Начало » Новини » Страната
27.06.2021 г.

Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас

Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас

Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово масло започна в полите на Средна гора, заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при откриването на седмия Национален фестивал на лавандулата в Чирпан, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Бозуков припомни, че именно по тези земи са създадени първите експериментални лавандулови насаждения, а инициативата за празника показва уважение към традициите. „Производството на лавандула се превръща в един от най-важните отрасли в българския аграрен сектор“, категоричен бе той.

Министърът посочи, че през последните години се наблюдава положителна тенденция към увеличаване на площите с лавандула. Налице е и засилен интерес към отглеждането на насаждения по биологичен метод. „По този начин България ще отговори на изискванията за по-високи екологични стандарти в сектора“ изтъкна той.

По думите му българското лавандулово масло почти изцяло се насочва за износ. „Лавандулата ни е позната с качествата си в цял свят, за което поздравявам всички земеделски стопани“ подчерта Бозуков. Той добави, че заслугата е на всички заети в сектора. „Продуктът намира реализация в над 40 страни от целия свят, добре познат е и притежава качества и аромати, които му създават конкурентни предимства пред сходния продукт, произвеждан във Франция“ убеден е министърът.

Пред журналисти той коментира, че е необходимо производителите да преценяват възможностите си и да планират дейностите си, за да няма свръхнасищане на пазара, тъй като то води до спад на цените.

Празникът на лавандулата продължава в село Средно градище, където ще се проведе и кръгла маса на тема „Производството на етерични масла – предизвикателства и успехи“ с участието на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
11455
 

Последни материали
Виж
Подкрепете петицията!
„Копа Коджека“: Фермерите в ЕС да гласуват за самостоятелен и увеличен бюджет на ОСП
Практика
Пръскане на доматите с борна киселина в летните жеги
Зърнени култури с бъдеще
Новата храна амарант е добър вариант за сеитбообращение и регенеративно земеделие
Той е важен за Еко-НИП
БАБХ пусна актуален списък с 1038 пестициди, разрешени за упоретеба
Планира се и лабораторен хайвер
Стекове, направени от говежди клетки, вече са на пазара, неразличими от традиционните
От началото на сезона обаче е отчетено значително отстъпление
Износът на царевица от Украйна надхвърли 1 милион тона през юни
Свързани материали
Виж
За начинаещите
Лавандулата – надежда и грижа за стопаните
Изложението за парфюмерия и козметика SIMPPAR
Българската аромаиндустрия с ценни партньорства на изложение в Париж
Цветната градина
Как да направим розариума по-красив и привлекателен
Изложителите на Зелената седмица
Бутиков или не, бизнесът с лавандула крепи малкия бизнес в Добрич
Съвети за градинаря
Ползите от етеричните масла в градината – от дезинфекция до растителна защита
Трета национална среща на производителите на етерични масла
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини