на причинителя, променяйки нивото на рН на листата, което затруднява по-нататъшното заразяване на растенията с гъби.

Срещу брашнестата мана, която се появява при повишена влажност, се приготвя друг разтвор: на 4 литра вода се слага 1 с.л. сода за хляб, 1 с.л. растително олио и 1 с.л. течен сапун. Смесете всички съставки и опръскайте, когато няма ярко слънце.

Преди да опръскате всички растения обаче е добре да тествате действието на разтвора върху едно растение или само няколко листа.

Като хербицид: За борбата с младите плевелни растения първо полейте обилно. След това с 1 ч.л. посипете цялото плевелно растение, не само в центъра му. По подобен начин посипете и другите плевели, като внимавате да не засегнете културните растения.

Като инсектицид: Градинарите не обичат наличието на мравки в градината, тъй като обикновено след тези насекоми идват и листните въшки. Листните въшки се хранят с важни култури, които, собствено, се явяват и причина за конфликта между стопаните и мравките. Ако имате в градината си мравуняци, напълнете ги с вода, а след това ги засипете с 2 чашки сода за хляб. Изчакайте примерно половин час и облейте с чаша оцет. Тази комбинация ще убие болшинството от мравките.

Можете да си направите и отрова за мравки: сода за хляб и захар в равни количества. Когато насекомите изядат примамката, отделящият се в организма въглероден двуокис ще доведе до летален изход.

Срещу гъсениците на зелевата пеперуда направете смес от 50% бяло брашно и 50% сода за хляб. Посипете заразените растения. Листата на зелето са дебели, тази смес няма да им нанесе вреда, но гъсениците ще я изядат и скоро ще загинат.

Как да ползвате сода в градината: 3 рецепти за пестеливи градинари
93147
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане
Екологично
Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките
Собственичка на ферма „Мерата“ в ломското село Ковачица
Стефка Боева: Не е химера фермерите да се обединим в производството на качествено телешко месо за пазара
Председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България
Стоян Чуканов: И в месодайното животновъдство сме като при зърното – не добавяме стойност
Разбират за изискването не през октомври 2018 г., а през май 2019 г.
Маса фермери горят със субсидии, защото нямат фактури за продадените телета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини